Hoe werkt snelladen bij iPhone en Android?
Sta je net op het punt om weg te gaan, zie je dat je telefoon bijna leeg is. Help! Niets irritanter dan dat je rots in de branding het onderweg begeeft. Even supersnel opladen zou nu ideaal zijn. Maar kan dit wel met jouw smartphone? En wat heb je hier dan voor nodig? Je leest er meer over in dit blog.
Wat is snelladen?
De naam zegt het eigenlijk al: kies jij voor snelladen, dan zorg je er in korte tijd voordat je smartphone er weer tegenaan kan. Binnen een kwartier heeft ‘ie genoeg stroom om jou weer een paar uur bij te staan. Waarom het een snellader binnen veel kortere tijd lukt dan een ‘gewone’ oplader? Dit heeft alles te maken met het wattage van zo’n snelle jongen. Ze beginnen bij 10 watt, maar kunnen oplopen tot wel 45 of 60 watt. En veel meer nog zelfs! Vooral bij de Chinese merken lijkt het allemaal niet snel genoeg te kunnen. De allersnelste snelladers van dit moment halen 150 watt, en OPPO zegt te werken aan een snelheidsduivel van wel 240 watt!
Ook in onze eigen shop zit de snelheid er behoorlijk in. De drie snelste snelladers zijn de Xiaomi 11T Pro, Xiaomi 12T en Xiaomi 12T Pro. Zij halen 120 watt.
Werkt snelladen op jouw smartphone?
We horen je denken: handig, dat snelladen! Dat is het zeker, als je smartphone deze vorm van laden ondersteunt. Als je dat niet zeker weet, check je dit heel gemakkelijk door je toestel op te zoeken en de specificaties te checken. Dit kan bijvoorbeeld in onze telefoonshop, waar je meerdere telefoons vindt waarmee snelladen een optie is.. Wil je niet alleen snel maar ook veilig kunnen laden, dan is het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van jouw toestel.
Wat heb je nodig voor snelladen?
Hier kunnen we kort over zijn: met de juiste adapter en kabel staat niets een flinke portie snelheid nog in de weg! Maar let goed op, niet alle kabels zijn geschikt voor snelladen. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste kabel hebt, speel dan op safe door voor een oplader met meegeleverde kabel te gaan.
Met het oog op duurzaamheid en kostenbesparing, wordt een adapter bij aanschaf van je smartphone vaak niet meer geleverd. Bij zowel Samsung als Apple, maar ook bijvoorbeeld Nokia, Fairphone en Pixel vind je geen oplader meer in het doosje. Je zult er dan dus zelf eentje moeten aanschaffen, of gewoon de oplader gebruiken die je nog hebt van je vorige telefoon. Bij merken als OPPO, Xiaomi en OnePlus is snelladen echt iets waar ze graag mee pronken, dus die leveren (voorlopig) wel een snellader mee.
Een kabel los kopen raden wij niet aan. Het is altijd een beetje gokken of je de goeie hebt. Bovendien heb je helemaal niks aan een snelle kabel als je geen snelle adapter hebt. Dus een combi aanschaffen is wel zo handig! Als je niet nog een adapter van je vorige toestel hebt liggen, natuurlijk.
Hoe kies je de juiste snellader?
Ben je er zeker van dat snelladen op jouw iPhone of Android kan, dan wil je weten welke snellader jouw redder in nood is. Hier kom je achter door te kijken naar het snellaadprotocol van je toestel. Dit is een stukje techniek dat snelladen mogelijk maakt. Wil jij jouw iPhone 11 bijvoorbeeld snelladen, dan moet je een lader hebben met hetzelfde snellaadprotocol als je toestel. Is dit niet het geval, dan laadt je toestel wel op, maar niet op maximale snelheid. Dit zet dus geen zoden aan de dijk.
Snelladen op iPhone met Power Delivery
Het snellaadprotocol dat alle iPhones vanaf iPhone 8 ondersteunt, is Power Delivery. Wil jij bijvoorbeeld jouw iPhone 12 snelladen, dan doe je dit dus met een lader die dit snellaadprotocol ondersteunt. iPhones kunnen maximaal 20 watt aan. Laad je op dit vermogen op, dan kun je na een half uur rekenen op een batterij die voor ongeveer 50% gevuld is. Een heel verschil met de 20% die je met je ‘gewone’ oplader haalt in een half uur. Als je geluk hebt.
