Cloud opslag: je bestanden overal en nergens opslaan
Niet zo lang geleden schreven we nog over het ordenen van je digitale leven en over back-ups maken in de cloud. Maar wat is cloud opslag nu precies? Hoe werkt het? En is het wel zo slim om je hele hebben en houden daar op te slaan?
Misschien gebruik je de cloud al, maar weet je nog niet hoe het werkt. Je bent dan zeker niet de enige, zoals je kunt zien in het onderstaande filmpje. Hierin ging Simyo de straat op om mensen te vragen wat zij weten van de cloud. Ook legt expert Bouke van AllAboutPhones.nl uit wat de cloud precies is.
Wil je meer weten over cloud opslag? Hieronder leggen we uit wanneer de cloud is bedacht, hoe het principe van de cloud werkt en hoe het zit met je privacy.
Weet jij waar al je bestanden terecht komen?
Zonder er goed over na te denken, lees en verstuur je dagelijks e-mails. Je downloadt, uploadt, streamt en bewaart. Maar vraag je je wel eens af waar al die digitale data naartoe gaat en hoe het daar komt? Wat gebeurt er als je bestanden, foto’s en video’s op het internet of in de cloud zet? Wij gingen voor je op onderzoek uit.
Wat is de cloud?
Je bestanden overal en nergens opslaan en ze overal weer kunnen gebruiken, dat is het principe van de cloud. Tegenwoordig zijn er overal ter wereld immense computers (lees: servers en datacentra) en wij zijn daar via internet mee verbonden. Dat is de basis voor cloud opslag. Maar waar komt de term ‘cloud’ dan vandaan? In de jaren ’90, toen het wereldwijde web een explosieve groei doormaakte, gebruikten techneuten al tekeningen van wolkjes om de eerste netwerken te beschrijven. Het waren technici van het merk Compaq die de term ‘cloud computing’ patenteerden en in 1996 beschreef Steve Jobs van Apple ook al een soort iCloud.
De cloud opslag is heel veilig
Je hoeft je geen zorgen te maken hoor. Ten eerste omdat alle cloudbedrijven er bij gebaat zijn om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Al je bestanden in de cloud worden versleuteld (encrypted) opgeslagen en datacentra worden erg goed beveiligd tegen hackers. Natuurlijk is het nóg veiliger om al je bestanden op een eigen harde schijf te zetten en deze in een kluis op te bergen. Maar je vakantiefoto’s delen met reisgenoten kost je dan toch veel meer tijd en moeite.
5 keer slim om te weten
- De meestgebruikte clouddiensten: iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox.
- Goede alternatieven: Box, SugarSync en MEGA.
- Creëer je eigen privé-cloud met bijvoorbeeld My Cloud van Western Digital. Dan heb je een eigen ‘datacentrum’ met gigabytes aan opslagruimte waar je overal bij kunt.
- Veel cloudservices bieden gratis opslagruimte. Bij het Nederlandse TransIP krijg je zelfs 1 TB gratis. Dit is 1000 GB.
Abonnementen voor een opslagruimte tussen de 500 GB en 1 TB liggen gemiddeld rond de 10 euro per maand. Maar er is een flinke prijzenoorlog bezig, dus de prijzen zakken regelmatig. Bij Box krijg je bijvoorbeeld onbeperkte opslagruimte voor 12 euro per maand.
Hoe sla jij je gegevens op? En benieuwd naar nog meer handige tips en leuke weetjes? Kijk dan vooral eens rond op de rest van het Simyo blog. We de bespreken de meest uiteenlopende zaken, zelfs de betekenis van emoji!