Naar een duurzamere wereld met de modulaire smartphone
Zelf gemakkelijk de processor of het kapotte scherm van je smartphone vervangen? Met de modulaire smartphone is dat geen probleem. In dit artikel kom je alles te weten over dit nieuwe type smartphone!
Een modulaire smartphone is een telefoon waarvan je zelf de onderdelen uitzoekt én ze ook los van elkaar kunt vervangen. Is het tijd voor een upgrade van je smartphone omdat je bijvoorbeeld betere foto’s wil maken met je camera? Je koopt dan zelf gemakkelijk een nieuw camera-onderdeel en vervangt het oude onderdeel voor het nieuwe.
Het voordeel hiervan is dat onderdelen van een modulaire smartphone langer mee gaan dan een normale smartphone. De kans is groot dat je nu een smartphone weggooit als er een onderdeel kapot is. Dat is best zonde en ook niet echt duurzaam, want verder werkt je telefoon waarschijnlijk nog prima. Stel je voor dat je zelf gemakkelijk het onderdeel kunt kopen én vervangen. Ontwikkelaars en bedrijven zijn druk bezig om dit mogelijk te maken door de ontwikkeling van de modulaire smartphone. Dankzij de modulaire smartphone kan iedereen in de toekomst gemakkelijk zijn eigen genoeg bepalen.
Bepaal je eigen genoeg met een modulaire smartphone
Bij een modulaire smartphone schuif je onderdelen, zoals het scherm of de camera, in een raamwerk die van alle modulaire onderdelen één geheel maakt. De smartphone wordt bij elkaar gehouden door bijvoorbeeld krachtige magneetjes. Het is de bedoeling dat er voor modulaire smartphones een standaardformaat voor onderdelen komt. Het maakt dan niet uit van welk merk je de onderdelen aanschaft. Hierdoor kun je makkelijk zelf bepalen wat het beste onderdeel is voor jouw modulaire smartphone.
Maar waarom zou je zelf onderdelen willen vervangen? Hieronder geven we een paar voorbeelden wanneer dat eventueel kan.
Scherm: tijd voor een hogere resolutie
Je kunt straks niet alleen het scherm van je smartphone vervangen als die stuk is, maar ook als je hem wil verbeteren. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.
Camera: makkelijk meer megapixels toevoegen
Smartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2013 is tegenwoordig ‘antiek’. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders!
Processor: voor als je telefoon traag wordt
Als brein van je smartphone bepaalt de processor hoe snel je smartphone apps opstart. Vaak worden smartphones na een jaar of twee intensief gebruikt te zijn wat langzamer. Als dit je stoort, kun je de processor vervangen voor een nieuwe, snellere processor. Het is de bedoeling dat je smartphone dan weer als nieuw werkt: snel en zonder te haperen!
Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden
Bij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone. Net als dat je de batterij kunt vervangen voor een betere als deze niet meer voldoet aan jouw genoeg.
Wie zijn er bezig met modulaire smartphones?
Er zijn meerdere bedrijven en ontwikkelaars die bezig zijn met de ontwikkeling van de modulaire smartphone. Een Nederlandse ontwikkelaar loopt voorop op dit gebied.
Phonebloks: Nederlanders lopen voorop
Dit is een initiatief van de Nederlander Dave Hakkens, die met zijn idee voor Phonebloks cum laude afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. De modulaire smartphone krijgt wat betreft Phonebloks een standaard raamwerk waarin je zelf onderdelen klikt. Dit is te vergelijken met hoe je LEGO-blokjes in elkaar klikt. Phonebloks werkt samen met Project Ara.
Project Ara: Google gaat voor modulaire smartphones
Dit is een project van Google. Deze modulaire smartphone bestaat ook uit een standaard raamwerk, maar de onderdelen worden hier bijeengehouden door magneetjes. De onderdelen kunnen drie verschillende formaten hebben. Eigenlijk had de eerste Project Ara-smartphone dit jaar al beschikbaar moeten zijn. Omdat de magneetjes de onderdelen niet goed bij elkaar houden als de smartphone valt, is de lancering ervan uitgesteld.
Fairphone 2: van Nederlandse makelij
De Fairphone 2 is deels een modulaire smartphone. De processor is niet vervangbaar, maar het scherm en de camera wel. Fairphone is een Nederlandse fabrikant die veel waarde hecht aan duurzaamheid en eerlijke handel. Zo is het een doel van de fabrikant om onderdelenleveranciers ertoe te zetten alleen grondstoffen te winnen uit gebieden waar er vrede is. Fairphone probeert ook de omstandigheden voor werknemers in smartphonefabrieken te verbeteren.
Winkels voor onderdelen van modulaire smartphones?
Stel: je hebt straks inderdaad een modulaire smartphone en na een tijdje wil je die verbeteren. Hoe kom je dan aan onderdelen? Er zijn dan twee mogelijkheden.
Kopen in de winkel
Onderdelen voor modulaire smartphones zijn straks ‘gewoon’ verkrijgbaar in de winkel. Hier win je ook advies in voor de beste mogelijkheden met jouw modulaire smartphone én kun je om hulp vragen als het je niet lukt een onderdeel in de smartphone te plaatsen.
Bestellen via internet
Nu zijn er talloze webwinkels waar je een smartphone bestelt. Straks kun je ook onderdelen voor modulaire smartphones via webwinkels bestellen. De onderdelen worden dan bij je thuis bezorgd. Lekker makkelijk.
Modulaire wereld?
Met een modulaire smartphone draag je bij aan een duurzame wereld én ben je lief voor je portemonnee. Dit nieuwe smartphonetype zorgt ervoor dat je niet elke twee jaar een klein fortuin hoeft te betalen voor de beste nieuwe smartphone. Ook word je niet in de verleiding gebracht om een duur abonnement met smartphone te nemen.
Zo kun je voortaan gemakkelijk je eigen genoeg bepalen door je modulaire smartphone zelf up–to-date te houden met nieuwe onderdelen. Daarom zijn dit soort type smartphones in de toekomst ideaal in combinatie met een Sim Only abonnement, waardoor je lekker lage maandelijkse telefoonkosten overhoudt.