.

bellen-internetten-vakantie
Terug naar overzicht
60,948x gelezen

De vakantieperiode komt eraan en dat betekent dat je telefoonrekening hoger kan uitvallen als je naar het buitenland gaat. Daarom hebben we wat tips om slim om te gaan met mobiel internetten en bellen in het buitenland. Wil je de handigste apps en tips voor op vakantie? Lees dan snel verder.

Zo voorkom je een hoge telefoonrekening op vakantie

Simyo GeldVoor mobiel bellen en internetten in het buitenland gelden soms hogere tarieven. Tegenwoordig kun je overal in de Europese Unie en een paar andere landen je normale bundels gebruiken. Dit komt omdat de EU de kosten voor roaming heeft afgeschaft. De verbruikte minuten, sms'jes en MB's gaan dan gewoon van je Sim Only bundels af. Buiten de EU gebruik je meestal nog niet de belminuten en MB’s van je Sim Only abonnement. De kosten voor de minuten en MB’s die je daar verbruikt, komen dus bovenop de kosten van je bundels.

Alle landen zijn verdeeld in vier zones, met elk een verschillend tarief. Op onze servicepagina zie je in welke zone jouw vakantieland is ingedeeld. Ben je op vakantie buiten de Europese Unie? Dan gelden er vaak hoge tarieven. Die vind je hier.

Schakel data roamen in het buitenland uit

Je kunt je smartphone zo instellen dat mobiel internet het alleen doet als je bent verbonden met je eigen provider. Dit is niet nodig als je naar een ander EU-land gaat, want daar kun je gewoon bellen en internetten vanuit je bundel. Ben je in land waar dat niet kan? Dan gaat mobiel internet automatisch uit. Je leest hier wat je mobiele telefoon precies doet als je ‘m meeneemt naar het buitenland.

Open op een iPhone de instellingen-app en druk op ‘Mobiel netwerk’. Schakel hier data roaming uit. Ga met een Android-telefoon naar de instellingen van je smartphone en druk onder ‘Draadloos en netwerken’ op ‘Meer’. Druk daarna op ‘Mobiele netwerken’, waar je de slider naast ‘Gegevensroaming’ naar links schuift om data roaming uit te zetten.

Op Mijn Simyo kun je ook instellen dat je in het buitenland niet kunt internetten. Druk hier op ‘Instellingen’ en daarna op het tabblad ‘Netwerkinstellingen’. Schuif de slider naast ‘Internet op je mobiel in het buitenland’ naar links om mobiel internet in het buitenland uit te schakelen.

Toch internetten? Schakel automatisch updaten uit

Simyo lampjeGa je in een land waar je jouw bundels niet kunt gebruiken toch internetten? Dan is het verstandig om een aantal instellingen uit te schakelen, zodat je niet onnodig veel data verbruikt. Je kunt bijvoorbeeld voorkomen dat apps automatisch worden geüpdatet: dat kan wel weer als je thuis bent.

Om automatisch updaten op je iPhone uit te zetten, open je de instellingen-app. Klik vervolgens op ‘iTunes en App Store’. Schakel hier onder het kopje ‘Automatische downloads’ de functie ‘gebruik mobiele data’ uit. Op die manier voorkom je dat apps automatisch worden geüpdatet als je op vakantie bent. Dit is trouwens ook als je in Nederland bent geen gek idee om te doen, aangezien je hier veel data mee bespaart!

Met een Android-telefoon kun je het automatisch updaten van apps ook uitzetten. Open hiervoor de Play Store-app. Druk daarna linksboven op de drie streepjes, selecteer dan ‘Instellingen’ en klik vervolgens op ‘Apps automatisch updaten’. Druk daarna op ‘Apps niet automatisch updaten’.

Heb je een Windows Phone? Ga dan naar instellingen en selecteer onder het kopje ‘Systeem’ ‘Mobiel netwerk’. Druk daarna op ‘Opties voor data roaming’ om roamen uit te schakelen.

Gebruik wifi-hotspots

Simyo netwerkBen je van plan om in het buitenland vaak te internetten? Controleer dan voordat je boekt of je camping, appartement of hotel wifi heeft. Heeft je vakantiebestemming geen wifi? Geen nood. Steeds meer openbare ruimtes hebben namelijk wifi, zoals restaurants, winkels en treinstations. Wil je het thuisfront snel een berichtje sturen? Ga dan langs bij bijvoorbeeld de McDonalds, waar altijd een wifi-hotspot aanwezig is. Maak trouwens niet op vakantie van je eigen smartphone een wifi-hotspot: hierdoor kun je veel data verbruiken. Eventueel kun je ook via Mijn Simyo tijdelijk een grotere internetbundel nemen als je niet zeker weet of je vakantiebestemming wifi aanbiedt.

Koop een Prepaid simkaart in het vakantieland

Simyo opwaarderen prepaidVoor vakantiegangers die wekenlang in een ander land zitten kan het lonen om ter plekke een Prepaid simkaart te kopen om die in de smartphone te stoppen. Zeker voor de wat langere duur kan dat een enorme besparing betekenen ten opzichte van bellen en mobiel internetten via de dataverbinding van 'thuis'.

