Maak kennis met de beste kleine telefoons van 2021
Hoe groter, hoe beter. Dat leek de smartphonetrend van de laatste jaren. Niet iedereen is hier blij mee. Een grote telefoon past nauwelijks in je broekzak en is lastig te bedienen met één hand. Is het tij aan het keren? De iPhone 12 Mini is namelijk een enorm verkoopsucces. Omdat kleine smartphones grote voordelen hebben, lichten wij de vijf beste telefoons van 2021 uit die wél handzaam zijn. Zoals de iPhone 12 Mini, Google Pixel 4a en het pinpasformaatje Unihertz Jelly 2.
Van klein naar groot naar klein
Steve Jobs zei in 2007 bij de presentatie van de eerste iPhone – de moeder aller smartphones – vol trots dat het apparaat zo klein was dat je ‘m met één hand kon bedienen. Toch werden smartphones op een gegeven moment steeds groter. De term ‘phablet’, een samentrekking van ‘phone’ en ‘tablet’, werd gangbaar voor telefoons met grotere schermen.
Veel high-end telefoons hebben tegenwoordig een XL-variant. Denk aan de iPhone 12 Pro Max met het grootste iPhone scherm ooit (6,7 inch/17 cm) en de Samsung Galaxy S21 Ultra met maar liefst 6,8 inch (17,3 cm). Tuurlijk, dat is fijn om video’s te kijken, mee te gamen of berichten op te tikken, maar het zit niet zo lekker in je broekzak. Wil je een kleinere smartphone, dan is de keuze momenteel niet enorm. Maar wie weet komt er meer aanbod, aangezien de iPhone 12 Mini een enorm verkoopsucces is. We zetten de vijf beste kleine smartphones van 2021 op een rij.
iPhone 12 Mini: krachtige iPhone, maar dan compacter
De iPhone 12 Mini is eigenlijk de iPhone 12 in een kleiner jasje. Het is een absolute topper onder de kleine telefoons: er zijn geen andere kleine smartphones met zulke topspecificaties. Denk aan een 5G-antenne en dezelfde uitstekende processor en camera als de reguliere iPhone 12. Qua accuduur is ‘ie niet je van het, maar dat kan ook eigenlijk niet anders als je kiest voor zo’n klein toestel.
De belangrijkste eigenschappen van de iPhone 12 Mini:
- Schermgrootte: 5,4 inch (13,7 cm)
- Schermresolutie: 2340 x 1080 pixels
- Gewicht: 125 gram
- 5G-ondersteuning
- Camera’s: 12 megapixel hoofdcamera en 12 megapixel ultrawijd
- 4K-video
- Accu: 2227 mAh
- esim, waardoor je twee telefoonnummers tegelijkertijd kunt gebruiken
- MagSafe voor magnetisch vastplakken van accessoires
Prijs: ongeveer 670 euro
iPhone SE (2020): de budgetversie van de iPhone
De iPhone SE (2020) is de opvolger van de eerste generatie iPhone SE uit 2016. Hij heeft een identiek ontwerp en scherm als de iPhone 8 (Simyo verkoopt ook de refurbished iPhone 8!), maar onder de motorkap ligt dan weer dezelfde processor als de iPhone 11. Apple koos weer voor een SE (Special Edition) omdat er veel vraag bleek te zijn naar kleinere telefoons. Qua specificaties haalt ‘ie het niet bij de iPhone 12 Mini, maar je betaalt er ook maar net iets meer dan de helft voor.
De belangrijkste eigenschappen van de iPhone SE (2020):
- Schermgrootte: 4,7 inch (11,9 cm), maar door de randen is ‘ie iets groter dan de iPhone 12 Mini
- Schermresolutie: 1334 x 750 pixels
- Gewicht: 148 gram
- Camera: 12 megapixel
- 4K-video
- Accu: 1821 mAh
- esim, waardoor je twee telefoonnummers tegelijkertijd kunt gebruiken
Prijs: ongeveer 440 euro
Google Pixel 4a: klein formaat, grootse foto’s
Ook de Google Pixel 4a, die uitstekend uit de bus kwam in ons artikel over de beste midrange telefoons van 2021, is een budgetvriendelijke telefoon. Dit toestel is vooral sterk op fotovlak. Dankzij de superslimme beeldverwerkingssoftware op basis van kunstmatige intelligentie maak je schitterende foto’s.
