Toekomstmuziek: 6 telefoontrends voor 2017
Telefoontrends: ze zijn niet altijd makkelijk te voorspellen, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Toch doen wij, net als vorig jaar, een poging: wat staat ons het komende jaar te wachten?
Deze trends kwamen uit in 2016
Misschien weet je het nog: aan het begin van dit jaar hebben we geprobeerd de trends van 2016 te voorspellen. Welke trends zijn uitgekomen? We voorspelden dat Virtual Reality een opmars zou maken - en dat is zeker gebeurd. (Meer daarover hieronder!) Ook zijn korte video’s steeds populairder; vlog jij al over je dagelijks leven? En apps zijn een nóg grotere rol in ons leven gaan spelen: dit wordt alleen maar meer als we in 2017 ons huis ‘smart’ gaan maken met behulp van apps.
Voor 2017 keken we samen met Remy Steijger, trendwatcher en oprichter van digitalcaptains.nl, naar de aankomende telefoontrends. Wat gaan we allemaal met onze smartphone doen in 2017?
6 Trends voor 2017
1. Augmented Reality: een blijvertje dankzij Pokémon GO
Als je niet zelf verslingerd bent aan Pokémon GO, dan ken je vast iemand die dat wél is. Dit spel was de doorbraak voor Augmented Reality bij het grote publiek. Wist je dat het idee is ontstaan vanuit een 1-aprilgrap van Google? Google kondigde in 2014 aan dat er op allerlei plekken in Google Maps, Pokémons ‘woonden’. Gebruikers konden deze vangen via de computer. Het werd een groot succes en Nintendo ging door met de verdere uitwerking. In de huidige versie loop je rond in de echte wereld, om Pokémons te vangen die alleen te zien zijn op het scherm van je smartphone. Augmented Reality dus! Hier gaan we nog veel meer van zien in 2017.
2. Virtual Reality: waan je ergens anders
Naast Augmented Reality is Virtual Reality (VR) ook in opkomst. Het verschil? Augmented Reality voegt iets toe aan de werkelijke wereld - ‘augmented’ betekent ‘uitgebreid’ - Virtual Reality laat je even ergens anders zíjn. Nu Samsung een Virtual Reality-bril heeft ontwikkeld voorbij de S6 en S7, wordt een VR-ervaring steeds toegankelijker. Je telefoon heb je immers altijd bij de hand, dus je duikt zó even in een andere wereld. Een mooi voorbeeld van VR was de Dinoplaatjes-actie bij een bekende Nederlandse grootgrutter. Dinoplaatjes kwamen tot leven met Augmented Reality. Daarna konden kinderen in een dinowereld rondlopen met een Virtual Reality-bril. Terug in de oertijd, met hypermoderne technieken dus!
3. Alleen het 'nu' telt
Iets wat gisteren gebeurd is? Oud nieuws! Je deelt het komende jaar vooral dingen die op dit moment – ja, nú – plaatsvinden. Zoals via Facebook Live: deel live een videoverslag van je bezigheden met je vrienden of familie. Ook Instagram heeft sinds kort een live-functie. Wat maakt het begrip ‘live’ eigenlijk zo magisch? Denk aan de vroegere circusbeleving: op het puntje van je stoel kijk je naar de jongleur. Gaat het goed of laat hij een paar pionnen vallen? Spannend!
4. Kwaliteitsfotografie met je mobiele telefoon
Waar je via Snapchat misschien korte verhaaltjes deelt die ook zó weer verdwijnen, blijven we ook mooie foto’s delen in 2017. Foto’s die het waard zijn om te bewaren. Deze maken we niet met een logge camera, maar gewoon met onze smartphone. Want: de beste camera is de camera die je bij je hebt. De kwaliteit van de smartphone camera’s wordt gelukkig steeds beter - denk aan 12 megapixels en geavanceerde lenzen - en overal kun je tips vinden om nog mooiere kiekjes te schieten. Heb je trouwens de fotografietips van expert Joost Bastmeijer al bekeken?
5. Alles vloggen
In het trendartikel van vorig jaar voorspelden we dat ‘alles video’ zou worden. Als je nu kijkt naar het stijgend aantal vloggers – mensen die hun leven delen via video’s - is dit zeker uitgekomen. Sommige vloggers hebben hier hun fulltime baan van gemaakt en zijn wereldberoemd. Toch hoef je echt geen duizenden volgers te hebben; integendeel. Vloggen doe je ook gewoon voor een paar vrienden, of een select groepje dat toevallig jouw interesse voor origami deelt. Vlogs maken wordt met apps zoals iMovie (Apple) of Tappum (ook voor Android) steeds makkelijker. Tappum biedt daarbij meteen een platform waarop je vlogs kunt delen met vrienden.
6. Je huis op afstand bedienen
Heb jij al een ‘smart home’? Oftewel een huis waarin je verschillende apparaten met een app bedient? Deze ontwikkeling wordt ook wel ‘the Internet of Things’ (IoT) genoemd: steeds meer apparaten zijn voorzien van een internetverbinding. En deze apparaten worden als maar pro-actiever. Voordat jij bedenkt dat je thuis de sfeerverlichting aan wil zetten, heeft de app dit al aan je gevraagd. Bedrijven zoals Nest – ontwikkelaars van een slimme thermostaat, beveiligingscamera en rookmelder die andere apparaten hiermee laten samenwerken – dragen bij aan een slimmer huis. Heb je bijvoorbeeld een thermostaat van Nest en een slimme wasdroger? Dan kan de thermostaat aan je droger ‘vertellen’ om even te wachten als er veel apparaten tegelijk aanstaan. Neemt de vraag naar energie weer af, dan kan de droger verder. Een kind kan de was doen dus!
Naar welke trend kijk jij uit? Of hebben we iets gemist? Geef een reactie!