Twee linkerhanden? Niet met deze handige apps!
Je smartphone zit vol met allerlei slimme sensoren en zintuigen. Denk maar aan de camera van je telefoon, of aan de sensor die voelt als de telefoon kantelt en dan het scherm meedraait. De handige apps die we in dit artikel bespreken maken slim gebruik van deze sensoren. Zo word jij, ook als je twee linkerhanden hebt, een echt manusje van alles. Met deze handige apps kan je smartphone nog meer dan je denkt en haal je écht alles uit je smartphone en je Sim Only abonnement! Wij zetten een paar handige apps voor je op een rij.
Handige apps voor tijdens het klussen
Heb je geen volle gereedschapskist of was je nooit echt heel handig? Dan bieden deze apps uitkomst!
Waterpas
Je verwacht het misschien niet, maar in jouw telefoon zit een ingebouwde waterpas. De gyroscoop in je smartphone meet namelijk hoe de telefoon zich op een as bevindt: staand, liggend, schuin. Dit doet je telefoon met zo’n precisie dat je de telefoon ook als waterpas kunt gebruiken. Zo weet jij zeker dat je dat schilderij recht ophangt.
De waterpas-app zit standaard in de Kompas-app van de iPhone. Als je in deze app naar links swipet komt hij tevoorschijn. Voor Android-telefoons zijn er verschillende gratis apps waarmee je jouw telefoon verandert in een waterpas.
Muren virtueel verven
Ga je thuis de muren schilderen? Je kent het misschien wel: zes verschillende staaltjes aan de muur geplakt en voor de zoveelste keer naar de bouwmarkt om toch nog een nét andere tint groen uit te zoeken. Het bepalen van de kleur is niet gemakkelijk… Daar heeft Flexa een handige app voor bedacht. Met de Flexa Visualizer app kun jij namelijk alle kleuren van de regenboog op jouw muur toveren. De app legt een kleurrijk laagje over jouw muren via de camera van je smartphone. Een simpele maar handige toepassing van Augmented Reality! Zo kun jij in één streep naar de bouwmarkt om vastberaden een kleur te kiezen! Je vindt de Flexa Visualizer app in de Google Play Store en in de Apple App Store.
MeasureKit voor iOS
Heb je een iPhone 6s of een nieuwere iPhone? Dan kun je de app MeasureKit gebruiken. Dit is nog zo’n handige app die Augmented Reality gebruikt om jouw leven makkelijker te maken. Dit helpt je van alles en nog wat op te meten, gewoon via de camera van je telefoon. MeasureKit kun je voor heel wat toepassingen gebruiken: de grootte van een object, de afstand tussen twee punten, de grootte van een hoek of hoe groot iets is door de vorm in de ruimte te plaatsen. Ideaal voor het inrichten van je huis! Het blijft immers lastig inschatten of die ene bank wel écht in die hoek past, toch? MeasureKit helpt je daarmee!
Met de nieuwe iPhone X kun je met Measurekit ook een 3D scan van iemands hoofd maken. Hiermee kun je dan later met een 3D scanner een levensecht model maken. Misschien niet ‘handig’, maar wel leuk!
Handige apps voor als je het nodig mocht hebben
Niet alleen tijdens het klussen komt je telefoon goed van pas. Ook in het dagelijks leven zijn er soms zomaar momenten dat je handige apps nodig hebt.
Kompas
Verdwaal nooit meer dankzij het ingebouwde kompas van je smartphone. Met het kompas kun je nog eens echt op pad gaan! Het kompas in je telefoon werkt niet als een normaal kompas met een magnetische naald. Het kompas in je telefoon werkt dankzij het zogenaamde Hall-effect, waarbij elektrische stroom in een magnetisch veld wordt gebracht. De afwijking van die stroom vertelt waar het noorden is.
Stappenteller
Naast een gyroscoop heeft je telefoon ook een accelerometer. Ingewikkelde woorden, maar wat het betekent is dat je telefoon kan meten hoe snel je in een bepaalde richting gaat. Tijdens het lopen meet je telefoon dan via de beweging van je lichaam hoeveel stappen je zet! Handig als je wilt weten of je wel genoeg beweegt. Op de Gezondheid-app van je iPhone of bijvoorbeeld de Samsung Health-app op je Samsung wordt deze data verzameld. De stappenteller werkt nog beter als je deze bijvoorbeeld koppelt aan een smartwatch.
Dicteren
Wil je iemand een berichtje sturen, maar heb je even geen zin om te typen? Of vind je het lastig om de kleine knopjes op het touchscreen van elkaar te onderscheiden? Hier heeft je smartphone ook een handigheidje voor: dicteren. Jij vertelt je telefoon wat je wilt typen en je smartphone schrijft het voor je uit.
Deze functie zit in veel apps waarbij je moet typen, zoals WhatsApp of je notitie-app. Wel duidelijk articuleren en rustig praten, anders komen er misschien rare zinnen uit die je liever niet wil zeggen!
Telefoon terugvinden
Een telefoon is een kostbaar item waar de meeste mensen zorgvuldig mee omgaan. Raak je onverhoopt toch je telefoon kwijt? Dan kun je ‘m terugvinden dankzij de ingebouwde gps-functie van je telefoon.
Bij iPhones kan dit via Find My iPhone en bij Android-apparaten via Android Device Manager. Let op: deze apps werken alleen accuraat als je telefoon met het internet verbonden is. Wel slaat je telefoon de laatst bekende locatie 48 uur op. Na die 48 uur kun je jouw telefoon dus niet vinden als deze ergens met een lege batterij ligt of als je de functie vooraf niet hebt ingeschakeld.
Slimme smartphones van de toekomst
Een hele hoop handige apps en slimme sensoren die je leven een stukje makkelijker maken. Wie weet wat er in de toekomst nog meer mogelijk is. De komst van iris- en gezichtsscanners, NFC-tags en digitale portemonnees in onze telefoon geven ons hier vast een tipje van de sluier. Wellicht is het in de toekomst wel zo dat we deuren openen met NFC-tags via onze smartphones of alle betalingen met een gezichtsscan valideren…
Gebruik jij vaak deze handige apps op je telefoon? Of ben je meer van de oude stempel en pak jij liever je gereedschapskist erbij?