Je nieuwe telefoon installeren doe je zo
Wat een feest: een nieuwe telefoon! Nadat je je nieuwe beste vriend uit het doosje en plastic jasje hijst, breekt het moment aan dat jij je telefoon kunt gaan gebruiken. Bijna dan, want je moet hem eerst installeren. Van contacten overzetten tot apps instellen. Geen paniek, want wij helpen je graag op weg zodat jij als de wiedeweerga met je nieuwe smartphone kunt gaan appen en streamen.
Stap 1: Het opstarten van je nieuwe telefoon
Daar ga je dan: je gaat je telefoon aanzetten! Plaats je simkaart in de telefoon. Bij de meeste smartphones wordt er een handig prikkertje meegeleverd, waardoor je het schuifje voor je simkaart kunt openen. Heb je voor eSIM gekozen? Die moet je activeren nadat je je telefoon hebt ingesteld, in de Mijn Simyo app. Zet je iPhone of Android-telefoon aan, en doorloop het opstartmenu. Dat werkt bij een Android-telefoon en een iPhone net iets anders, daarom hebben we voor beide telefoons de stappen onder elkaar gezet.
In 15 stappen je nieuwe Android-telefoon installeren
- Stel de taal in die je op jouw smartphone wil gebruiken en druk op ‘Start’.
- Maak verbinding met je wifi-netwerk en druk op ‘Volgende’.
Je belandt nu in het menu van de algemene voorwaarden. Je kunt pas verder zodra je akkoord gaat met de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Ter aanvulling kun je ook akkoord gaan met het doorsturen van diagnostische gegevens en marketinginformatie. Maar dat hoeft niet. Met Diagnostische gegevens stuurt de smartphone anoniem gemaakte informatie door naar Google zodat het besturingssysteem en apps verder verbeterd kunnen worden. Met het doorsturen van marketinginformatie help je Google om zijn reclamediensten voor gebruikers relevanter te maken. - Zet een vinkje bij ‘Licentieovereenkomst eindgebruiker’ en ‘Privacybeleid’ en druk op ‘Volgende’.
- Was je vorige telefoon ook een Android-telefoon? Dan kun je jouw accounts, apps en gegevens van deze telefoon nu kopiëren naar je nieuwe Android-telefoon door het e-mailadres van je Google-account in te voegen of aan te maken.
- Druk daarna op ‘Volgende’.
- Voer je wachtwoord in en druk op ‘Volgende’.
- Druk daarna op ‘Accepteren’.
Je bent nu ingelogd met je Google-account. In dit scherm heb je de keuze om vier dingen in te schakelen:
- Back-up van apparaatgegevens: je telefoon maakt dan automatisch via wifi een back-up van belangrijke gegevens op je telefoon. Dat is handig voor als je in de toekomst een nieuwe telefoon neemt en gegevens gemakkelijk wil overzetten.
- Locatieservice instellen: apps kunnen dan via het gps-systeem in je smartphone je locatie bepalen. Met deze mogelijkheid kan bijvoorbeeld de weer-app jou de weersvoorspelling van je woonplaats laten zien.
- Locatienauwkeurigheid inschakelen: hiermee geef je toestemming dat Google jouw locatie via wifi en Bluetooth nauwkeuriger kan bepalen dan met gps mogelijk is. Zo kun je makkelijk en snel je locatie delen met vrienden via WhatsApp, gebruikmaken van Google Maps etc.
- Android helpen te verbeteren: hiermee geef je toestemming dat Android anonieme informatie doorstuurt die Google kan gebruiken om zijn diensten te verbeteren.
- Vink jouw voorkeuren aan en druk op ‘Volgende’.
- Controleer nu of datum en tijd op je telefoon kloppen en pas deze eventueel aan.
- Je bent nu klaar met het instellen van je Google-account. Gebruik je naast jouw Gmail-adres nog andere e-mailadressen? Dan kun je die e-mails ook laten binnenkomen op je smartphone. Hoeft dat niet? Druk dan op ‘Niet nu’.
