.

telefoon water
Terug naar overzicht
60,099x gelezen

Hoe voorzichtig je vaak ook bent, er is best een grote kans dat je telefoon een keer in het water valt. Dan is het handig om te weten wat je wel en wat je juist niet moet doen. Met deze tips en tricks voorkom je dat je telefoon kapot gaat.

Wat moet je niet doen?

Er zijn een paar dingen die je beter niet kunt doen als het gaat om water uit je telefoon halen. Doe je deze dingen wel, dan bestaat het risico dat je telefoon de duik niet overleeft. Het water in je telefoon gaat namelijk bewegen en richt zo dus nog meer schade aan.

Aanzetten

Zet je telefoon vooral niet aan, ook niet om te controleren of hij het nog doet. Als je telefoon een grote plons heeft genomen, dan is het zeer waarschijnlijk dat er veel water in je telefoon zit. Als je je telefoon dan aanzet dan loop je het risico een elektrische schok te krijgen.

Schudden

Hoe logisch het waarschijnlijk klinkt om water ergens vanaf schudden, doe dit vooral niet met je telefoon. Als je dit wel doet, is de kans groot dat het water verspreidt.

Föhnen en verwarming

Je zou een koude föhn kunnen gebruiken, maar daarbij is het risico dat je vocht naar binnen blaast, waardoor je schade alleen maar erger wordt. Ook kun je beter niet een hete föhn gebruiken, net als het neerleggen in fel zonlicht of op de verwarming. Door de hitte ontstaat condensatie en de hete lucht kan ervoor zorgen dat plastic materiaal smelt.

Wat moet je wel doen?

Simkaart, SD kaart en batterij eruit halen

Als eerst moet je je simkaart en eventueel SD kaart uit je telefoon halen. Is de batterij te verwijderen, haal dan ook deze uit je telefoon. Het verwijderen van deze onderdelen zorgt ervoor dat alles sneller droog wordt. Als het te lang in contact is geweest met water dan bestaat de kans dat deze niet meer werken. Leg de onderdelen in een stuk keukenpapier en wacht tot het helemaal droog is.

Als je batterij te verwijderen is, kun je uitvinden of hij echt waterschade heeft door hem te checken in de hoeken. Zit daar een rode of roze vierkant of cirkel? Dan heeft de telefoon waterschade en kun je hem misschien beter naar een professional sturen.

De rijst truc

Na het droogleggen van je onderdelen is het tijd om je telefoon te drogen. Gebruik hier een zachte doek voor om zoveel mogelijk water weg te deppen. Leg de telefoon vervolgens in een bak of zak met ongekookte rijst. De rijst onttrekt alle vocht die in de telefoon zit. Mocht je silicagel in huis hebben, gebruik dan dit in plaats van rijst. Hier schreven we al eerder over, want silicagel is een droogmiddel van vaste, vochtabsorberende kristallen en helpt nog beter dan rijst.

Wees geduldig

Laat je telefoon gerust lang in de bak met rijst liggen en geef het vooral de tijd om alle vocht eruit te laten trekken. Heb je het idee dat alle vocht is verdwenen? Leg het toestel dan nog 24 uur op absorberende doekjes. Na deze 24 uur kun je checken hoe het toestel eruit ziet.

Controle

Voordat je de telefoon weer aanzet en de simkaart weer in de telefoon plaatst, controleer je eerst alle poorten, onderdelen en spleten. Eerst veeg je stof en vuil weg en stop je de batterij weer in de telefoon. Start de telefoon niet? Laadt je telefoon dan op via de oplader. Als je telefoon dan wel opstart heb je waarschijnlijk een nieuwe batterij nodig.

Niet zo’n doe-het-zelver?

Het is begrijpelijk als je liever niet zelf aan de slag gaat met je telefoon. Gelukkig bestaan er ook reparateurs die voor jou je telefoon proberen te redden. Deze reparatiebedrijven weten alles van duikende telefoons en kunnen jou hopelijk ook helpen. Leg uit hoe de waterschade is veroorzaakt en waarschijnlijk kun jij binnen de kortste keren je telefoon weer gebruiken.

Heb jij je telefoon wel eens in het water laten vallen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.