Van A naar B met de deelauto, deelscooter en leenfiets
Jezelf verplaatsen met een voertuig dat voor even van jou is. Zodra je hem weer inlevert, mag er iemand anders mee rijden. Door het hele land worden nieuwe deelconcepten gelanceerd. Delen in plaats van bezit: dat is duurzaam. Waarom maken we er niet vaker gebruik van? Wij zetten de beste deelvervoer-apps voor je op een rijtje.
Daarom, deelvervoer!
Deelvervoer is ideaal voor wie het belangrijk vindt om duurzaam bezig te zijn. Als je met de trein gaat, doe je al mee aan de deeleconomie. Maar er zijn ook auto’s, scooters en fietsen die je met elkaar kunt delen.
Een vervoersmiddel delen scheelt in de kosten en biedt voordelen voor het milieu. Bovendien levert delen ruimte op. Volgens een onderzoek van MoMo Carsharing vervangt een deelauto 4 tot 8 personenwagens. Dat scheelt een hoop files en volle parkeerplaatsen.
Via een app reserveer je het vervoersmiddel waarmee je wil rijden. En dat is dan misschien gelijk een nadeel. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat het vervoersmiddel dat jij wil hebben, niet beschikbaar is.
1. Gaiyo, al het deelvervoer in één app
We trappen af met Gaiyo. Een app die alle, maar dan ook echt alle opties biedt om met hulp van deelvervoer ergens te komen. Is dat niet handig?
Gaiyo geeft een overzicht van deelauto’s, deelscooters, deelfietsen het OV. Vul in waar je heen wilt en Gaiyo laat zien hoe lang je erover doet met de auto, via park & ride, met het OV of met een combinatie van trein, fiets of scooter. Wil je parkeren? Dan krijg je een overzicht van de straat- en garagetarieven.
Het gebruik van Gaiyo is gratis. Registreer je eenmalig en krijg direct toegang tot alle vervoersmiddelen. Voor wie met de trein reist, is er extra goed nieuws. Je krijgt namelijk 10% korting op je treinkaartjes in de daluren. Beschikbaar voor Android en Apple.
2. Verken de stad op je deelfiets met Citymapper
Ben je van plan om op stedentrip te gaan? De Citymapper-app is een geweldig hulpmiddel en maakt het nog leuker om een stad te verkennen. Maar ook voor het dagelijkse woon-werkverkeer biedt de app uitkomst.
Citymapper helpt je met het kiezen van de beste route in de stad. Of je nou gaat lopen, met het OV reist of de deelfiets pakt. Toch liever met de auto? Ook taxidiensten zoals Uber en deelauto’s worden meegenomen in het overzicht.
Hoe werkt Citymapper?
De app is eenvoudig in gebruik; downloaden, openen, je stad selecteren- bijvoorbeeld Londen of Rotterdam, en klaar. Reis je iedere dag dezelfde route? Dan kun je deze aan het startscherm toevoegen. Zo zie je gelijk of je trein op tijd rijdt.
Het handige aan Citymapper is dat je de reis en live-locatie kan delen met anderen. Ook helpt de app je met het vinden van de juiste uitgang bij -bijvoorbeeld- een groot station. En voor wie op iedere hoek van de straat iets lekkers koopt; Cityhopper laat zien hoeveel calorieën je verbrand bij een wandeling. Dat motiveert om de benenwagen te pakken!
De app is gratis beschikbaar voor Android en Apple.
3. Swapfiets - altijd een werkende fiets
Het is een beetje een vreemde eend in de deelvervoer bijt. Maar we willen hem je niet onthouden: de fiets met abonnementsvorm. Wie om zich heen kijkt in steden, ziet overal fietsen met blauwe voorbanden. Ze zijn van Swapfiets. Swapfiets is ’s werelds eerste fietsabonnement. Je kunt het vergelijken met Netflix, de service die abonnementen voor films en series aanbiedt. Swapfiets biedt abonnementen aan voor fietsen. Het werkt simpel: voor een vast bedrag per maand, heb je altijd een werkende fiets met dubbel slot, verlichting en diefstalverzekering.
Voor ieder wat wils
Er zijn drie verschillende varianten beschikbaar: de stadsfiets, een fiets met versnellingen en een e-bike. De prijzen zijn afhankelijk van de stad waar je in woont.
Voordelig rijden op je Swapfiets
Vanaf 18,90 euro per maand krijg je een eigen fiets, inclusief reparatieservice. Je kunt de fiets ophalen in de winkel, of -lekker lui- thuis laten bezorgen. Pech onderweg? Laat het weten via de app en je fiets wordt binnen 48 uur gerepareerd -of je krijgt een nieuwe.
Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te berekenen hoe lang je met een Swapfiets goedkoper uit bent. Een korte berekening laat zien dat een Swapfiets – wat betreft de aanschafkosten- tot 21 maanden goedkoper is dan een degelijke stadsfiets van 400 euro. Voor duurdere fietsmodellen moet je bijna 3 jaar fietsen om voordeliger uit te zijn dan de Swapfiets.
Wie rekening houdt met onderhoud, pechhulp en de mogelijkheid van diefstal, is achteraf duurder uit met een Swapfiets. Maar het blijft lastig om te zeggen hoeveel een degelijke stadsfiets je nu echt aan onderhoud kost. Bij Swapfiets betaal je voor het complete pakket en dat is voor veel mensen het geld waard.
Beschikbaar voor Android en Apple.
4. Citysteps – weer eens wat anders dan de deelauto!
Nog niet zo lang geleden was de step een vervoersmiddel voor kleine kinderen. Nu de steps zijn uitgerust met een motortje en meer rijcomfort bieden, zien we er steeds vaker volwassen op rijden.
Tijdens een vakantietrip in Valencia, zagen vier studievrienden vakantiegangers voorbij scheuren op elektrische deelsteps. Wat ze daar kunnen, kunnen wij hier ook - dachten ze. Ze besloten een bedrijf te starten en met behulp van crowdfunding werd hun droom werkelijkheid. Het bedrijf Citysteps was geboren.
Hoe werkt het e-step concept?
Citysteps biedt op verschillende plekken in de stad elektrische deelsteps aan. Het gebruik is simpel: je downloadt de app, registreert je, scant de QR-code op de step en haalt de step uit het dockingstation. Afhankelijk van het traject betaal je tussen de 21 en 25 eurocent per minuut.
De deelsteps zijn op dit moment beschikbaar in Waalwijk en Roermond, maar de wens is om de steps door heel Nederland beschikbaar te maken. Het vervoersmiddel wordt nog niet genoemd in de deelvervoerapps als Gaiyo en Citymapper, maar daar zal verandering in komen zodra de steps in meer steden beschikbaar zijn. En dat zal niet lang meer duren.
De app is gratis beschikbaar voor Android en Apple.
Wat is jouw favoriete deelvervoersmiddel?