- Selecteer nu de manier waarop je jouw smartphone wil ontgrendelen. Vaak kan dit in ieder geval door middel van een pincode, wachtwoord en veegpatroon en soms ook met een vingerafdruk of door middel van gezichtsherkenning.
- Bepaal nu of je binnengekomen meldingen, zoals WhatsApp-berichtjes en pushberichten van nieuwssites, ook op het vergrendelscherm van je telefoon kan zien. Dus of je het goed vindt dat een deel van de inhoud van berichten, e-mails en andere meldingen ook zichtbaar zijn als jouw smartphone nog niet is ontgrendeld. Druk daarna op ‘Volgende’.
- Als je een Samsung telefoon hebt, kun je nu eventueel een Samsung-account aanmaken, maar dit hoeft niet. Dit is nodig om bepaalde Samsung-apps te gebruiken en om apps te downloaden in de Galaxy App Store. Wil je het overslaan? Scroll dan naar beneden en druk op ‘Overslaan’.
- Tot slot kun je drie instellingen bepalen:
- Veilige map aanzetten: hierin worden je persoonlijke gegevens beveiligd opgeslagen
- Tekstgrootte instellen: heb je moeite om de tekst op het scherm te lezen? Je kunt dan nu instellen dat tekst groter wordt weergegeven
- Weerbericht aanzetten: hiermee geef je aan of je het weerbericht wil ontvangen
- Druk op ‘Voltooien’. Je hebt nu jouw nieuwe Android-smartphone ingesteld!
De bovenstaande stappen zijn gebaseerd op Samsung telefoons, de meeste Android-telefoons zullen dezelfde installatie methode hebben.
Je nieuwe iPhone installeren in 10 stappen
- Stel de taal in die je op jouw smartphone wil gebruiken.
- Kies het land waar je woont.
- Maak verbinding met jouw wifi-netwerk.
- Druk op ‘Zet ‘Locatievoorzieningen’ aan’ of ‘Zet ‘Locatievoorzieningen’ uit’ om verder te gaan. Hiermee geef je toestemming dat jouw locatie via Google voor wifi en Bluetooth nauwkeuriger kan worden bepaald dan met gps mogelijk is. Zo kun je makkelijk en snel je locatie delen met vrienden via WhatsApp, gebruikmaken van Google Maps etc.
- Je kunt nu de vingerafdruksensor of Face ID instellen, maar dat hoeft niet. Druk op ‘Ga door’ om de vingerafdruk of Face ID in te stellen of op ‘Configureer Touch ID later’ of ‘Configureer Face ID later’ als je dat nu niet wil doen.
- Maak een zescijferige beveiligingscode aan waarmee je de telefoon kunt ontgrendelen.
- Je komt nu aan in het ‘Apps en gegevens’-scherm. Hier kun je de gegevens van je vorige smartphone op je nieuwe iPhone installeren door ze over te zetten, inclusief iPhone widgets.
- Wil je dit en was je vorige telefoon ook een iPhone? Druk dan, als je toen een reservekopie hebt gemaakt, op ‘Zet iCloud-reservekopie terug’ of ‘Zet iTunes-reservekopie terug’. Was je vorige telefoon een Android-smartphone? Druk dan op ‘Zet gegevens over van Android’. Je zet dan gegevens over via de Move to iOS-app op je Android-telefoon.
- Druk op ‘Configureer als nieuwe iPhone’ als je data van je vorige telefoon niet op je nieuwe iPhone wil.
- Maak je keuze en log in met je Apple ID. Heb je deze nog niet, dan kun je die nu aanmaken.
- Je kunt nu Siri, de spraakassistent van je iPhone, instellen, maar dat hoeft niet.
- Druk op ‘Aan de slag’. Je nieuwe iPhone is geïnstalleerd!