Handige apps voordat je de deur uitgaat

Voordat je vakantie een feit is, ben je vaak een hoop zaken aan het regelen en uitzoeken. Deze apps helpen je daarbij een handje. Android-apps download je in de Google Play Store en voor iOS-apps kun je terecht in de Apple App Store.

BZ Reisadvies

Buitenlandse ZakenOp internet zie je dat een droomreis naar een exotisch resort in de aanbieding is. De vraag is alleen: is het wel veilig in het land van bestemming? Download hiervoor de BZ Reisadvies-app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om het reisadvies te lezen.

Uw rechten als passagier

passengerrightsAls je aan het reizen bent, kan het helaas wel eens gebeuren dat er iets vervelends gebeurt. De Europese Unie heeft een app ontwikkeld, zodat je als reiziger weet wat je rechten zijn. Deze app heet ‘Uw rechten als passagier’, waarmee je in een oogopslag weet wat je rechten zijn als bijvoorbeeld een vlucht is geannuleerd.

Pack the Bag en TripList

packthebagMisschien is het je weleens overkomen: eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming blijk je tóch iets te zijn vergeten. Dat overkomt je dit jaar niet meer dankzij de handige Pack the Bag-app voor Android en TripList voor iOS. Met deze apps maak je zelf een inpaklijst. Om het overzichtelijk te houden, kun je de inpaklijst in categorieën opdelen.

TripIt

tripitDit is een handige app voor als je gaat rondreizen. In deze app noteer je de vertrektijden van bijvoorbeeld je vliegtuig, trein of bus. Een handig geheugensteuntje waarmee je precies weet wanneer je verder gaat rondreizen en welke bushalte je bijvoorbeeld moet hebben.

Here

hereDit is een gratis navigatie-app. Het handige aan Here is dat je van tevoren gratis de wegenkaarten kunt downloaden van je vakantieland. Zo verbruik je tijdens het navigeren geen data én raak je nooit verdwaald! Here is beschikbaar voor de iPhone, Android en Windows Phone, maar doet het niet op Windows 10-apparaten.

Slimme apps voor in het buitenland

Je reis is tot in de puntjes voorbereid en eindelijk ga je op vakantie. Neem deze apps in je ‘bagage’ mee om het je in het buitenland een stukje makkelijker te maken! Je kunt deze apps downloaden in de Google Play Store en Apple App Store.

TripAdvisor Hotels Vluchten Restaurants

tripadvisorBen je in een vreemde stad en heb je geen idee welk restaurant goed is? Raadpleeg TripAdvisor Hotels Vluchten Restaurants! Deze app weet waar alle mooie bezienswaardigheden in een stad zijn. Daarnaast vind je met TripAdvisor de beste restaurants. Zo kom je niet voor onsmakelijke verrassingen te staan! Wat ook handig is: de app verbruikt geen data, omdat je van tevoren de informatie over een stad naar je smartphone downloadt. De app weet dankzij GPS in welke stad je bent. Dit kost geen data.

Google Translate Word Lens

wordlensNa een lange reis vind je via TripAdvisor een leuk restaurantje. Je neemt plaats aan een tafeltje en opent met een hongerige maag de menukaart. Eén probleempje: je snapt niets van wat er op de kaart staat, omdat je bijvoorbeeld de Russische taal nog niet echt beheerst. Geen paniek! Gebruik de Word Lens-app die sinds kort eigendom is van Google. Die ontcijfert voor jou de menukaart, zodat je weet wat voor maaltijd je bestelt.

XE Currency

xeNederlanders betalen dankzij de euro minder vaak met vreemde valuta. Handig, want zo weet je ook in Frankrijk, Duitsland of Spanje precies hoeveel geld je uitgeeft. Met vreemde valuta is dat toch iets minder duidelijk. Ga je op vakantie naar een land waar je met bijvoorbeeld de pond, dollar, roebel of peso gaat betalen? Download dan de XE Currency-app. Dankzij deze app weet je precies wat de waarde van vreemde valuta is.

Splitwise

splitwiseOp vakantie met vrienden? Met deze app weet je direct hoeveel geld iedereen moet inleggen om zijn deel van de rekening van het avondje uit te betalen. Daarnaast kun je bonnetjes opslaan. Zo weet je van welke vriend je nog geld krijgt.

Wifi Finder

gsamDeze app weet waar wereldwijd alle openbare wifi-netwerken zijn. Download in de app dan wel van tevoren de database, zodat je op vakantie niet alsnog data hoeft te verbruiken om te zien waar openbare wifi-netwerken zijn. Als je de database hebt gedownload, kun je offline wereldwijd zoeken naar openbare wifi-netwerken. Op een kaartje zie je dan precies waar de openbare wifi-netwerken zijn. Onthoud wel dat deze netwerken niet altijd veilig zijn.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.