Hoeveel opslagruimte heeft je telefoon écht?
Wist je dat je telefoon minder opslagruimte heeft dan op de verpakking staat? In dit blog kom je te weten hoe dat zit. Ook zie je hier hoeveel beschikbaar opslaggeheugen je telefoon écht heeft en geven we tips om zoveel mogelijk beschikbaar geheugen op je telefoon over te houden.
Waarom heeft mijn telefoon minder opslagruimte dan aangegeven?
Elke telefoon heeft minder opslagruimte dan op de verpakking staat aangegeven. Een smartphone met 64 GB aan opslagcapaciteit heeft dus nooit zoveel ruimte beschikbaar. De hoeveelheid opslagruimte die je kunt gebruiken om je foto’s, apps en video’s op te slaan is altijd lager. Dit komt omdat het geïnstalleerde besturingssysteem een deel van de opslagcapaciteit inneemt.
Daarnaast plaatsen de meeste fabrikanten van Android-telefoons nog extra software op je telefoon. Dit zijn bijvoorbeeld meegeleverde apps en skins met speciale iconen en achtergronden, zodat de fabrikant zich op softwaregebied kan onderscheiden. Ook dit soort software neemt extra opslagruimte in. Wat overblijft is jouw beschikbare opslagruimte.
Hoeveel opslagruimte neemt een besturingssysteem in beslag?
Een deel van de opslagruimte op je telefoon is gereserveerd voor het besturingssysteem, maar hoeveel ruimte nemen Android en iOS eigenlijk in beslag? Dat verschilt per telefoon. Het besturingssysteem zelf neemt vaak meerdere GB’s aan opslagruimte in beslag.
Daarnaast staan op telefoons systeembestanden die je niet kunt verwijderen. Denk aan kleine apps zoals de rekenmachine, maar ook aan vaak grote bronbestanden die het besturingssysteem nodig heeft om goed te werken.
Vooral bij Android-telefoons is het lastig te zeggen hoeveel opslagruimte het besturingssysteem inneemt. Er zijn namelijk veel verschillende Android-versies. Android Go, een soort Android ‘light’, neemt bijvoorbeeld veel minder ruimte in dan andere Android-versies. Daarnaast geven veel fabrikanten een eigen draai aan Android, met een op maat gemaakte interface, apps van eigen makelij en unieke icoontjes. De grootte van zo’n speciale Android-versie verschilt daarom vaak per fabrikant. Tot slot heb je ook nog Android-telefoons met het Android One-keurmerk. Deze telefoons hebben Android zoals Google dat heeft ontwikkeld en krijgen gegarandeerd twee jaar nieuwe software-updates en drie jaar beveiligingsupdates.
Met iOS is het makkelijker te zeggen, omdat alleen Apple het gebruikt. Toch kan het ook per type iPhone verschillen hoeveel opslagruimte het besturingssysteem inneemt.
Besturingssysteem | Geschatte opslagruimte |
Android Go | Schattingen van 3 tot 5,5 GB |
Android 8 Oreo | Schattingen van 6 tot 15 GB |
Android 9 Pie | Schattingen van 10 tot 19 GB |
Android 10 | Schattingen van 11 tot 21 GB |
iOS 12 | 12 GB |
iOS 13 | 14 GB |
Hoeveel opslagruimte blijft er écht over op mijn telefoon?
Benieuwd naar hoeveel opslagruimte je kunt gebruiken? Dat verschilt per telefoon en welk besturingssysteem je gebruikt. Daarom zetten we hieronder per opslagcapaciteit de hoeveelheid die je tot je beschikking hebt:
- 32 GB: tussen de 11 en 29 GB (inclusief Android Go)
- 64 GB: tussen de 43 en 58 GB
- 128 GB: tussen de 107 en 122 GB
- 256 GB: tussen de 235 en 250 GB
- 512 GB: tussen de 491 en 506 GB
Dit is een indicatie van de hoeveelheid opslaggeheugen die je tot je beschikking hebt. De praktijk kan dus afwijken. Vooral als je de telefoon net nieuw hebt, heb je meer praktische opslagruimte. Systeem-apps en systeembestanden nemen dan minder ruimte in beslag. Apps slaan bestanden offline op zodat je die niet opnieuw hoeft te laden. Handig, want dit bespaart data van je Sim Only internetbundel. Dit kan er alleen wel voor zorgen dat na een tijd je telefoon vol is. Ook met updates aan het besturingssysteem kan je daarna minder opslag tot je beschikking hebben. Een nieuwe softwareversie van iOS of Android bevat vaak meer functies en dat neemt vaak meer ruimte in.
Hoe vergroot ik mijn beschikbare opslagruimte?
Kom je in de knoop met de opslagcapaciteit van je telefoon? Door je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen maak je veel ruimte vrij. Systeembestanden worden dan verwijderd en zo heb je extra GB’s tot je beschikking. Maak wel eerst een back-up van je persoonlijke gegevens, zoals van je WhatsApp-berichten, foto’s en contacten.
Wil je het minder drastisch aanpakken? Check in het instellingenmenu van je telefoon dan de lijst met beschikbare apps. Kijk hoeveel ruimte deze innemen en welke je eigenlijk niet gebruikt. Wie weet maak je op die manier meer ruimte vrij. In dit blog check je meer tips voor je telefoon opschonen.
Daarnaast is de opslagruimte van veel telefoons uitbreidbaar met een geheugenkaart, zoals MicroSD. Voor minder dan 25 euro heb je al een MicroSDXC-kaartje met 128 GB aan extra opslagruimte. De iPhone biedt deze optie niet, maar de meeste Android-telefoons wel. Handig als je in de knel komt met de opslagruimte van je telefoon. Zo kun je bijvoorbeeld alsnog je Netflix-films offline opslaan om zonder dataverbruik te streamen. Goed voor je Sim Only internetbundel!