Je iPhone installeren met de nieuwe functie ‘Begin direct’
Maar er is nog een methode om je iPhone te installeren: Begin direct. Deze functie kun je gebruiken, wanneer je naast je nieuwe iPhone nog een andere iPhone of iPad in gebruik hebt. Benieuwd hoe het werkt?
- Zet je nieuwe telefoon aan (en je oude ook), en leg deze in de buurt van je oude iPhone of je iPad.
- Op je ‘oude’ iPhone of iPad zie je nu een pop-up scherm verschijnen met de optie om je Apple ID te gebruiken om je nieuwe telefoon in te stellen. Klik op ‘Ga door’. Krijg je deze optie niet? Controleer dan voor de zekerheid of je Bluetooth wel aan staat.
Wacht tot op je nieuwe iPhone een animatie wordt getoond op het scherm. Houd je oude iPhone boven je nieuwe iPhone, en houd de animatie in de zoeker van je oude iPhone. - Wacht op de melding ‘Voltooi op nieuwe iPhone’.
- Voer de toegangscode van je oude iPhone in op je nieuwe iPhone wanneer dit verzoek op je scherm verschijnt. Daarna volgen instructies om je Face ID of Touch ID in te stellen op je nieuwe iPhone.
- Zie je de melding ‘Zet gegevens over van iPhone’ klik dan op ‘Ga door’. Nu worden al je oude gegevens van je oude iPhone overgezet op je nieuwe iPhone. Liever gegevens van je iCloud gebruiken? Klik dan op ‘Andere opties’ om je apps, instellingen en gegevens vanuit je iCloud-reservekopie over te zetten.
- Dit proces kan even duren, maar houd je oude en nieuwe iPhone gedurende dit overzetten continu bij elkaar in de buurt. Anders wordt het proces van het overzetten wellicht onderbroken.
Stap 2: Gegevens en contacten overzetten
Heb jij je gegevens van je oude iPhone in je iCloud opgeslagen? Handig! Nu worden je gegevens en contacten automatisch overgezet op je nieuwe telefoon. Ook op je Android-telefoon kun je via je Google-account ‘Accountsynchronisatie’ gebruiken om je contacten te synchroniseren. Werkt dit niet? Of heb je wat extra hulp nodig? Werp dan een blik op het artikel over contacten overzetten.
Stap 3: Foto’s overzetten
Al die met veel aandacht geschoten kiekjes en filmpjes wil je natuurlijk ook op je nieuwe telefoon overzetten. Voor Android en iPhone werkt dit net iets anders. We leggen het je uit! Wil je ook je foto’s overzetten wanneer je van Android naar iOS overstapt, of andersom? Lees dan dit blog.
Foto’s overzetten op je Android-telefoon
Ga jij van je oude Android-telefoon foto’s overzetten naar je nieuwe Android-telefoon? Met de Google Photos-app kun jij snel en makkelijk je foto’s overzetten. Deze app maakt automatisch een reservekopie van je foto’s op je telefoon wanneer je dit instelt, maar je kunt het ook in één keer doen vlak voordat je van telefoon wisselt bijvoorbeeld. Wel is het handiger om dit automatisch te doen, mocht je telefoon worden gestolen of kapot gaan, dan kan je in ieder geval altijd bij je foto’s.
- Open de Google Photos-app op je oude telefoon en log in met jouw Google-account.
- Klik op de drie streepjes bovenaan en ga naar ‘Instellingen.
- Klik op ‘Back-up en synchronisatie’ en vink ‘Back-up en synchronisatie’ aan.
- Selecteer welke mappen er gesynchroniseerd moeten worden (je kunt ook alles kiezen!).
- Open je nieuwe telefoon en start de Google Photos-app op met hetzelfde Google-account. Als het goed is zie je nu al je foto’s en filmpjes staan.
