.

Terug naar overzicht
20,007x gelezen

Een smartphonegebruiker maakt gemiddeld gebruik van 26 apps. Elk van deze apps vraagt op zijn beurt toegang tot verschillende functies en gegevens. Het is lang niet altijd duidelijk waarom deze toegang wordt gevraagd. We leggen het uit in deze blog.

Een app kan toegang vragen tot je contactenlijst, foto-album, locatie enzovoort. Het is logisch dat een foto-applicatie toegang vraagt tot afbeeldingen, maar waarom vraagt een locatie-app toegang tot jouw foto’s?

Wat doen apps met jouw informatie?

Apps gebruiken gegevens, zoals je naam, profielfoto, geslacht, leeftijd en regio. Deze gegevens komen in veel gevallen binnen door je Facebookprofiel te linken met de app. Aan de hand van jouw gegevens vergroot de app jouw gebruiksgemak en wordt daarnaast ook bepaald welke advertenties je wel of niet ziet.

Geen paniek

Het is verstandig om niet direct op ‘accepteren’ te drukken, maar even na te denken over het verzoek. Een verzoek tot toestemming voelt al snel als ‘Big Brother is watching you’. Dit is begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Er is namelijk vaak een logische verklaring. Zo vraagt de Simyo app bijvoorbeeld ook toegang tot je foto-album. Dat vraagt de app alleen zodat het mogelijk is om je factuur op te slaan in je foto-album. Er wordt verder niets gedaan met gegevens uit je fotoalbum. Zo zijn er bij veel apps logische verklaringen te vinden.

Houd controle over je toegangsverzoeken

Elke keer wanneer je een app downloadt voor Android, moet je een lijst met toestemmingsverzoeken accepteren voordat je de app kan installeren. Dit kan soms erg verwarrend zijn. Wanneer je een app liever geen toestemming wil geven tot bepaalde functies of gegevens, kun je de app niet installeren.

Android-gebruikers kunnen eenvoudig en snel de toegangsverzoeken controleren via App Ops Starter. Deze app geeft je namelijk per app een overzicht van waar deze wel of geen toegang tot heeft. Op deze manier kan je altijd controle houden over je toegangsverzoeken.

  • Download App Ops Starter hier voor Android.

Anders dan bij Android is het niet nodig om bij een iOS besturingssysteem expliciet akkoord te gaan met het toegangsverzoek. Dit gebeurt namelijk automatisch wanneer je op downloaden drukt. Dit klinkt misschien gevaarlijk, maar de veiligheid van de apps worden door Apple eerst getest en onderzocht voordat ze in de App Store verschijnen.

Doordat je automatisch toestemming geeft, heb je wel minder controle over wat een app daadwerkelijk doet met jouw gegevens. Het is daarom verstandig om voor het downloaden eerst goed de recensies van de app te lezen en te kijken naar het aantal sterren.

Bescherm je gegevens

Wanneer je een app toegang geeft tot bepaalde gegevens, wil je niet dat deze gegevens uitlekken, toch? Het is daarom erg belangrijk om je smartphone en je apps up-to-date te houden. Door dit te doen zorg je ervoor dat de app stabieler en veiliger te gebruiken is. Een geüpdatet telefoon en apps dichten namelijk een mogelijk lek, zodat hackers niet bij je gegevens kunnen komen. Lees hier meer over app-updates en hoe je ze kan installeren.

Wanneer je bij een app een profiel moet aanmaken, kun je er vaak voor kiezen om je Facebookprofiel te koppelen. Wanneer je de app niet vertrouwt, kun je er in dit geval beter voor kiezen om een nieuw account aan te maken binnen de app. Dan verleen je geen toegang tot je profielgegevens op Facebook.

Wel of geen toegang geven?

Het is geen gemakkelijke keuze. In veel gevallen is er een logische verklaring voor de gegevensverzoeken. Vertrouw je het niet? Dan raden wij je aan om de app niet direct te downloaden en eerst goed de recensies te lezen.

Geef jij je apps altijd toegang tot al je gegevens, of zou je nu het liefst bijvoorbeeld je Facebook account verwijderen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.