Haal meer uit je tv dankzij je smartphone
Weet je nog, dat je vroeger alleen tv-zenders en DVD’s keek op je tv? Dankzij apps zoals Netflix, YouTube, NPO Start en NLZIET kun je nu meer video streamen van telefoon naar tv dan je ooit in je leven kunt zien. Met dank aan een Chromecast, oftewel een klein apparaatje dat je aansluit op je tv. Heb je een Chromecast en een smartphone? Dan kun je met deze tips en apps meer uit je tv halen!
Wat is een Chromecast?
Voor wie ‘m nog niet kent: de Chromecast is een klein apparaatje van Google, dat je in een HDMI-poort van je tv plugt. Daarna kun je beelden en audio van apps als YouTube, Netflix en Spotify van je smartphone, tablet of laptop streamen naar je televisie. Inmiddels is het apparaatje een vertrouwd beeld in de Nederlandse huiskamers. Niet gek, want een Chromecast is betaalbaar (ongeveer 40 euro), supermakkelijk te installeren én te gebruiken met tal van apps!
Welke kant(en) kies jij in de video on demand-oorlog?
De meeste mensen gebruiken hun Chromecast voor video on demand. De tijd dat je alleen bij Netflix kon aankloppen voor het streamen van films, series en documentaires, is al lang voorbij. Met lanceringen van Apple TV+ én Disney+ is 2019 het jaar waarin de video on demand-oorlog volop is losgebarsten. Voor zo’n 5 tot 10 euro per maand kun je álles kijken wat je hartje begeert, onder andere bij de platforms die we hierna bespreken.
Leuk voor jou als consument dat er zoveel streaming-platforms zijn, aangezien ze elkaar scherp houden. Het nadeel is alleen dat veel content exclusief bij één platform beschikbaar is. Zo kaapt HBO Max – dat in 2020 van start gaat in Nederland – Friends weg bij Netflix. Volgens enquêtes gaan Nederlanders gemiddeld een abonnement op twee à drie platforms nemen. Handig: om de kosten in de hand te houden, kun je een abonnement met meerdere gebruikers delen.
Netflix
Met een eigen werkwoord (‘netflixen’), 150 miljoen abonnees wereldwijd en 3 miljoen abonnees in Nederland is Netflix (8 euro per maand) een begrip. Dankzij externe series en films, eigen series (Narcos, Undercover, House of Cards, The Crown), eigen documentaires (Wild Wild Country, Making A Murderer) en veel filmklassiekers van beroemde regisseurs als Quentin Tarantino en Martin Scorsese tover je op je smartphone genoeg gave content tevoorschijn om al je vrije avondjes mee te vullen.
NLZIET
Met NLZIET kijk je live naar 21 tv-zenders van NPO, RTL, SBS, Veronica en NET5, met de mogelijkheid om programma’s 7 dagen terug te zien. Maandelijks betaal je 7,95 euro. En dat kan een slimme investering zijn, aangezien je geen tv-abonnement meer nodig hebt!
Videoland
Ooit was het een videotheekketen, nu is Videoland een on demand-videoplatform. Voor 9 euro per maand kijk je – net zoals 700.000 andere Nederlanders – onbeperkt naar series, films en tv-programma’s uit binnen- en buitenland. Denk aan The Handmaid’s Tale, Judas, Soof, Baantjer, Spongebob Squarepants, Expeditie Robinson en Temptation Island VIPs.
Disney+
Een abonnement op Disney+ kost 7 euro per maand. Momenteel is het aanbod nog wat beperkt, maar als je houdt van Disney-klassiekers, Pixar-avonturen, Marvel-blockbusters, Star Wars-saga's en National Geographic-ontdekkingsreizen dan zit je hier goed. Disney investeert 27 miljard dollar (!) extra in het platform, dus er valt nog veel meer kijkmateriaal te verwachten.
NPO Start
Het videoplatform van de publieke omroep, eigenlijk Uitzending Gemist in een nieuw jasje, is gratis. Je kunt uitzendingen terugkijken,live naar publieke tv-zenders kijken en naar radiozenders luisteren. Met NPO Start Plus (2,95 euro per maand) krijg je onder meer geen reclame voorgeschoteld en kun je de uitzendingen langer terugzien.
Prime Video
Prime Video van Amazon kost je 6 euro per maand. In Nederland is het platform niet zo populair, toch hebben de films, series, documentaires, tv-programma’s, concertregistraties en kindertitels wereldwijd al zo’n 100 miljoen abonnees aangetrokken. Naast het aankopen van externe titels maakt Prime Video nu steeds meer eigen content.
Apple TV+
Vanaf 1 november 2019 gaat Apple TV+ (5 euro per maand) in Nederland van start. Op het platform vind je titels als The Morning Show, See en For All Mankinds. Oprah Winfrey heeft een exclusief contract getekend bij Apple TV+. Door een recente investering van 6 miljard dollar zal de hoeveelheid content snel groeien.
HBO Max
Band of Brothers, Big Little Lies, Chernobyl, Game of Thrones, Six Feet Under, The Sopranos, Westworld, The Wire: HBO is de koningin van de series. Met HBO Max kun je alle films en series van HBO kijken, plus talloze andere titels van WarnerMedia-merken zoals CNN, TNT, TBS en Cartoon Network. Bovendien gaat HBO Max ook eigen tv-shows en films produceren. Het platform wordt in het voorjaar van 2020 in Nederland geïntroduceerd, de prijs is nog niet bekend.
YouTube
Als het over video gaat, mag YouTube natuurlijk niet ontbreken. Iedere minuut wordt er 500 uur aan video geüpload op YouTube, dus zou het jou geen moeite moeten kosten om bergen toffe vlogs, videoclips, documentaires, tutorials of wat voor video’s dan ook via je Chromecast op je tv te streamen!
Alternatieven voor Chromecast
Misschien vraag je je nu af: moet ik per se een Chromecast hebben? Er zijn weliswaar wat alternatieven om content van telefoon naar tv te streamen. Maar qua gebruiksgemak en hoeveelheid apps en apparaten die ervoor geschikt zijn, leggen ze het allemaal af tegen de Chromecast. Samsung heeft bijvoorbeeld de Samsung Allshare Cast ontwikkeld, maar die werkt alleen voor Samsung-apparaten.
Apple TV is het enige echte alternatief voor Chromecast. Naast het feit dat dit systeem een stuk duurder is dan een Chromecast (160 tot 200 euro versus 40 euro), is Apple TV met de bijbehorende streaming-software AirPlay (2) uitsluitend te bedienen vanaf een Apple-apparaat. Een Chromecast werkt daarentegen met Android-smartphones en -tablets, iPhones en iPads én Chrome-browsers, ongeacht of die op een pc of Mac draaien.
Heb ik een Chromecast nodig als ik een smart tv heb?
Dat ligt eraan. Smart tv’s hebben een besturingssysteem waarop apps kunnen draaien. Zo maken Sony en Philips gebruik van Android TV, LG van WebOS en Samsung van Tizen. In de app-stores vind je populaire apps zoals Netflix, YouTube en Spotify, dus kun je alle content op deze platforms streamen op je smart tv zonder Chromecast. Het nadeel is alleen dat niet alle apps beschikbaar zijn én dat ze weer kunnen verdwijnen. Zo is de NPO-app niet meer beschikbaar voor smart tv’s van vóór 2014.
Trouwens, wil je volop streamen zonder over je Sim Only internetbundel heen te gaan? Lees dan in dit artikel hoe je dat voor elkaar krijgt!
Wat is jouw gouden Chromecast-tip?