iPhone X, Apple’s visie op de smartphone van de toekomst
Tien jaar geleden kondigde Apple de eerste iPhone aan, een smartphone die het telefoonlandschap revolutionair veranderde. Apple viert nu de verjaardag van de iPhone met de bijzondere iPhone X (iPhone 10). Deze futuristische smartphone is Apple’s visie op de smartphone van de toekomst.
Een lange traditie doorbroken
‘Normaal’ kondigt Apple het ene jaar een iPhone met een nieuw nummer aan, zoals de iPhone 7, en het jaar daarop de s-variant, de iPhone 7s. Maar 2017 is voor Apple geen gewoon jaar. Sterker nog, het is een heel bijzonder jaar voor de Amerikaanse fabrikant. De iPhone viert namelijk zijn tiende verjaardag. En daarom lopen dingen nu anders dan normaal.
Zo bracht Apple niet de iPhone 7s, maar de iPhone 8 uit. Daar bleef het niet bij, want tijdens de presentatie waarin het de iPhone 8 onthulde, kwam Apple met ‘one more thing’. Drie magische woorden, die inmiddels synoniem staan aan de aankondiging van een bijzonder nieuw Apple-product.
Dit keer was het de beurt aan de iPhone X, dat je uitspreekt als iPhone 10: Apple’s kers op de taart van het verjaardagsfeestje van de iPhone. Waar de eerste iPhone Apple’s visie was op de smartphone van 2007 tot 2017, is de iPhone X Apple’s visie op de smartphone van de komende tien jaar. En dat levert een bijzonder apparaat op waar we je graag meer over vertellen.
Apple trekt alle registers open voor de iPhone X
We nemen de iPhone X van top tot teen door. Misschien dat er een term voorbijkomt waarvan je de betekenis weet. Geen probleem, want in dit artikel leggen we de belangrijkste specificaties van een smartphone voor je uit.
Randloos uiterlijk
De toekomst is randloos, lijkt Apple te denken. De iPhone X heeft namelijk ontzettend dunne randen rondom het scherm. Daarmee ziet ‘ie er volledig anders uit dan vorige iPhones. Omdat het scherm tot aan de randen van de telefoon doorloopt, ziet ‘ie er futuristisch uit. De iPhone X is daardoor een opvallend apparaat. Toch biedt het ontwerp niet alleen maar uiterlijke schijn. De smartphone is stof- en waterdicht en je kunt ‘m draadloos opladen.
Door het randloze ontwerp is de fysieke startknop onderaan het scherm verdwenen. Hiermee ontgrendel je bij vorige iPhones de smartphone. Hoe moet dat met de iPhone X? Apple bedacht daar wat moois op, wat ons brengt bij Face ID.
Face ID: telefoon ontgrendelen met geavanceerde gezichtsherkenning
Face ID is Apple’s geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie. Hiermee ontgrendel je de iPhone X door simpelweg naar de telefoon te kijken. De telefoon scant dan je gezicht. Voor gebruik laat je door de telefoon een 3D-scan van je gezicht maken. Dit wordt onder andere gedaan door de frontcamera, een infraroodcamera en een dot-scanner die je gezicht op 30 duizend punten scant. Volgens Apple laat Face ID zich daarom niet foppen door een foto of vermomming, maar is het wel weer zo slim dat het jou herkent als je bijvoorbeeld een sjaal en een muts draagt. Bovendien werkt Face ID ook in het pikkedonker.
Scherm: zeer hoge schermresolutie
Dan het scherm, dat toch ook wel een speciale vermelding verdient. Het display is met 5,8 inch namelijk zeer groot. Het vrijwel randloze ontwerp zorgt ervoor dat de iPhone X toch compact is. Het is het mooiste scherm in een iPhone tot nu toe, met een hoge resolutie van 2436x1125 pixels en een sprankelend OLED-scherm.
Dat laatste is een primeur voor Apple. Zo heeft de iPhone 8 nog een LCD-scherm. Het voordeel van OLED is dat het een hogere helderheid en contrast heeft. Ook is het scherm dunner en vergt het in principe minder energie. Ook heeft het dipslay TrueTone, een technologie waarbij het scherm de kleurweergave aanpast op het omgevingslicht. Apple beweert dat dit voor een realistischere kleurweergave zorgt. We zijn benieuwd of dat in de praktijk ook zo is!
Verbeterde hardware
Net als de iPhone 8 heeft de iPhone X de A11 Bionic-processor. Deze ‘chipset’ vormt het brein van de telefoon en is door Apple zelf ontworpen. Hoewel precieze specificaties nog niet bekend zijn, zou deze processor effectieve, krachtiger en zuiniger zijn dan zijn voorganger, die in de iPhone 7 zit. De telefoon heeft 3 GB werkgeheugen en je hebt keuze uit 64 en 256 GB opslaggeheugen. Het is nog onbekend hoe groot de batterij van de iPhone X precies is. Wél bekend is dat je de telefoon draadloos kunt uploaden en dat ‘ie binnen een half uur voor 50 procent is opgeladen.
iOS 11: op de iPhone X net wat anders dan anders
De iPhone X draait op iOS 11, wat de nieuwste versie van dit besturingssysteem is. iOS staat bekend om zijn vloeiende werking en gebruiksvriendelijkheid. Op de iPhone X werkt het net wat anders dan op andere apparaten. Dit komt omdat de startknop verdwenen is, terwijl dit op andere iPhones toch onmisbaar is op het gebied van ontgrendelen en navigeren. Hoe lost Apple dat op?
De iPhone X ontgrendel je niet met een vingerafdruksensor, maar met het eerder besproken Face ID. Je opent het startscherm door van onder het scherm naar boven te vegen. Ook als je een app geopend hebt. Schakelen tussen apps doe je door van onder het scherm naar boven te vegen en vervolgens de beweging te pauzeren. Op die manier krijg je de openstaande apps te zien waar je tussen kunt bladeren.
Apple beweert natuurlijk dat dit heel logisch en natuurlijk werkt. Het lijkt op de manier hoe je met het besturingssysteem van BlackBerry op een touchscreen navigeert. Experts roemen dit besturingssysteem, dat nagenoeg uitgestorven is, om zijn makkelijke werking.
Camera’s met bijzondere Augmented Reality-mogelijkheden
Apple denkt dat smartphonecamera’s de komende tien jaar niet alleen meer bedoeld zijn voor het maken van foto’s en video’s. De fabrikant ziet er een rol voor weggelegd voor Augmented Reality. Dit is een ‘hybride’ vorm van Virtual Reality, waarbij virtuele werkelijkheid aan de echte werkelijkheid wordt toegevoegd.
De iPhone X voegt daarbij Virtual Reality toe aan het beeld dat de camera’s van de iPhone X ziet. Zo kun je bijvoorbeeld een virtueel bordspelletje op de keukentafel spelen. Of op straat navigeren via je telefoonscherm, waarbij de telefoon de route voor je eigen benen uitstippelt.
Natuurlijk kun je ook foto’s schieten met de iPhone X. Dit doe je in 12 megapixel. Dankzij de dubbele lens is het mogelijk om optisch te zoomen, wat zonder kwaliteitsverlies gaat. Daarnaast kun je haarscherp video’s opnemen in 4K. Dit kunnen wel meer telefoons, maar het bijzondere is dat dit in 60 beelden per seconde gaat. Bij andere camera’s gaat dit vaak maar in 30 ‘frames’ per seconde, waarmee de 4K video’s van de iPhone X een stuk vloeiender zullen zijn.
Kosten iPhone X? Een klein fortuin
De iPhone X geeft een mooi kijkje in de toekomst van de smartphone. Het heeft nu al features die telefoons over een paar jaar waarschijnlijk standaard zullen hebben. Maar de visie van Apple mag wél wat kosten. De iPhone X kost minimaal 1159 en maximaal 1329 euro. Dat is twee keer zo duur als andere smartphones die tot de beste van de markt horen.
Dit zijn telefoons zoals de Samsung Galaxy S8 of de Sony Xperia XZ1. Deze kosten ongeveer 600 euro en zijn zeker niet goedkoop. Voor de helft van de prijs van de iPhone X bieden ze echter veel van hetzelfde. De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld ook een OLED-display en zowel de Samsung als de Sony is stof- en waterdicht. Daarnaast zijn ze stuk voor stuk supersnel in gebruik en hebben ze ook heel goede camera’s. Het is aan de gebruiker of hij extra functies, zoals de Augmented Reality-mogelijkheden, het opvallende uiterlijk en Face ID, de 500 euro extra waard vindt.
In combinatie met een Sim Only abonnement is de iPhone X waarschijnlijk niet de meest geschikte smartphone. Je moet de telefoon dan in één keer betaling. Koop je ‘m op afbetaling, bijvoorbeeld in combinatie met een abonnement? Dan moet je, vanwege strengere financiële wetgeving, een inkomenstoets doen. Zo hoopt de overheid te voorkomen dat mensen een lening aangaan die ze niet kunnen terugbetalen. Voor de iPhone X zal je een bovengemiddeld inkomen moeten hebben om ‘m op afbetaling te kunnen kopen. Update: vanaf eind 2021 verkoopt Simyo zowel de refurbished iPhone X als de refurbished iPhone 8.
Wat vind jij de mooiste ‘feature’ van de iPhone X: zijn ontwerp, de gezichtsherkenning, de Augmented Reality-mogelijkheden of toch wat anders?