Heb je niet goed voor ogen of jouw smartphone nieuwer is dan de iPhone 8? We zetten ze voor je op een rijtje:
- iPhone 14 (september 2022)
- iPhone 14 Plus (september 2022)
- iPhone 14 Pro (oktober 2022)
- iPhone 14 Pro Max (oktober 2022
- iPhone SE 2022 (maart 2022)
- iPhone 13 (september 2021)
- iPhone 13 Pro (september 2021)
- iPhone 13 Pro Max (september 2021)
- iPhone 13 mini (september 2021)
- iPhone 12 (oktober 2020)
- iPhone 12 Pro (oktober 2020)
- iPhone 12 Pro Max (november 2020)
- iPhone 12 mini (november 2020)
- iPhone 11 (september 2019)
- iPhone 11 Pro (september 2019)
- iPhone 11 Pro Max (september 2019)
- iPhone XR (oktober 2018)
- iPhone XS Max (oktober 2018)
- iPhone XS (september 2018)
- iPhone X (november 2017)
- iPhone 8 (september 2017)
- iPhone 8 Plus (september 2017)
En hoe snel laden AirPods op bij snelladen?
Helaas, snelladen is alleen voor je iPhone, niet voor AirPods. Maar niet getreurd: heb je tweede generatie AirPods, dan gaan ze met slechts 15 minuten laden al 3 uur mee. Een snellader heb je dus helemaal niet nodig voor deze snelle jongens!
Snelladen op Samsung: Adaptive Fast Charging of Super Fast Charging?
Samsung doet het net even anders. Deze telefoongigant heeft twee eigen snellaadprotocollen. De eerste is Adaptive Fast Charging, wat een aangepaste versie van Quick Charge is. Hiermee vul je de batterij van jouw toestel met wel 40% in een half uur. Maar wil je écht meters maken in korte tijd, dan zit je met Super Fast Charging gebakken. Dit is een aangepaste versie van het door iPhone ondersteunde Power Delivery en is, zoals de naam al doet vermoeden, supersnel. Steeds meer nieuwe Samsung-toestellen werken met dit snellaadprotocol waarmee je je lege batterij in een half uur oplaadt met wel 60%. Onder andere de Galaxy S- en Note-serie sinds de S20 / Note 20 en bepaalde Galaxy A-serie-toestellen als de Galaxy A53 5G, ondersteunen Super Fast Charging.
Van Quickcharge tot Power Delivery
Al die termen die je inmiddels om de oren vliegen, vragen om enige uitleg. Want Quick Charge, wat is dat dan weer precies? Het is het officiële standaard-snellaadprotocol van Qualcomm, de maker van de bekendste processor-serie Snapdragon. Deze werd in 2014 in het leven geroepen om je smartphone-accu in heel korte tijd een boost te geven. Hier zijn daarna allerlei varianten op gekomen. Maar of fabrikanten nou een protocol op basis van Quick Charge hebben, op basis van Power Delivery, of een compleet eigen protocol; het maakt allemaal niet zoveel uit. De termen zijn leuk om te weten, maar kun je ook net zo goed vergeten. Als jij bij aankoop van een toestel maar weet of je kunt snelladen of niet, en hoe snel je dan een volledig opgeladen batterij kunt verwachten. Dat is informatie waar je écht wat aan hebt.
Is snelladen slecht voor je batterij?
Dat snelladen je batterij geen goed zou doen, is een fabeltje. Gelukkig maar. Het zou wat zijn als de telefoongiganten een techniek promoten die je toestel naar de knoppen helpt. Er is juist gezocht naar de perfecte manier om vliegensvlug aan nieuwe batterijlading te komen zonder enige schade aan je toestel. Dit is gelukt door het snelladen op te delen in twee fases.
In de praktijk houdt dat in dat als je bijvoorbeeld je iPhone 13 gaat snelladen, de techniek ervoor zorgt dat er vooral in de beginfase behoorlijk wat vaart achter zit. Na een explosie van voltage op de lege batterij (in zo’n 10-30 minuten), is de batterij al voor 50-70 procent gevuld. Na zich zo te hebben ingezet, is het tijd voor je toestel om even bij te komen en gaat het opladen dus een stuk langzamer. Alles precies op het aantal watt dat past bij het maximale vermogen van de batterij van de telefoon. Zo wordt de accu niet overbelast en verklein je het risico op bijvoorbeeld oververhitting.
Direct je Samsung of iPhone snelladen?
Klinkt wel lekker hè, dat snelladen? We hopen dat je wat hebt aan onze tips. Wil je ze graag toepassen in de praktijk, maar heb je nog geen telefoon die snelladen ondersteunt? In onze telefoonshop vind je heel wat fijne exemplaren. Zoals de iPhone 12 en iPhone 11. En wat dacht je van de Samsung Galaxy S20 FE en de Galaxy A53? Kies je favoriet en selecteer direct een abonnement naar keuze.