.

Telefoon repareren
Terug naar overzicht
56,815x gelezen

Een barst in het scherm, een kapotte microfoon of een batterij die zijn beste tijd heeft gehad? Hoog tijd om je telefoon te repareren! Grote kans dat hij dan klaar is voor zijn tweede jeugd, zodat je geen nieuwe smartphone hoeft te kopen. Maar waar moet je bij een telefoon reparatie eigenlijk allemaal op letten? Wat kun je zelf doen en wat is verstandiger om te laten repareren?

Telefoon reparerenTelefoon reparatie en garantie, hoe zit dat precies?

De kans bestaat dat je telefoon stuk ging onder de garantievoorwaarden. Je hebt dan recht op een kosteloze reparatie door de fabrikant. Alle ins en outs hierover bespreken we in ons artikel over telefoongarantie. Zit er een kleine barst in de behuizing of is er iets kleins stuk? Misschien is een telefoon reparatie dan niet nodig omdat je dit kunt verbloemen door je telefoon op te frissen. Soms is een defect of barst helaas te groot en is een telefoon reparatie de enige uitkomst. Dit kun je laten doen of, als je handig bent, zelf doen!

Telefoon reparerenTelefoon reparatie, wat kan er allemaal gerepareerd worden?

Of het defect aan je telefoon nou onder de garantie valt of niet, de volgende onderdelen kunnen in de meeste gevallen gerepareerd worden.

Kapot scherm

Zit er een groot barst in je scherm of reageert het display niet meer goed op je aanrakingen? Het scherm van een smartphone is te vervangen. Hierbij wordt het schermpaneel, het touchscreen en de beschermlaag over het scherm vernieuwd. Extra voordeel: vrijwel de gehele voorkant van je telefoon is dan weer als nieuw. En daarmee ziet je telefoon er meteen weer een stuk ‘jonger’ uit!

Defecte microfoon

‘Wat zeg je? Ik hoor niets. Hoi, ben je daar?’ Is dit hoe jouw gesprekken met anderen de laatste tijd verlopen? Dan lijkt het erop dat de microfoon in jouw smartphone stuk is. Je telefoon werkt dan nog prima, alleen kan niemand je tijdens een telefoongesprek meer horen. Gelukkig kan bij de meeste smartphones de microfoon vervangen worden.

Camera kaduuk

Maak je graag foto’s, maar ‘ziet’ je telefoon niets meer omdat de camera stuk is? Wees gerust: ook een kapotte camera is te repareren. Je vervangt de cameramodule dan voor een nieuw exemplaar. Vaak is dit niet zo’n ingewikkelde ingreep en is de reparatie zo gebeurd.

Batterij naar de knoppen

Als de batterij van een telefoon binnen de kortste keren na het opladen alweer leeg is, is deze waarschijnlijk stuk. De oplossing voor een telefoon met vervangbare batterij is dan simpel: je koopt zelf een nieuwe batterij en plaatst deze in de telefoon. De meeste moderne telefoons hebben helaas geen makkelijk vervangbare batterij meer. Toch kun je ook deze batterij gewoon vervangen. Hiervoor moet de telefoon opengemaakt worden. Vervolgens kun je de kapotte batterij eruit halen en deze vervangen voor een nieuw exemplaar. De batterijduur is dan weer net zo goed als toen je jouw telefoon net had gekocht!

Telefoon reparerenWat kan er niet gerepareerd worden?

Soms is een smartphone te erg beschadigd om gerepareerd te kunnen worden. Er zijn dan te veel kleine onderdelen blijvend kapot. Vaak komt dit door een van de volgende redenen.

Waterschade telefoon

Is jouw telefoon in het water gevallen en werkt hij daarna niet meer? Dan heb je waterschade. Het nadeel hieraan is dat er dan meerdere onderdelen kapot zijn. Vaak zijn dit niet grote onderdelen, maar juist kleine transistortjes en piepkleine onderdeeltjes die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de energie van de batterij bij de processor terechtkomt. Het is dan niet te achterhalen waar het defect precies zit, waardoor een telefoon eigenlijk ‘beyond repair’ is.

