Sporten met je smartphone: zo pak je het slim aan
De zomer is officieel voorbij! Het terrasjesweer ligt achter ons en in de zon uitbuiken behoort tot het verleden. Vanaf vandaag concentreren we ons weer op gezondheid. Via een verscheidenheid aan handige en gratis apps ben je binnen luttele weken weer fit en klaar om de winter door te komen. Er zijn apps die tijdens het sporten je activiteiten in de gaten houden en berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. Je kunt hierbij een ‘wearable’ gebruiken, zoals een fitness band of smartwatch. In dit artikel bespreken we de beste sport apps en wat je met een aantal ‘wearables’ kunt doen. Ook lees je met welke apps je gezonder eet en beter slaapt, want dat is minstens zo belangrijk als lekker bewegen!
Gezonder leven: wat heb je eraan?
Overweeg je gezonder te gaan leven, maar heb je nog nét dat beetje extra motivatie nodig? Hieronder lees je wat een gezonde levensstijl je oplevert.
Vitaler: meer energie en een beter humeur
Bewegen maakt gelukkig! Als je sport, gaat je hartslag omhoog. Als gevolg daarvan maken je hersenen endorfine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. Daarnaast word je door gezond te eten en veel te bewegen vitaler. Je hebt meer energie.
Betere bloedcirculatie: gezondere organen en een beter brein
Een gezonde levensstijl verbetert de bloedcirculatie. Je organen zijn dan in een betere conditie, waardoor jij je ook beter voelt. Omdat er meer bloed naar je hersenen gaat, functioneert je brein beter en ben je alerter. Ga jij dit jaar voor een promotie op werk of betere cijfers op school? Sporten en gezond eten helpen je daarbij!
Beter slapen: te danken aan gezondere voeding
Als je regelmatig sport en goed let op wat je eet, ben je gezonder en heb je meer energie. Je bent niet alleen minder snel moe, maar slaapt ook beter én dieper. Je laadt je eigen batterij daardoor beter op, zodat je uitgerust aan een nieuwe dag begint. Gegarandeerde goede nachtrust: daar kunnen maar weinig dingen aan tippen, toch?
Mooiere huid: gezond leven maakt je knap
Gezond leven maakt van jou een nóg mooier persoon. Als je vaak sport en minder suikers tot je neemt, wordt je huid mooier. Door gezond te eten, maakt je lichaam meer huidcellen aan waardoor je een jongere, egalere huid hebt. Verder is sporten ook nog eens goed voor je zelfbeeld, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Dus waar wacht je nog op?
De beste sport apps
Weet je genoeg en kun je niet wachten om lekker te gaan sporten? Deze apps zijn de perfecte personal coaches. Let op: deze drie apps verbruiken MB’s. Omdat je tijdens het sporten niet altijd bent verbonden met een wifi-netwerk, raden wij bij je Sim Only abonnement een internetbundel van 2000 MB of meer aan.
RunKeeper: rennen en fietsen met je smartphone
Met deze app neem je je smartphone mee tijdens het sporten. Voor een fietser of hardloper is RunKeeper onmisbaar. Zo weet je namelijk precies hoeveel kilometer je aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. Daarvoor geef je je leeftijd, gewicht en lengte door als je de app voor de eerste keer opstart. RunKeeper heeft als extra handigheidje dat je trainingsschema’s kunt downloaden. Is het jouw doel om in minder dan een half uur vijf kilometer te rennen? Een trainingsschema helpt je dit doel te bereiken.
Runtastic SixPack Abs: de ideale fitness-app
Dit is een fitness-app die je helpt met het uitvoeren van oefeningen. Zo bouw je meer spiermassa op en word je gezonder. Het handige aan deze app is dat hij geschikt is voor beginners en gevorderden. Weet je niet hoe een bepaalde oefening moet? Met animaties instrueert Runtastic SixPack Abs je haast net zo goed als een echte personal coach.
Sworkit: voor een korte work-out
Is je dag van vroeg tot laat volgepland en heb je geen tijd om lang te sporten? Download dan Sworkit. Deze app heeft allerlei schema’s die niet meer dan vijf minuten van je tijd innemen. Zo heb je ook op een drukke dag je portie lichaamsbeweging. Extra handig aan deze app is dat je tijdens het sporten op je smartphonescherm ziet hoe de oefening moet.
