De voordelen en nadelen van telefoonspelletjes
Van het mierzoete Candy Crush Saga via vrolijk Despicable Me: Minion Rush tot het schietgrage PUBG Mobile: games spelen op je telefoon is verschrikkelijk leuk. Iedereen kent natuurlijk een mogelijk nadeel van smartphonespelletjes: gameverslaving. Maar wist je dat mobiele spellen lang niet zo verslavend zijn als games op bijvoorbeeld de PlayStation of pc? En dat er ook een hoop voordelen zitten aan gamen? We zetten alle voordelen en nadelen van gamen op je smartphone op een rij.
Duizelingwekkende cijfers
De meest gedownloade telefoonspelletjes van het afgelopen decennium zijn Subway Surfers (1,5 miljard downloads), Candy Crush Saga (1,2 miljard), gevolgd door Temple Run 2 en My Talking Tom (beide 800 miljoen). Momenteel voeren onder meer spellen als PUBG Mobile (ruim een half miljard actieve spelers) en Fortnite Mobile (spelersaantal onbekend) de ranglijsten van populairste mobiele games aan. In Nederland spelen zo’n 5 miljoen mensen mobiele games, zo schreven we al eerder. De wereldwijde omzet van mobiele games? Maar liefst zo’n 60 miljard euro! Het zijn duizelingwekkende cijfers, die aangeven hoe leuk we telefoonspelletjes vinden. Maar wat zijn, buiten vertier, de andere voordelen?
De voordelen van games spelen op je telefoon
Dit zijn de zes belangrijkste voordelen van mobiele games:
- Je wordt er gelukkig van. Alle systemen in je brein die te maken hebben met geluk worden geactiveerd, wat leidt tot positieve emoties.
- Het is ontspannend. Je maakt je hoofd leeg en ontsnapt even helemaal aan de werkelijkheid.
- Het is goed voor je reactievermogen, oog-handcoördinatie en strategisch inzicht.
- Je leert om optimistisch te blijven en tegenslagen te verwerken, waar je ook in het echte leven profijt van hebt.
- Het is (vaak) een sociale aangelegenheid waarbij je in contact komt met anderen en je verbonden voelt met hen. Interessant: uit onderzoek blijkt dat Farmville-spelers de helft van de tijd bezig zijn met het helpen van mensen uit hun vriendenkring.
- Vooral bij kinderen is het spelen van games goed voor hun Engels.
En wat zijn de nadelen?
Helaas kleeft er ook een aantal nadelen aan games spelen op je telefoon:
- Het kan leiden tot een gameverslaving, waarover dadelijk meer.
- Door in-app aankopen kan het spelen van telefoonspelletjes duur uitpakken. Vooral kinderen worden makkelijk verleid geld uit te geven aan bijvoorbeeld outfits of powerups. Ook als je niet je creditcard trekt, is het storend om steeds dit soort aanbiedingen te krijgen.
- Andere mensen kunnen het als irritant ervaren wanneer jij aan het gamen bent en geen oog meer hebt voor je sociale omgeving.
- Verliezen van (met name online) games kan leiden tot bijvoorbeeld woede-uitbarstingen en vloeken. Om een hardnekkige mythe te ontkrachten: meerdere onderzoeken wijzen uit dat games niet leiden tot gewelddadiger gedrag in het algemeen.
‘Verslavend leuk’?
Van games wordt vaak gezegd dat ze verslavend leuk zijn. Eigenlijk een vreemde aanprijzing, want een gameverslaving is bepaald geen pretje. Je bent gameverslaafd als het gamen ten koste gaat van je werk of studie, je onrustig wordt als je niet kunt spelen, je langer doorgaat dan je van plan bent en je het grootste deel van de tijd denkt aan gamen. Nederland telt volgens verslavingsinstelling Jellinek ongeveer 20.000 gameverslaafden.
Opvallend is dat bij de traditionele gameverslaafden – die spelen op PC of gameconsole – 92 procent man is (en doorgaans heel jong), terwijl de mobiele gameverslaafden overwegend bestaan uit vrouwen van boven de 18. Zij spelen vooral spelletjes als Candy Crush Saga en Farmville.
De meest verslavende games zijn geen mobiele games, maar, zo constateren instellingen voor verslavingszorg, zogeheten ‘massively multiplayer online role playing games’ zoals World of Warcraft en Black Desert. Het aantal (met name jongere) mensen dat daaraan verslaafd raakt, neemt snel toe.
Feitje: games worden expres zo verslavend gemaakt
De makers van mobiele games maken de spelletjes vaak expres zo verslavend mogelijk. Méér spelers en méér speeltijd betekent immers ook méér inkomsten.
Daarvoor passen ze onder andere deze technieken toe:
- ‘Delighters’: leuke dingen die je niet verwacht, zoals gratis extra’s.
- Nieuwsgierigheid opwekken via informatie waarvan een deel ontbreekt. Wat zit er bijvoorbeeld achter die gesloten deur?
- ‘Feedback loops’: je krijgt vaak feedback om de nadruk te leggen op hoe goed of slecht je speelt.
- Doelen halen en beloningen (zoals trofeeën) bemachtigen.
- Groepsdruk, bijvoorbeeld als je jouw resultaten kunt vergelijken met die van anderen.
- Je kunt zo lang en zo vaak spelen als je maar wilt, het spel is nooit klaar.
Wat vind jij het grootste voordeel of nadeel van telefoonspelletjes spelen?