.

Terug naar overzicht
14,129x gelezen

Gemiddeld 40 kilo per jaar: dat is wat we per jaar weggooien aan (goed!) voedsel. Dat zijn zo’n veertig volle melkpakken, of meer dan 300 appels. Voedsel waar jij voor hebt betaald en waar een hoop arbeidsuren in zitten. Zonde toch? Daarom hebben wij tips en apps: zo zorg je voor minder afval én leer je koken met kliekjes.

Vergeten voedsel

Je pakt een pak melk en ruikt eraan: is het nou nog goed… of niet? En o jee, achterin je koelkast vind je een zakje druilerige sla – helemaal vergeten! Met pijn in het hart hangt je hand boven de afvalbak. Voedsel weggooien: het voelt niet goed. Maar soms vergeet je simpelweg dat er nog iets onderin de koelkast lag. Helaas gooien we per huishouden in Nederland zo’n 40 kilo per jaar weg: dat komt dat samen neer op meer dan 700 miljoen kilo. Au.

Ontmoet kliekjeskoningin Daisy
Het goede nieuws is: je kán wat aan voedselverspilling doen. Hoe? Met slimme apps én tips van reisjournalist en kliekjeskoningin Daisy Scholte. Zij schreef het boek Lekker koken met restjes en wij stelden haar een aantal vragen.

Hoe komt het dat jij zo fanatiek de strijd aangaat met voedselverspilling?
“Als reisjournalist zie ik veel armoede in de landen die ik bezoek. Wereldwijd produceren we meer eten dan dat we met z’n allen op kunnen, maar in Nederland gooien we een derde van ons eten weg. Dat vind ik schokkend.”

Waarom gooien wij Nederlanders zoveel voedsel weg?
“Voedsel in Nederland is vrij goedkoop in verhouding tot wat wij te besteden hebben. Als een brood maar een euro kost en je gooit de helft weg, dan doet dat geen pijn in je portemonnee. Daarnaast kopen we teveel in en weten veel mensen niet wat het verschil is tussen de T.H.T. (Tenminste Houdbaar Tot) datum en de T.G.T. (Te Gebruiken Tot) datum.”

Handige apps en websites
Gelukkig zijn er veel apps en websites die helpen om voedselverspilling te voorkomen. Daisy deelde alvast drie handige apps en één websites met ons:                                                            

  1. Afgeprijsd – Vaak doen supermarkten producten tegen het einde van de dag met korting weg. Zou het dan niet handig zijn als je van tevoren ziet wélke producten die dag met korting worden aangeboden? Daarom is er nu de app Afgeprijsd. Deze app verzamelt elke dag afgeprijsde producten van supermarkten bij jou in de buurt.
  2. ThuisAfgehaald – Hoe vaak kook je niet iets, waar je vervolgens nog een heel portie van overhoudt? Met deze app kun je zien welke thuiskoks bij jou in de buurt gerechten aanbieden. Na registratie kun je de maaltijd afhalen. De eerste keer is een beetje spannend, maar als je alle positieve ervaringen leest, smaakt het vanzelf naar meer.
  3. Slim Koken – Ook het Voedingscentrum zet zich in tegen voedselverspilling. Met de app Slim Koken heb je een schat aan tips om slimmer met eten en verspilling om te gaan. De app Slim Koken heeft naast recepten ook een uitgebreid archief waarin je precies de bewaartijd van producten kunt opzoeken; bereid én onbereid.
  4. Kliekipedia – Deze website komt ook van het Voedingscentrum en staat vol tips om met kliekjes te koken. Van een restje pasta maak je de volgende dag bijvoorbeeld een pastasalade. En met een halve courgette bak je supersnel een maaltijdomelet. Een handige website dus, vol tips en inspiratie.

De smaak te pakken? Nog wat extra tips van Daisy

  1. Check wat er al in je voorraadkasten aanwezig is voordat je gaat shoppen.
  2. Koop niet elke dag verse groenten en fruit.
  3. Stel een kliekjesdag in en wees creatief met restjes. Maak van overgebleven rijst een rijstepap, of doe pasta de volgende als vermicelli door de soep.
  4. Gebruik je zintuigen wanneer een product de T.H.T. datum heeft bereikt. Kijk, ruik, proef: als je niks vreemds ontdekt, is het product gewoon te eten.
  5. Bewaar groente en fruit in een vergelijkbare omgeving als waar ze het beste groeien. Dus fruit en groente dat veel zon nodig heeft bewaar je buiten de koelkast. Aardappels en andere groente die onder de grond groeien, bewaar je in een donkere kast op kamertemperatuur.

Bespaar
Nog een laatste aanmoediging van Daisy: “Zie het als een leuke uitdaging om creatief aan de slag te gaan met restjes. De verandering begint bij onszelf: thuis gooien we meer weg dan alle restaurants en supermarkten bij elkaar. Maar thuis kun je er ook het makkelijkst iets aan doen. Je bespaart er ook nog eens zo'n 150 euro per persoon per jaar mee.”

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.