Externe batterij: zo kies je de goede uit!
Gebruik jij je smartphone vaak om video’s te kijken, muziek te luisteren of om Pokemon Go te spelen? Dan gaat de batterij waarschijnlijk snel leeg. Een externe batterij is dan dé oplossing.
Wat is een powerbank?
Met een externe batterij, ook wel powerbank genoemd, laad je waar je maar wil jouw smartphone en gadgets op zonder dat je daarvoor een stopcontact nodig hebt. Met deze externe batterij heb je dus altijd je eigen voorziening ‘noodstroom’ bij je. Weet je niet precies hoe je een gadget oplaadt met een powerbank? Je leest het hier.
Waar moet ik op letten bij de aankoop van een powerbank?
Voordat je een powerbank koopt, raden we je aan rekening te houden met de onderstaande punten.
Aansluitingen en meegeleverde kabels
Via een kabeltje laad je jouw draagbare apparaat op met energie uit de externe batterij. Vrijwel elke externe batterij heeft twee ingangen: voor een USB-kabel en voor een Micro USB-kabel. Elke computer heeft een USB-ingang en vrijwel alle gadgets, behalve die van Apple, hebben een Micro USB-ingang. Apple heeft zijn eigen Lightning-ingang.
Er zijn ook veel gadgets die je op een andere manier aansluit om op te laden. Kijk daarom goed wat meegeleverd wordt bij de powerbank, zodat je zeker weet dat je jouw telefoon of gadget kan opladen. Bij sommige externe batterijen zitten meerdere oplaadaansluitingen ingebouwd in de powerbank. Dit is handig, omdat je zo nooit een externe kabel hoeft mee te nemen.
Bij andere externe batterijen worden verschillende soorten kabels en opzetstukjes los meegeleverd. Om je gadgets op te laden moet je in dit geval dus én de powerbank én een kabel meenemen.
Bij sommige powerbanks wordt geen kabel meegeleverd. In dat geval moet je dus zelf voor een oplaadkabel zorgen. Je kunt dan meestal de oplaadkabel gebruiken die standaard meegeleverd met je smartphone.
Kijk voordat je een powerbank aanschaft dus goed of er oplaadkabels worden meegeleverd. Dit is niet standaard het geval. Als deze worden meegeleverd, kijk dan goed of deze meegeleverde aansluitingen ook op jouw smartphone passen.
Vermogen van een externe batterij
Bij het kopen van een powerbank is het erg belangrijk om te kijken naar het vermogen. Het vermogen van een externe batterij wordt aangegeven in mAh (milli-ampère-uur), dezelfde meeteenheid voor de accucapaciteit van smartphones en andere gadgets. Het vermogen van je smartphonebatterij staat er meestal op, als deze verwijderbaar is. Een andere manier om dit te achterhalen is om dit via Google op te zoeken, bijvoorbeeld met de volgende zoekopdracht: “naam smartphone + mAh”.
De inhoud van de externe batterij bepaalt hoe vaak je een smartphone ermee kunt opladen. Als de capaciteit van een powerbank 3000 mAh is, kan je met een volle powerbank bijvoorbeeld één keer een Samsung Galaxy S7 volledig opladen. Deze smartphone heeft namelijk een batterij met een inhoud van 3000 mAh.
Om te bepalen hoe vaak je een gadget kunt opladen met een powerbank, deel je grofweg het vermogen van de powerbank door het vermogen van jouw smartphone.
Prijs-kwaliteit
De capaciteit van een powerbank bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Zo zijn externe batterijen met een inhoud van 2000 mAh, waarmee je de meeste smartphones een keertje kunt opladen, al beschikbaar vanaf 5 euro. Powerbanks met een inhoud van 10000 mAh, waarmee je een smartphone gemiddeld drie keer kunt opladen, zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro.
Bepaal dus voor jezelf hoeveel vermogen je nodig hebt voor jouw smartphone. Om te bepalen wat de juiste prijs is, zou je sites als Tweakers en Kieskeurig kunnen raadplegen. Wil je meer weten over het opladen van je batterij? Lees het hier.