Fitnessen met een slimme polsband: hoe zit dat?
Gebruik jij tijdens het sporten een van de drie bovenstaande apps? Misschien is een slimme polsband dan ook wel wat voor jou. Zo’n fitness band koppel je via Bluetooth aan je smartphone: hij verbruikt dus geen data. Dankzij de Bluetooth-verbinding kunnen de sensoren in het bandje informatie doorsturen naar een fitness-app op je smartphone. De fitness band is een goede toevoeging aan je sportuitrusting. Je vooruitgang wordt hiermee namelijk nóg beter ‘gemonitord’.
Fitness bandjes hebben meestal een stappenteller, maar soms ook een hartslagmeter. Zo’n slim polsbandje is ook na het sporten goed te gebruiken. Fitness bandjes blijven namelijk ook actief als je slaapt. Hierdoor kom je er achter hoe lang je op een nacht nou écht slaapt. Op die manier kun je een dagboek van je fysieke gesteldheid bijhouden via je smartphone, met de fitness band als belangrijke informatiebron.
De drie beste fitness bandjes
Steeds meer fabrikanten ontwikkelen naast smartphones en tablets nu ook slimme polsbandjes. Elke fabrikant geeft zo’n bandje weer een andere naam, zoals talkband, smartband of fitness band, maar ze kunnen allemaal ongeveer hetzelfde. De vijf beste lichten we voor je uit.
Fitbit Surge: Veelzijdige fitness band met mooi scherm
Dit is misschien wel de meest complete fitness band die er is. Je kunt ‘m gebruiken met zowel een Android-smartphone, Windows Phone als iPhone. De batterij gaat vijf dagen mee en het bandje heeft een mooi LCD-schermpje. In de Fitbit Surge zit een hartslagmeter en ‘sleep tracker’. Hiermee analyseert het bandje hoe je slaapt en weet je of je écht aan je goede nachtrust toekomt.
Garmin Vivoactive: Lange batterijduur als groot pluspunt
De Garmin Vivoactive koppel je aan je smartphone, maar je kunt ‘m ook zonder je telefoon gebruiken. Op de fitness band staan allerlei apps die je kunt gebruiken tijdens het sporten. Met de Vivoactive weet je hoeveel calorieën je ongeveer verbrandt en hoeveel stappen je zet. Daarnaast krijg je meldingen van je smartphone op het scherm van de Vivoactive te zien, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw WhatsApp-berichtje ontvangt. Voor een fitness band dat ook een scherm heeft, gaat de batterij van de Vivoactive met drie weken lekker lang mee.
Polar A360: Monitort de hele dag je bewegingen
De A360 van Polar houdt de hele dag je activiteiten in de gaten en berekent hoeveel calorieën je tijdens het sporten verbrandt. Een pluspunt is de aanwezigheid van een hartslagmeter. Ook is hij waterdicht en zit hij comfortabel om je pols. De app is veelzijdig en moedigt je aan om te gaan sporten.
Ook een optie: de smartwatch als fitness band
Een smartwatch heeft meer mogelijkheden dan een slimme polsband. Je kunt bijvoorbeeld apps op het slimme horloge installeren en er zijn veel smartwatches die beschikken over een hartslagmeter. Daarnaast hebben vrijwel alle smartwatches een stappenteller en de meeste ook een hoogtemeter.
Meestal koppel je een smartwatch via Bluetooth aan je smartphone, maar er zijn ook horloges waarin een simkaart past en waarmee je zonder tussenkomst van een smartphone kunt internetten. Een smartwatch kan dus data verbruiken, bijvoorbeeld als je gaat navigeren via Google Maps. Let daar op tijdens het gebruik. Bij Simyo hou je met Mijn Simyo en de Mijn Simyo app je internetverbruik in de gaten.