Extreme valschade

Ook bij extreme valschade valt een telefoon vaak niet meer te repareren. Dit gebeurt wanneer je de telefoon van bijvoorbeeld het balkon laat vallen. Doet hij het daarna niet meer? Dan zijn er veel kleine onderdelen geplet, kapot of geperforeerd. Er is dan niet of nauwelijks te achterhalen wat er precies aan de binnenkant van de telefoon allemaal stuk is. Je kunt in dat geval beter een nieuwe telefoon kopen dan proberen je kapotte te laten maken.

Ik laat mijn telefoon repareren, waar moet ik op letten?

Een reparateur heeft het benodigde gereedschap en de kennis en kunde om jouw smartphone snel en goed te repareren. Voordat je een telefoon laat repareren, is het slim om op een paar dingen te letten.

Een goede telefoon reparatie winkel vinden

In veel steden en dorpen zijn er telefoonreparatiezaken waar je terecht kunt. Van tevoren is het altijd goed om te kijken wat de ervaringen van anderen zijn. Op internet kun je vaak recensies vinden, bijvoorbeeld op Google Maps of op Facebook. Zo heb je een beter beeld van de kwaliteiten van zo’n reparatiezaak.

Zelf de controle houden

De juiste winkel gevonden? Mooi! Tijd voor de volgende stap. Weet je precies welk onderdeel van jouw telefoon stuk is en vervangen of gemaakt moet worden? Geef dit dan duidelijk aan bij  de reparateur. Zo weet je zeker dat er geen andere onderdelen vervangen worden waarvan dat niet mogelijk is. Je houdt daarmee dus de controle over de kosten van de reparatie.

Wat kost een telefoon reparatie?

Probeer vooraf ook een prijsindicatie te krijgen van wat de reparatie kost. Dit verschilt per defect. In de reparatiekosten zitten natuurlijk de materiaalkosten verwerkt. Het ene onderdeel is duurder dan het ander. Ook het arbeidsloon maakt onderdeel uit van de arbeidskosten, net als soms de inspectiekosten.

Telefoon reparerenIk doe de telefoon reparatie zelf, wat heb ik nodig?

Ben jij een handig manusje-van-alles met twee rechterhanden en heb je wel vaker elektronische apparaten succesvol gerepareerd? Dan kun je natuurlijk ook zelf proberen de telefoon te maken, als je het aandurft! Bovendien is het best leuk om te doen én is het goedkoper dan wanneer je het repareren láát doen. Bonus: als het je goed afgaat kun je het ook voor anderen doen en zo een extra zakcentje verdienen! Let wel: als je zelf gaat sleutelen aan de telefoon vervalt de garantie op je toestel.

Het juiste gereedschap

Voor een telefoon reparatie heb je het juiste gereedschap nodig. En nee, aan de standaard schroevendraaiers in je gereedschapskist heb je niets. Voor smartphones heb je piepkleine schroevendraaiers nodig. Met de reparatieset van iFixit heb je alles in huis om zelf je telefoon te repareren. Deze set ziten bijvoorbeeld ook zuignappen die je nodig hebt om de meeste telefoons fysiek te openen.

Onderdelen bestellen

Met alleen het juiste gereedschap ben je er natuurlijk nog niet. Je moet ook de onderdelen bestellen die je nodig hebt om de telefoon te repareren. Op AliExpress kun je de meeste vervangbare onderdelen van populaire telefoons wel vinden. Zodra je deze binnen hebt, kan het repareren beginnen!

Tutorials bekijken

Goed, je hebt nu het juiste gereedschap én de benodigde onderdelen om aan de slag te gaan. Het echte werk kan nu beginnen, maar hoe repareer je een telefoon op de juiste manier? Dat kan nog best ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er op YouTube allerlei instructievideo’s te vinden waarin je ziet hoe je de telefoon kunt repareren. Ook de website iFixit is een aanrader. Hier vind je zeer duidelijke instructies hoe je populaire smartphones repareert.

Telefoon reparerenVoorkomen is beter dan genezen

Is jouw telefoon weer gerepareerd? Mooi, dan kun je ‘m weer gebruiken en hoef je geen nieuwe telefoon voor je Sim Only abonnement te kopen. Tip: neem een hoesje voor je telefoon. Hierdoor bescherm je ‘m beter tegen mogelijke val- en waterschade. Zo is een telefoon reparatie de volgende keer misschien wel helemaal niet nodig. Zo’n hoesje betaalt zich dus wel terug. Scheelt weer een paar centen in het vervolg!

Voor welk defect heb jij je telefoon weleens laten repareren?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.