.

NFC simkaart Simyo
Terug naar overzicht
109,942x gelezen

Sinds 1 februari 2016 levert Simyo NFC-simkaarten. Hiermee is het mogelijk om in de supermarkt contactloos je boodschappen te betalen. Ook kun je dankzij de NFC-simkaart inchecken in het openbaar vervoer. De nieuwe simkaart werkt samen met de NFC-chip in je telefoon om te zorgen dat dit veilig gebeurt.

In dit artikel leggen we uit wat een NFC-simkaart is en wat je ermee kan. Maar ‘first things first’: wat is NFC eigenlijk? Simyo ging de straat op en vroeg het aan voorbijgangers. Eén ding kunnen we alvast verklappen: sommige antwoorden zijn bèst verrassend! Ook legt expert Bouke van AllAboutPhones.nl uit wat NFC precies is.

Zo, weet je dat ook weer! Best duidelijk, toch? Hieronder gaan we verder in op NFC en wat je ermee kunt. Let’s go!

Wat is NFC precies?

Wat is NFC simkaartDe meeste moderne smartphones hebben een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is de draadloze verbindingstechniek die ook wordt gebruikt voor inchecken in het openbaar vervoer en contactloos betalen met je bankpas.

De NFC-simkaarten van Simyo maken het mogelijk om apps te gebruiken die de NFC-chip van je telefoon inzetten. En daarvoor hoef je deze apps meestal niet eens te openen, omdat de chip op een lage energie ‘passief’ werkt. Net als die in je OV-chipkaart of bankpas dus.

Je smartphone als OV-chipkaart dankzij NFC

telefoon als ov-chipkaartWe schreven het net al: NFC is de techniek die ook in het openbaar vervoer wordt gebruikt om in te checken. Nu denk je misschien: dan moet het toch ook mogelijk zijn om je telefoon als OV-chipkaart te gebruiken? Dat klopt! Binnenkort is dat ook mogelijk. Je telefoon heeft hiervoor dan een NFC-simkaart nodig. Of je al een NFC-simkaart hebt, bekijk je op Mijn Simyo. Je gaat naar 'Instellingen' en dan naar 'simkaart'. Vervolgens kun je bij 'simkaarttype' zien of je een NFC simkaart hebt. Heb je die niet? Dan staat er USIM.

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan is het mogelijk om met je telefoon in te checken in het OV. Je haalt dan niet je ‘ouderwetse’ OV-chipkaart langs het toegangspoortje of de incheckpaal, maar je smartphone. Dit werkt ook als de batterij van je telefoon op is.

Goed om te weten: de digitale OV-chipkaart op je smartphone is géén kopie van je gewone OV-chipkaart. Het is een digitale kaart met zijn eigen tegoed. Deze laat je automatisch opwaarderen zodat je nooit zonder tegoed zit. Reisproducten – denk aan een dagkaart, maandabonnement of studentenreisproduct - kun je nog niet op je OV-chip mobiel zetten. In een later stadium wordt dat óók mogelijk. Wanneer? Dat is nog niet bekend. Je gewone OV-chipkaart met bijvoorbeeld je voordeelurenabonnement moet je dus nog even bewaren!

Telefoon als OV-chipkaart gebruiken: hoe doe ik dat?

Reis je met het openbaar vervoer, heb je een Android-telefoon én gebruik je een NFC-simkaart? Dan kun je, als je wil, meteen je telefoon als OV-chipkaart instellen. Maar hoe doe je dat precies?

Ga eerst op je telefoon naar ov-chipmobiel.nl, scroll naar beneden en doorloop het stappenplan onder het kopje ‘Installeer OV-chip mobiel’. Heb je dit stappenplan succesvol doorlopen? Dan heb je op het versleutelde deel van je NFC-simkaart de digitale OV-chipkaart geïnstalleerd. Jouw persoonlijke gegevens zijn op die manier goed beschermd en niet inzichtelijk voor je provider. Vervolgens kun je in het OV inchecken met je smartphone. Succes!

Betaalpassen met NFC

mobiel bankieren appKlanten van onder andere ABN Amro, ING en de Rabobank kunnen op dit moment al draadloos betalen met hun NFC-pinpas. Draadloos betalen werkt heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is je bankpas naast de betaalautomaat te houden en binnen een aantal seconden heb je betaald. Je bepaalt zelf van tevoren of je voor bedragen onder de 25 euro een pincode invoert. Wil je een bedrag hoger dan 25 euro betalen? Dan moet je altijd je pincode invoeren. Het maximumbedrag dat je kunt betalen is 50 euro.

Betalen via NFC met je mobiel, hoe werkt dat dan?

Met mobiel betalen koppel je je bankrekening aan je smartphone. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de NFC-bankpas. Mobiel betalen is net zo veilig als betalen met een pinpas. Er zijn verschillende manieren om mobiel te betalen:

De mobiel bankieren-app van je bank

NFC betaalpasSteeds meer banken hebben een app waarmee je mobiel kan betalen. Zo kun je bij ING met de meeste Android-smartphones al mobiel betalen. Een ander voorbeeld is de Rabobank. Met de Rabo Wallet koppel je via een app je bankpas aan je smartphone. Zo wordt je smartphone een digitale pinpas. Die beveilig je met een zelfgekozen pincode. Je bepaalt van tevoren zelf of je voor betalingen onder de 25 euro een pincode intoetst. Met Rabo Wallet kun je betalingen doen tot maximaal 50 euro. Hier zie je hoe Rabo Wallet werkt.

Apple Pay

Apple Pay is de betalingsdienst van Apple. Betalingen met Apple Pay beveilig je met een pincode of vingerafdruk. In deze video zie je hoe dat werkt. Apple Pay is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland.

Waarom zou ik mobiel betalen?

Wat zijn precies de voordelen van mobiel betalen? Om daar achter te komen hebben we een aantal belangrijke pluspunten voor jouop een rijtje gezet.

  • Zoeken tussen verschillende bankpasjes is verleden tijd. Al je pasjes heb je tegenwoordig altijd bij je op je smartphone;
  • Niet meer als ‘vierde’ in de rij. Betalen via je smartphone gaat sneller. Daardoor sta je voortaan minder lang in de rij bij de supermarkt;
  • Het is net zo veilig als pinnen.

Wat zijn nog meer mogelijkheden van NFC?

NFC mogelijkheden

Is inchecken in het OV met je telefoon of mobiel betalen bij de supermarkt nog niet spannend genoeg? Binnenkort komt er nog veel meer nieuws aan. Bijvoorbeeld met je telefoon geld overmaken naar je vrienden. Door gebruik te maken van Google Wallet of Samsung Pay kun je snel met elkaar afrekenen door de telefoons even tegen elkaar te houden. Simpel toch? En wat dacht je van concertkaartjes? Nooit meer op het laatste moment op zoek naar een printer, maar gewoon bij de ingang je telefoon tegen een paaltje houden en doorlopen!

Vaarwel pinpas?

Het betalen met je mobiele telefoon is in opkomst. Veel winkeliers beschikken al over een betaalautomaat met een NFC-chip.

Ben jij al klaar voor deze nieuwe vorm van betalen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.