.

Je iCloud opschonen doe je zo
Terug naar overzicht
2,605x gelezen

Is de 5GB aan iCloud-opslag niet genoeg voor jou? Wanneer je iCloud vol is, kun je geen bestanden meer opslaan en worden er geen backups meer gemaakt. Reden genoeg om te kijken hoe je iCloud kunt opschonen. In dit blog delen we verschillende manieren waarop jij je iCloud-opslag weer leeg kunt maken, of opgeschoond genoeg zodat je weer nieuwe bestanden kwijt kunt!

iCloud vol? 4 Manieren om je iCloud leeg te maken

iCloud is hartstikke handig. Het zorgt voor automatische, veilige opslag voor je foto’s, video’s en documenten, maar ook reservekopieën van je iPhone zodat je deze makkelijk kunt herstellen en niets kwijtraakt. Dit kunnen echter al snel veel grote bestanden zijn: hoge kwaliteit foto’s en video’s maar ook je reservekopieën nemen al snel veel mb’s in. Als je je iCloud wilt leegmaken, dan heb je verschillende opties om naar te kijken. Je kunt natuurlijk bestanden handmatig verwijderen, maar ook hele reservekopieën weghalen om wat sneller te werk te gaan. Hieronder gaan we de verschillende opties langs, inclusief de voor- en nadelen, zodat je snel en effectief te werk kunt gaan. 

1. Verwijder een iCloud-reservekopie

Zo, laten we eerst even bij het grote geschut beginnen: de reservekopieën. Deze reservekopieën zijn de backups van je iPhone. Het volgende wordt onder andere meegenomen zo’n reservekopie: 

  • Apparaatinstellingen, de lay-out van het beginscherm en de ordening van apps;
  • Reservekopieën van je Apple Watch;
  • Foto's en video's;
  • iMessage-, sms- en mms-berichten;
  • Appgegevens.

Deze reservekopieën zijn belangrijk om te hebben, zeker wanneer je een keer je iPhone moet herstellen omdat je je toegangscode bent vergeten, maar nemen ook veel ruimte in beslag. 

We zouden ook zeker niet aanraden om een kopie van je huidige iPhone te verwijderen. Dan ben je namelijk ook de backup voor al je foto’s en documenten kwijt. Wel kan het zo zijn dat er nog een reservekopie van je vorige of nóg oudere iPhone instaat, die gekoppeld is aan hetzelfde account. Als er nog een reservekopie van een oud apparaat tussen staat, dan kun je deze verwijderen. Dat doe je zo:

  • Ga naar de Instellingen-app van je iPhone
  • Selecteer [jouw naam].
  • Ga naar iCloud.
  • Ga naar ‘Beheer accountopslag’ of ‘Beheer opslag’ en daarna naar ‘iCloud-reservekopie’.
  • Hier vind je jouw iPhone back-ups, waaronder eventueel je oude. 
  • Een back-up van een oud apparaat verwijderen? Kies het apparaat en selecteer ‘Verwijder reservekopie’.
  • Tik vervolgens op ‘Schakel uit en verwijder’. 
  • Let op: bij je huidige iPhone staat ‘Deze iPhone’, die moet je dus niet verwijderen!

2. Verwijder en beheer je iCloud-foto’s

Door je foto’s via iCloud-foto’s op te slaan, kun je je foto’s synchroniseren met bijvoorbeeld je iPad of je Macbook. Je hebt zo altijd je foto’s en video’s op to date, op welk apparaat je ook zit. Dit kost je wel ruimte. Daarom is het handig om soms eens door je foto’s te gaan en het een en ander te verwijderen. Met name video’s nemen veel ruimte in. Door ze te verwijderen maak jij weer ruimte vrij. 

  • Open de Foto-app
  • Ga onderaan naar 'Bibliotheek'.
  • Tik hier op 'Alle foto's'.
  • Klik op 'Selecteer' en kies de foto's en/of video's die je wilt verwijderen.
  • Tik op ‘Verwijder’ en daarna op ‘Verwijder foto’ om de foto’s en video’s te verwijderen.
  • Tik op de knop Verwijderknop Verwijder en tik vervolgens op 'Verwijder foto'.

3.Verwijder bestanden in iCloud Drive

Laten we even verder gaan met het verwijderen van losse bestanden. Nu kijken we even naar iCloud Drive. Waar iCloud vooral Terwijl iCloud zich richt op het synchroniseren en opslaan van gegevens van je iPhone, is iCloud Drive vooral voor de opslag van bestanden, plus de synchronisatie van die bestanden tussen verschillende Apple-apparaten.

Ook op iCloud Drive kunnen nog verschillende bestanden staan. Je komt bij je iCloud Drive door op je iPhone de Bestanden-app te openen. Hier kun je de bestanden selecteren die je wilt verwijderen. Na ze te hebben verwijderd, ben je ze nog niet definitief kwijt: ze worden nog 30 dagen lang bewaard. Dat heeft een voordeel, als je spijt krijgt, maar als je direct meer opslagruimte wilt, dan kun je ze definitief verwijderen in ‘Recent Verwijderd’. Je kunt ze dan ook niet meer terugvinden op je andere apparaten die zijn gekoppeld aan je iCloud.

4. Bepaal van welke apps er een reservekopie wordt gemaakt

Verschillende apps kunnen synchroniseren met iCloud, waardoor de gegevens van deze apps worden opgeslagen. Ook dit kost je natuurlijk iCloud-opslag. Afhankelijk van de app kan dat best oplopen aan opslag die je kwijt bent. Denk bijvoorbeeld maar aan WhatsApp en alle bestanden, foto’s en audioberichten die je daarin deelt! Gelukkig heb je zelf in de hand welke apps je synchroniseert met iCloud. Dat stel je zo in:

  • Ga op je iPhone naar 'Instellingen'.
  • Selecteer [je naam].
  • Selecteer 'iCloud'.
  • Onder 'Apps die iCloud gebruiken' kun je de apps selecteren waarvan je wilt dat ze iCloud gebruiken, of selecteer ‘Toon alles’.

Je kunt de apps laten synchroniseren door de toggle achter de appnaam op aan of uit te zetten. Waar dat mogelijk is, kun je op een app klikken om te zien hoeveel bestandsruimte deze inneemt. 

Bonustip: Maak een extra Apple ID aan

Hebben bovenstaande stappen niet geholpen? Als je niet wilt upgraden naar iCloud plus, kun je ook een extra Apple ID aanmaken met een ander e-mailadres. Daarbij zit namelijk weer een nieuwe 5GB. Dit is vooral handig voor bestanden waar je niet vaak bij hoeft, zodat je niet steeds hoeft te switchen, maar die wel fijn zijn om nog extra opgeslagen te hebben. Let er wel op dat je gekochte apps of films niet kunt overzetten. 

iPhone met Simyo-abonnement

Is jouw iPhone te oud om er nog een nieuwe reservekopie van te maken en toe aan vervanging? Sluit een abonnement af bij Simyo in combinatie met een iPhone 14 of iPhone 13! Als jij je iCloud nog moet opschonen voor je nieuwe toestel, dan weet je nu in ieder geval hoe dat moet!

Is een nieuw toestel niet nodig, maar een Simyo-abonnement wel erg aantrekkelijk? Je kunt ook een Sim Only abonnement afsluiten en deze aanpassen naar wat jij nodig hebt. 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.