Bijna elke smartphonefabrikant maakt tegenwoordig smartwatches. Het slimme horloge heeft ten opzichte van fitness bandjes alleen wel een nadeel: ze verbruiken meer stroom. Waar je het horloge meestal na één dag moet opladen, houdt de slimme polsband het vaak een aantal dagen langer vol. Een ander nadeel van de smartwatch is dat hij groter en zwaarder is dan een polsbandje. De meeste smartwatches hebben wél een groot voordeel: ze werken prima zonder smartphone in de buurt. Hieronder bespreken we twee goede smartwatches met GPS.
Motorola Moto 360 Sport
De Moto 360 Sport is een veelzijdig sporthorloge van Motorola. Hij is stof- en waterdicht, heeft GPS en er zit een hartslagmeter in verwerkt. Het ronde scherm is lekker helder. Een voordeel van dit display is dat je een zwart-witmodus kunt inschakelen. De batterij gaat dan langer mee. Mede daardoor is de Moto 360 Sport een veelzijdige smartwatch.
Samsung Gear S2
De Gear S2 is niet alleen een smartwatch, maar ook een personal assistent. Het horloge motiveert je dagelijks om meer te bewegen en om aan je gezondheid te denken. Zijn er ook andere voordelen? Zeker: de batterij van de Samsung Gear S2 gaat lang mee en het horloge is, dankzij de draaibare wijzerplaat, gemakkelijk te bedienen.
Ter aanvulling: gezonde apps
Heb je de smaak helemaal te pakken en wil je meer doen dan alleen sporten? Bewust eten zorgt er óók voor dat je gezonder gaat leven. Ook om je daarbij te helpen, zijn er natuurlijk apps.
MyFitnessPal: calorieënteller
Dit is een sport- en gezond eten-app in één. Als je de app voor de eerste keer opstart, vraagt hij naar je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. MyFitnessPal rekent dan uit hoeveel calorieën je elke dag nodig hebt. In de app voer je in wat je op een dag eet en MyFitnessPal toont je dan hoeveel je nog mag eten. Zo eet je elke dag precies genoeg!
Whole Food Recipe: je smartphone als enorm receptenboek
Weet je even niet wat voor gezonde maaltijd je wil eten? Gebruik dan de Whole Food Recipe-app. Met deze app maak je van je smartphone een enorm receptenboek, waarmee je met een zoekopdracht de gezonde maaltijden voor het uitkiezen hebt. Het handige hieraan is dat je in een oogopslag ziet hoeveel calorieën een maaltijd heeft. Zo weet je direct hoe gezond het eten is. Whole Food Recipe toont ook welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je de maaltijd bereid.
Pepperplate: boodschappenlijstje en receptenboek in één
Met deze app maak je een boodschappenlijstje, hou je je eigen receptenboek bij én kun je de recepten van anderen downloaden. Je bespaart daarmee tijd. Niet alleen met het doen van boodschappen, maar ook omdat je niet zelf hoeft te bedenken wat voor gezonds je kan eten. De recepten geven ook duidelijke aanwijzingen hoe je de maaltijd bereid. Op die manier weet je van tevoren hoe lang het koken duurt. Dit komt van pas als je haast hebt en snel iets gezonds wil eten.
Sneller in slaap vallen: zo doe je dat!
Kijk je ’s avonds vaak op je smartphone en duurt het lang voordat je in slaap valt? Probeer, als je een Android-smartphone hebt, dan eens Twilight uit. Dit is een app die blauw licht uit het scherm filtert. Blauw licht zorgt ervoor dat je wakker blijft. Het nadeel van Twilight is dat je smartphonescherm ’s avonds minder helder is en kleuren dan minder mooi weergeeft. Dankzij de app slaap je waarschijnlijk wel sneller. De iPhone heeft een voorgeïnstalleerde nachtmodus die hetzelfde doet als Twilight. Deze kun je aanzetten in het controlemenu, dat je opent door van onderaan je scherm naar boven te vegen.
Aan de slag!
Krijg je ook zo’n zin om aan de slag te gaan? Installeer de apps, let op je voeding en kom in beweging. En misschien is je smartphone sportief opladen ook wel wat voor jou. Dan sla je twee vliegen in één klap! Door vaker te sporten en te letten op je voeding zal je het zelf zien: voor je het weet ben je energieker en fitter dan je al was en zit je nóg beter in je vel. Let’s go!