De belangrijkste eigenschappen van de Google Pixel 4:
- Schermgrootte: 5,81 inch (14,8 cm)
- Schermresolutie: 1080 x 2340 pixels
- Gewicht: 143 gram
- Camera: 12,2 megapixel
- 4K-video
- Accu: 3140 mAh
- Geen voorgeïnstalleerde apps
- Gegarandeerd drie jaar lang Android-updates
- esim, waardoor je twee telefoonnummers tegelijkertijd kunt gebruiken
Prijs: ongeveer 380 euro
ASUS Zenfone 8: krachtpatser in handzaam formaat
Een handzame krachtpatser, dat is de beste benaming voor de ASUS Zenfone 8. ASUS kennen we vooral als computermerk, maar maakt ook uitstekende smartphones. Met de Zenfone 8 kiest het dezelfde strategie als OnePlus vroeger: een vlaggenschiptoestel met op alle basisvlakken de beste specificaties, maar zonder al te veel nice-to-haves zodat de prijs laag kan worden gehouden. Noemenswaardig zijn vooral de krachtige processor, grote hoeveelheid werkgeheugen en keurige camera die aardig overweg kan met moeilijke lichtomstandigheden (al haalt ‘ie het niet bij de camera’s van de iPhone 12 Mini en Google Pixel 4a).
De belangrijkste eigenschappen van de Asus Zenfone 8:
- Schermgrootte: 5,9 inch (15 cm)
- Schermresolutie: 2400 x 1080
- Gewicht: 169 gram
- Camera: 64 megapixel hoofdcamera en 12 megapixel ultrawijd
- Accu: 4000 mAh
- Verversingssnelheid scherm: 120 keer per seconde
- 5G
- 3,5 mm audioaansluiting
- IP68: volledig waterdicht en beschermd tegen stof
Prijs: ongeveer 700 euro
Unihertz Jelly 2: koning der kleine smartphones
Achter de Jelly 2 van het Chinese bedrijf Unihertz gaat een interessant idee schuil: het scherm is zo klein dat je er niet helemaal in op kan gaan, waardoor je een telefoonverslaving kunt voorkomen. Of dat dit nou klopt of niet, dit toestel van bankpasformaat is sowieso de allerkleinste alles-erop-en-eraan smartphone in de markt.
Het toestel, dat op Kickstarter gecrowdfund en te koop is, is door z’n bescheiden formaat en gewicht ideaal voor bijvoorbeeld outdooractiviteiten. Koptelefoonaansluiting, vingerafdruksensor, 16 megapixel camera, NFC, dual sim, slot voor micro-SD-kaart, gps, infrarood voor afstandsbediening: voor een mini is hij verrassend compleet. In tegenstelling tot KaiOS-telefoons – waarover zo meer – kun je er alle Android-apps mee draaien, al zijn sommige apps (zoals Google Maps) minder bruikbaar door het kleine scherm.
De belangrijkste eigenschappen van de Unihertz Jelly 2:
- Schermgrootte: 3 inch (7,6 cm)
- Schermresolutie: 480 x 854 pixels
- Gewicht: 110 gram
- Accu: 2000 mAh
- Camera: 16 megapixel
- Dual sim
- Infrarood voor afstandsbediening
‘Smart feature’ kleine telefoons met KaiOS
Telefoons met KaiOS zijn klassieke mobiele telefoons, maar dan met smartphonefunctionaliteiten zoals bluetooth, gps, internet en apps zoals WhatsApp en Google Maps. Deze zogeheten ‘smart feature’ telefoons zijn spotgoedkoop en simpel in het gebruik. Zo’n ‘smartphone light’ draait niet op iOS of Android, maar op het besturingssysteem KaiOS. Dat is speciaal ontworpen voor deze minder krachtige telefoons en gebruikt vooral de webbrowser in plaats van apps om opslagruimte te besparen.
Er kleven ook wel wat nadelen aan deze kleine telefoons. Zo zijn niet alle apps beschikbaar (denk aan internetbankieren), de camera’s vallen tegen, je hebt maar weinig opslagruimte en de schermen zijn klein. Door hun lage prijs, sommige toestellen kosten zelfs maar 10 euro, zijn ze erg populair in ontwikkelingslanden. Vanwege de simpele bediening en de fysieke knoppen zijn ze ook geschikt voor senioren die een normale smartphone lastig vinden.
Zoals we uitleggen in ons artikel Simpele en goedkope smartphones met KaiOS zijn er vier types KaiOS-telefoons: candy bar, rugged, keyboard en flip. Een populair voorbeeld van een smart feature telefoon is de uitklapbare Alcatel GO FLIP 3.
Zou jij een kleinere smartphone willen?