.

Terug naar overzicht
7,577x gelezen

Draag jij de wetenschap een warm hart toe? Ook al heb je geen universitaire studie afgerond, als burgerwetenschapper kun je een waardevolle bijdrage leveren aan academisch onderzoek. Gewapend met jouw smartphone help je onder meer biologen en medici om meer en completere gegevens te verzamelen. Bijvoorbeeld door vogelpopulaties in de gaten te houden en bewegende kustlijnen in kaart te brengen. Goed nieuws: dit is geen rocket science, iedereen kan het!

Word citizen scientist

Al ruim tien jaar lang lopen we allemaal met kleine supercomputers in onze zak of handtas. We kunnen ermee bellen, internetten, onze GPS-locatie bewaren en foto’s in hoge resolutie schieten. Functies waar wij, als gewone burgers, de wetenschap een grote dienst mee kunnen bewijzen. Maar hoe werkt dat en welke apps promoveren je tot citizen scientist?

eBird logo

eBird: Je kent de vogel aan zijn veren

Vogels kijken kan verslavend zijn, maar nóg leuker is het als je jouw observaties deelt. Met de gratis app eBird help je als vogelaar wetenschappers bij onderzoek, natuurbescherming en onderwijs. Van de vogels die je hebt gezien, bewaart de app de GPS-locaties. Je kunt eBird ook offline gebruiken, wat wel zo handig is als je in the middle of nowhere aan het spotten bent.

Zelf profiteer je natuurlijk óók van deze app. Je bent hiermee gekoppeld aan een enorme database van vogelsoorten. Eén van de populairste functies is het overzicht van vogelsoorten die de afgelopen 30 dagen in jouw buurt zijn gespot.

Deze app wordt wereldwijd gebruikt. Eén van de weinige talen waar de app naar vertaald is, is Nederlands.

Download eBird hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

 

CoastSnap: bewegende kustlijnen

Door stormen, de zeespiegelstijging en menselijke activiteit verandert de kustlijn constant. Met een techniek die fotogrammetrie heet, kunnen wetenschappers foto’s van de kust analyseren en de verandering ervan voorspellen.

Met de gratis app CoastSnap help je de bewegingen van de kust in kaart te brengen. Bij allerlei stranden wereldwijd vind je speciale CoastSnap-statieven waarin je je smartphone kunt plaatsen voor steeds hetzelfde uitzicht. Ook kun je met de instructies van deze app een doe-het-zelfstatief maken.

Je vindt bestaande CoastSnap-stations over de hele wereld. In Nederland is er voorlopig nog maar één: bij Egmond aan Zee.

Download CoastSnap hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

 

DreamLab: help medisch onderzoek te versnellen

Met de gratis app DreamLab help je mee aan medisch onderzoek. Normaal gesproken hebben onderzoekers supercomputers nodig om DNA heel gedetailleerd te scannen. Maar met de collectieve rekenkracht van smartphoneprocessoren kunnen ze dezelfde resultaten bereiken. Dus waarom zouden we daar niet van profiteren?

De wetenschappers zetten grote onderzoeksprojecten in de cloud die uit miljoenen microproblemen bestaan. Problemen die de steeds krachtiger wordende smartphones prima kunnen oplossen. DreamLab stort zich op zo’n kleine uitdaging wanneer jij je smartphone aan de oplader hangt en niet gebruikt. Een typisch moment daarvoor is wanneer je ‘s nachts ligt te slapen. De rekenkracht van al die ‘slapende’ telefoons samen helpt bijvoorbeeld te berekenen hoe bestaande medicijnen toegepast kunnen worden in de strijd tegen kanker.

Je kunt instellen hoeveel mobiele data de app per maand mag gebruiken óf dat de app alleen via wifi mag werken. Ook beslis je tegen welke aandoening je met jouw mobieltje de strijd wilt aangaan: borst-, eierstok-, prostaat- of alvleesklierkanker. Een leuk extraatje aan deze app is dat je ziet hoeveel sneller het onderzoek gaat nu jij DreamLab gebruikt. Zo zie je dat je deelname écht nut heeft.

Download DreamLab hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

 

Roadkill: voorkom doodgereden dieren

Met hekken en ecoducten minimaliseert Nederland botsingen tussen dieren en verkeer. Toch komen aanrijdingen nog steeds voor. Met de gratis app Roadkill houd je bij welke aangereden dieren je tegenkomt. Uiteraard doe je dit pas wanneer je stilstaat, bijvoorbeeld aan het einde van je autorit.

Je helpt wetenschappers hiermee om ‘roadkill-hotspots’ te identificeren, waar zij vervolgens oplossingen voor kunnen bedenken. Denk hierbij aan tunnels voor migrerende kikkers en padden of wildwissels, die in samenwerking met natuurbeschermers en lokale autoriteiten worden aangelegd.

Download Roadkill hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

 

iNaturalist: het beestje bij z’n naam noemen

Kom je een plant tegen die er exotisch uitziet? Zie je een dier dat je nog nooit eerder hebt gezien? De gratis app iNaturalist helpt je om deze te identificeren. Maak een duidelijke foto waar de plant of het dier in zijn geheel op staat. Op basis van je foto en je locatie krijg je vervolgens suggesties.

Ben je daar niet tevreden mee of denk je met een ongewenste nieuwkomer te maken te hebben? Deel je observatie dan met de gemeenschap van 400.000 gebruikers, waaronder vele wetenschappers. Zij helpen je om de plant of het beestje bij zijn naam te noemen.

Met jouw observaties help je wetenschappers aan onderzoekswaardige gegevens, waarmee zij de natuur beter kunnen begrijpen en beschermen – bijvoorbeeld tegen indringers zoals tropische muggen of halsbandparkieten. Die dieren zijn meegereisd, ontsnapt of losgelaten en bedreigen onze traditionele flora en fauna.

Download iNaturalist hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

 

CoronaMelder: het coronavirus remmen

Een actueel voorbeeld van citizen science is de gratis CoronaMelder-app. Zowel de medische wetenschap als de gezondheidszorg profiteert ervan als jij deze app installeert en activeert. Je helpt hiermee de verspreiding van het coronavirus te remmen én in kaart te brengen. Bovendien onderzoeken wetenschappers aan de hand van de app hoe de samenleving technologie accepteert.

De app gebruikt bluetooth om te detecteren of jij in contact bent geweest met een besmet persoon. Als je langer dan vijftien minuten binnen twee meter van iemand was die aangeeft besmet te zijn, moet je in quarantaine en jezelf op corona laten testen.

Download CoronaMelder hier:

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

 

 

Op welke manier zou jij willen bijdragen aan de wetenschap?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.