Foto’s overzetten op je iPhone
Heb jij een prachtige nieuwe iPhone? Dan wil je vast je foto’s en filmpjes overzetten op je nieuwe telefoon. De foto’s op je iPhone worden intern opgeslagen. Deze komen in je iCloud terecht wanneer je deze functie aan hebt staan. Wanneer je je nieuwe iPhone opstart en je Apple ID invult, krijg je automatisch de melding of je je iCloud wilt synchroniseren. Wanneer je deze optie selecteert, worden je filmpjes, foto’s en andere opgeslagen gegevens automatisch overgezet op je nieuwe telefoon. Dit kan ook met een nieuwe iPhone-functie: Begin direct. Hierbij wordt er een kopie gemaakt van je oude naar je nieuwe iPhone. Mocht je iCloud willen gebruiken, weet je niet zeker of je je iCloud op je oude telefoon ook voor je foto’s hebt ingesteld? Zo controleer je het.
- Ga naar ‘Instellingen’.
- Klik bovenaan op je eigen naam en vervolgens op ‘iCloud’.
- Selecteer in de lijst ‘Foto’s’ en schuif nu de schuifbalk aan (in deze lijst kun je direct zien wat je automatisch opslaat in je iCloud).
- Je foto’s worden nu overgezet in je iCloud. Wanneer dit voltooid is zie je vanzelf een melding verschijnen.
- Zijn alle foto’s opgeslagen in je iCloud? Dan kun je je iCloud openen op je nieuwe telefoon en worden de foto’s automatisch overgezet.
Stap 5: Je WhatsApp-gesprekken overzetten
Uiteraard wil je ook al je gesprekken en gedeelde media van WhatsApp terughalen, wanneer je je nieuwe telefoon in gebruik gaat nemen. Naast slimme WhatsApp-trucjes, wil je natuurlijk eerst de basis terug op je telefoon hebben. Zo werkt dat:
WhatsApp-gesprekken overzetten voor Android
Dit moet je doen op je oude Android-smartphone
- Open WhatsApp.
- Druk rechtsboven op de drie puntjes.
- Druk op ‘Instellingen’.
- Druk op ‘Chats’.
- Druk op ‘Chat back-up’.
- Druk op ‘Back Up’.
Dit moet je doen op je nieuwe Android-smartphone
- Download WhatsApp in de Google Play Store.
- Open WhatsApp.
- WhatsApp helpt je nu jouw account in te stellen. Doorloop dit opstartmenu.
- Als het goed is, is er een back-up beschikbaar. Druk op ‘Herstellen’ om deze op je nieuwe smartphone te zetten.
- Druk op ‘Volgende’.
- Je hebt nu de gesprekken overgezet. Doorloop de rest van het WhatsApp-installatiemenu en je kunt weer berichtjes sturen!
WhatsApp-gesprekken overzetten voor de iPhone
Dit moet je doen op je oude iPhone
- Open WhatsApp.
- Druk rechtsonder op ‘Instellingen’.
- Druk op ‘Chats’.
- Druk op ‘Reservekopie’.
- Druk op ‘Maak nu reservekopie’.
Dit moet je doen op je nieuwe iPhone
- Open WhatsApp.
- WhatsApp helpt je nu jouw account in te stellen. Doorloop dit opstartmenu.
- Als het goed is, is er een back-up beschikbaar. Zo ja? Druk dan op ‘Zet chatgeschiedenis terug’.
- Druk op ‘Volgende’.
- Je hebt nu de gesprekken overgezet. Doorloop de rest van het WhatsApp-installatiemenu en je kunt weer al je berichtjes teruglezen en berichtjes sturen.
Zorgeloos internetten
Nu je nieuwe telefoon helemaal geïnstalleerd is, wil je natuurlijk ook volop profiteren van álle voordelen van je nieuwe parel, en dat snappen we! Kijk daarom in jouw Mijn Simyo of je huidige Telefoonabonnement nog past bij jouw nieuwe telefoon (lees: eindeloos streamen, gamen of appen). Pas jouw voorkeuren aan wanneer jij dat wilt in de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo.