.

Alles over de iPhone 16
Terug naar overzicht
238x gelezen

De nieuwe iPhone is hier! Het was weer een jaar wachten, maar dan heb je ook wat. Elke iPhone release gaat gepaard met veel speculaties. En met de rol van AI, die het afgelopen jaar ook nog eens gigantisch is gegroeid, zijn de verwachtingen er niet minder op geworden. 

In dit blogartikel bespreken we de iPhone 16 in al zijn glorie. We gaan in op de belangrijkste aspecten van de iPhone 16: de verschillende modellen, het design, het scherm, nieuwe technische specificaties, de camera en de écht nieuwe Camera Control-knop. De prijs laten we natuurlijk ook niet achterwege. Dus wil je alles te weten komen over de iPhone 16 – specifiek of de nieuwe iPhone ook aan jouw verwachtingen voldoet? Lees dan vooral verder.

De iPhone 16: weer vier modellen

  • iPhone 16 (6,1 inch)
  • iPhone 16 Plus (6,7 inch)
  • iPhone 16 Pro (6,3 inch)
  • iPhone 16 Pro Max (6,9 inch)

Zoals de afgelopen jaren komt Apple met vier modellen: de ‘standaard’ iPhone 16, een Plus, Pro en Pro Max model. De iPhone 16 en 16 Plus zijn een beetje de standaardmodellen. De iPhone 16 Plus is de grotere van de twee en heeft daardoor ook een hogere andere schermresolutie. De kleuren van deze twee modellen zijn wel hetzelfde. De Pro en Pro Max zijn de luxere modellen met andere kleuren, met betere specificaties – zoals een betere camerasensor, een extra camera en meer opslaggeheugen.

Over het algemeen, als we kijken naar alle modellen, zijn de grootste updates te vinden in de camerakwaliteit, de nieuwe Camera Control-knop, een snellere chip én de actieknop. Een kleine voetnoot: de actieknop werd vorig jaar al geïntroduceerd bij de Pro-modellen, maar vind je dit jaar ook op de iPhone 16 en 16 Plus. Daarnaast belooft Apple betere batterijprestaties, de beste tot nu toe, zelfs.

iPhone 16 en iPhone 16 Plus
Het design van de iPhone 16

iOS 18

De veranderingen die iOS 18 met zich meebrengt zijn te veel om op te noemen. Sommige apps krijgen een redesign, extra functies of verbeterde functionaliteiten. Een aantal noemenswaardige veranderingen zijn Apple Intelligence, Apple’s eigen AI. Met Apple Intelligence komen er nieuwe functies naar je telefoon, zoals ‘Writing Tools’, een ingebouwde AI schrijfhulp, verbeterde e-mail functionaliteiten en extra functies bij je notities. Maar met iOS 18 wordt ook je beginscherm vernieuwd. Je krijgt meer vrijheid bij het inrichten van je scherm. Zo hoef je de apps niet meer op vaste plaatsen in het raster te plaatsen en kunnen bepaalde vakken leeg blijven, zodat je wallpaper op de beste manier zichtbaar blijft. Ook krijgt het bedieningspaneel een update. Je krijgt een nieuwe galerij waarin je zelf van alles aan kunt passen, zoals waar je knoppen neerzet, maar ook of je ze over meerdere schermen verspreidt. 

Wil je meer weten over de veranderingen die iOS 18 met zich meebrengt? Je leest er alles over in ons iOS 18 blog.

Design van de iPhone 16

De behuizing van de Pro-modellen zijn – net als de vorige keer – van titanium, terwijl die van de standaardmodellen van geborsteld aluminium zijn. Qua uiterlijk lijken ze ook nog erg op de iPhone 15’s, met de dunne schermranden. Wel zijn de Pro-modellen dit jaar iets groter dan de standaard modellen, met een groter scherm. Vanwege EU-regelgeving heeft de iPhone 16 daarnaast net als de iPhone 15 een USB-C aansluiting. Als dit je nieuwste iPhone wordt, dan is dat misschien even wennen.

De kleuren voor de twee standaardmodellen zijn zwart, wit, roze, groen en blauw en daarmee wél wat anders dan die van de iPhone 15. De kleuren van de Pro-modellen zijn ook flink anders dan die van de standaardmodellen. Die zijn namelijk zwart, wit, naturel en desert titanium. 

Het Dynamic Island ziet er vrijwel hetzelfde uit en pronkt ook dit jaar weer op zowel de normale als Pro modellen. Verder zitten er aan de zijkant twee extra knoppen (één nieuwe voor de Pro-modellen), maar daar lees je verderop meer over.

iPhone 16 Pro iPhone
Het design van de iPhone 16 Pro

Het scherm van de iPhone 16

Dus, nog eens over dat scherm. De algemene trend zijn de dunnere randen van het scherm. Deze kunnen dunner gemaakt worden, zonder dat dit ten koste gaat van prestaties, dankzij zogeheten ‘Border Reduction Structure’, of BRS-technologie. Hierdoor kan het circuit onder het scherm efficiënter worden ingedeeld. Omdat dit ruimte bespaart, kunnen de randen ook weer wat dunner worden dan bij de vorige toestellen. 

Voor de Pro-modellen komt daar ook nog een iets groter scherm bij: die twee toestellen gaan er allebei een 0,2 inch op vooruit, ten opzichte van vorig jaar. En dat is mooi, want met een grotere behuizing is er ook meer ruimte voor betere hardware, zoals een grotere batterij – daar lees je verderop meer over. Het uiteindelijke formaat van alle schermen zijn als volgt:

  • iPhone 16: 6,1 inch
  • iPhone 16 Plus: 6,7 inch
  • iPhone 16 Pro: 6,3 inch
  • iPhone 16 Pro Max: 6,9 inch

Een nieuwe processor voor alle toestellen

Alle vier iPhones krijgen de A18-chip – maar de Pro-modellen wel de A18 Pro-chip. Waar het hiervoor gebruikelijk was om alleen de Pro-modellen de nieuwste chip te geven, is de A18-chip vanwege de verschillende nieuwe AI-functies nodig in elk nieuw toestel. De chip heeft een verbeterde Neural Engine, wat ook voor betere prestaties voor het machine learning zorgt. En dat is ook meer dan nodig met alle verschillende AI-functies die met iOS 18 worden gelanceerd. 

De camera van de iPhone 16

De camera is een belangrijk onderdeel van de iPhone. Niet alleen is een goede camera voor de meeste mensen belangrijk voor het delen van scherpe kiekjes op Instagram, Snapchat of TikTok, maar daarnaast is het ook gewoon fijn om een mooi moment op z’n best vast te hebben gelegd. Hoewel het aantal megapixels al een paar jaar op 12 was blijven steken, kwam de iPhone 15 met een 48 megapixel camera. De iPhone 16 komt net als z’n voorganger met een hoofdcamera van 48 megapixel. Verder:

  • Hebben de reguliere modellen een ultragroothoeklens van 12 megapixel met autofocus.
  • Hebben de Pro-modellen een 48 megapixel ultragroothoeklens.
  • Kun je met de Pro-modellen 4k-120fps video’s maken.

Wel wordt de nachtmodus van de telefoon verbeterd. Het toestel krijgt namelijk een sensor die lichtgevoeliger is, waarmee betere foto’s kunnen worden gemaakt bij weinig licht. Ook bij afbeeldingen in daglicht zie je verbeteringen met de sensor, want dan worden schaduwen beter weergegeven. Bovendien kunnen bewegende objecten beter gefotografeerd worden bij schemerlicht.

Daarnaast is er nog een andere belangrijke aanpassing: de iPhone 16 Plus en Pro krijgen een betere sensor. Dat betekent niet alleen dat er betere foto’s kunnen worden genomen bij weinig licht of schemerlicht, maar de volledige beeldkwaliteit gaat omhoog. Een belangrijke toevoeging voor die twee toestellen, dus!

iPhone 16: Actieknop en Camera Control

Knoppen zouden normaal gesproken niet zo’n ding moeten zijn. Maar voor de iPhone 16 is niets minder waar. Ten eerste komt de actieknop naar alle iPhone 16s. De actieknop kennen we al van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. In plaats van een schakelaar voor het belsignaal hebben die een actieknop waar je verschillende acties aan kunt koppelen. Maar er is nog een knop: de Camera Control-knop

Deze Camera Control-knop is deels een knop en deels een aanraaksensor en zit rechtsonder aan de zijkant van de iPhone. De knop werkt met ‘haptic touch’. Deze knop druk je deels fysiek in, maar trilt ook wanneer je deze aanraakt, zoals je bijvoorbeeld ook al met je toetsenbord kunt instellen via ‘haptic touch feedback’. Hierdoor bestaan er verschillende gradaties van de knop indrukken. 

De Camera Control-knop bestaat puur om het maken van foto’s en video’s makkelijker te maken. De knop is te gebruiken voor verschillende dingen:

  1. Eén keer indrukken: de camera app openen
  2. Met de camera app één keer indrukken: een foto maken
  3. De knop indrukken en inhouden: de camera app openen en een video-opname starten 
  4. De knop licht indrukken: zoomfuncties openen
  5. De knop twee keer licht indrukken: opent een menu om verschillende aspecten als belichting en diepte aan te passen.
  6. Vegen: door de beschikbare opties te bladeren.

De nieuwe Camera Control knop

De prijs van de iPhone 16

De prijs van elk van de iPhone 16 modellen is eigenlijk hetzelfde als die van z’n voorganger:

  • iPhone 16: vanaf 969 euro;
  • iPhone 16 Plus: vanaf 1119 euro;
  • iPhone 16 Pro: vanaf 1229 euro;
  • iPhone 16 Pro Max: vanaf 1479 euro.

Alle iPhone 16 specificaties op een rij

iPhone 16 iPhone 16 Plus iPhone 16 Pro iPhone 16 Pro Max
Afmetingen 147,6 x 71,6 x

7,80 mm

160,9 x 77,8 x 7,80 mm 149,6 x 71,5 x 8,25 mm 163 x 77,6 x 8,25 mm
Scherm Super Retina XDR‑display van 6,1‑inch, 60Hz  Super Retina XDR‑display van 6,7‑inch, 60Hz Super Retina XDR display van 6,3‑inch, 120Hz Super Retina XDR display van 6,9‑inch, 120Hz
Schermresolutie 2556 x 1179 pixels 2796 x 1290 pixels 2622 x 1206 pixels 2868 x 1320 pixels
Processor A18 A18 A18-Pro A18-Pro
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 6 GB 6 GB
Opslaggeheugen 128GB, 256GB, 

512GB

128GB, 256GB, 

512GB

128GB, 256GB, 

512GB, 1TB

256GB, 

512GB, 1TB

Camera 48 megapixel 48 megapixel 48 megapixel 48 megapixel
Selfiecamera 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Besturingssysteem iOs 18 iOs 18 iOs 18 iOs 18
Kleuren Zwart, wit, roze, groen en blauw Zwart, wit, roze, groen en blauw Zwart titanium, wit titanium, naturel titanium en desert titanium Zwart titanium, wit titanium, naturel titanium en desert titanium
Adviesprijs (vanaf) € 969 € 1119 € 1229 € 1479

 

Haal alles uit je nieuwe iPhone 16

Ga jij voor de iPhone 16? Zorg er dan wel voor dat je ook een geschikte Sim Only internetbundel. Een nieuw toestel is natuurlijk hét moment om te checken of je bundel nog wel bij je past. Zit de iPhone 16 te veel boven je budget? Bij Simyo kun je in dat geval ook gewoon gaan voor de iPhone 14 of iPhone 13

Heb jij al een abonnement bij Simyo? In dat geval is je bundel verhogen is zo gedaan: je past het simpel en snel aan in de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.