.

Terug naar overzicht
14,031x gelezen

Mobiel internet, bellen, touchscreens, apps die je de weg vertellen… het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend. Maar: hoe werkt al deze moderne techniek écht? Elke maand nemen we een technisch snufje onder de loep en leggen - in gewone mensentaal - uit hoe dit in elkaar steekt. Laten we bij de basis beginnen: hoe weet je mobiele telefoon dat ‘ie gebeld wordt?

Wist je dat de mobiele telefoon al meer dan veertig jaar bestaat? Motorola-uitvinder Martin Cooper voerde in 1973 het eerste mobiele gesprek met zijn concurrent Joel Engel van AT&T. Beiden waren in de race om de eerste mobiel op de markt te brengen, dus blij was de AT&T baas niet met dit telefoontje (dat kwam van een 1 kilo wegende mobiel): ‘Joel, met Martin. Ik bel je met een échte mobiele telefoon. Een draagbare handheld.’ Pas rond 2000 werden mobieltjes echt gemeengoed. Wie herinnert zich de Nokia 3310 nog? Of de Swing 200?

Maar: hoe werkt dat eigenlijk?

Inmiddels weten we al bijna niet meer hoe de wereld er ooit zonder mobieltjes uitzag. Toch: voordat de telefoon overgaat van degene die jij probeert te bereiken, gebeurt er een heleboel.

In stappen

Stel, je tikt een nummer in en drukt op ‘bellen’. Via radiogolven gaat je aanvraag naar het dichtstbijzijnde basisstation - de grote palen met vierkante boxen bovenin. Dit basisstation stuurt de aanvraag naar een computer die je locatie en abonnement checkt, dan - via één van de duizenden kabels in de grond – door naar het basisstation in de buurt van de persoon die je wilt bereiken. Dit station stuurt het signaal, weer via de lucht, naar de telefoon van degene die je belt. Tring! Een heel traject, maar het gaat vliegensvlug.

Hello? Who’s there?

En dan bellen naar de overkant van de oceaan. Neem, de VS. Deze aanvraag gaat letterlijk over de bodem van de oceaan. Hier ligt een dik pak kabels; een soort snelweg voor telefoongesprekken. De aanvraag legt dus een paar duizend kilometer af, maar je hebt toch net zo snel iemand aan de telefoon.

We zappen!

Hoewel bovenstaande vrij modern klinkt, werd al in 1858 de eerste telegraafkabel tussen Noord-Amerika en Europa over de zeebodem gelegd. Mobiel bellen kan dus ook al vanaf 1973. Het is wat ons betreft wachten op het moment dat we onszelf van de ene plek naar de ander kunnen ‘zappen’. Het kan niet lang meer duren, wat jij?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.