.

De Google Pixel 8 en Pixel 9 met elkaar vergeleken
Terug naar overzicht
271x gelezen

Met een nieuwe Google Pixel op de markt (nummer 9 in de serie), is het onvermijdelijk om ook een vergelijking te maken met het model wat ervoor kwam. Dus dat gaan we doen. In dit blog kijken we naar verschillende aspecten van de standaard Google Pixel 8 en Pixel 9, zoals het design, het display, de camera’s, de processor en de batterij. We kijken naar de verschillen en overeenkomsten. Benieuwd welke van de twee Google Pixels het best past bij wat jij nodig hebt? Lees vooral verder!

Pixel 8 vs. Pixel 9: het design

Met de Google Pixel 9 doet Google een stap in een nieuwe designrichting. Opvallend genoeg is de Pixel 9 te vergelijken met de Samsung Galaxy S24: volledig plat en gemaakt van een mat aluminium frame en een platte glazen achterkant. Het ergonomische ontwerp? Weg. De geronde randen? Weg. Het cameraeiland dat doorloopt tot de rand? Ook weg. De Google Pixel is platter en strakker, met een frisse uitstraling, maar behoudt toch ook de kenmerkende designelementen van de Pixel 8, waaronder het nog steeds horizontale cameraeiland.

De Google Pixel 9 is met 6,3 inch net aan groter dan de Pixel 8 van 6,2 inch. Verder is de Google Pixel 8 beschikbaar in obsidiaan (zwart), grijsgroen, roze en mintgroen. De Google Pixel 9 doet dat nét wat anders en is beschikbaar in obsidiaan, groen, porselein en roze.

Mooi meegenomen is dat beide toestellen IP68 waterbestendig zijn. Daarmee heb je een zo goed als waterdichte telefoon die voor 30 minuten tot 1,5 meter diep kan. Dus je kan ‘m per ongeluk in het water laten vallen, maar we zouden niet aanraden om er foto’s mee te gaan maken in het zwembad!

Het display van de Google Pixel 8 vs. Pixel 9

Zoals we al zeiden heeft de Google Pixel 9 een scherm van 6,3 inch en daarmee 0,1 inch groter dan de Google Pixel 8. Beide toestellen hebben een OLED-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, maar de Pixel 9 heeft wel wat vooruitgang geboekt op het gebied van beeldkwaliteit. Ten eerste heeft de Pixel 9 nét een hogere resolutie van 2424 bij 1080 pixels vergeleken met de 2400 bij 1080 van de Pixel 8. Daarnaast is de maximale helderheid van de Pixel 9 een stuk hoger, namelijk op 2700 nits vergeleken met de 2000 nits van de Pixel 8.

De camerakwaliteit van de Google Pixel 8 vs. Pixel 9

De Google Pixel 8 komt al met een goede set camera’s: 50 megapixel voor de hoofdcamera, 12 megapixel voor de ultra-wide camera en een selfiecamera van 10,5 megapixel. De Google Pixel 9 heeft ook een hoofdcamera van 50 megapixel, maar brengt wel een flinke megapixel-upgrade naar de ultra-wide camera. Deze is namelijk 48 megapixel.

Met het aantal megapixels zit het bij beide toestellen dus meer dan goed, maar dit zegt nog niet alles. De camerasensor speelt namelijk ook een belangrijke rol. Hoe groter de sensor, hoe meer licht er kan worden opgevangen en hoe gedetailleerder de foto wordt. De Pixel 9 heeft precies dezelfde sensor als de Pixel 8, namelijk een van 1/1.13 inch.

Alhoewel de camerakwaliteit van beide toestellen hoog ligt, zijn er dus weinig verschillen. Voor fotoliefhebbers is dat alleen maar goed nieuws!

Pixel 8 vs. 9: een volgende generatie processor

De Google Pixel 8 heeft een Google Tensor G3-chip. Een chip die was afgesteld op de camera, het een en ander aan AI-functionaliteiten en was ontworpen om minder warm te worden dan z’n voorgangers.

De Google Pixel 9 komt met de Google Tensor G4. Het is niet een megagrote upgrade, maar de chip is wat sneller en is ook weer afgesteld op AI, maar dan specifiek de nieuwe AI-functies die in de vorm van Gemini Nano direct op het toestel gebruikt kunnen worden. Met Gemini Nano kun je namelijk verschillende taken uitvoeren, met name taal- en schrijfondersteuning. Vanwege de AI-functies heeft de Google Pixel 9 daarnaast een werkgeheugen van 12 GB in plaats van de 8 GB van de Pixel 8. Een deel daarvan is dan ook gereserveerd voor de AI-functies van Gemini Nano.

Gemini Nano op de Google Pixel 9

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om op de Pixel 8 Gemini Nano te gebruiken via de ontwikkelaarsopties, is de Pixel 8 er minder geschikt voor. Zo kan het zorgen voor instabiliteit en problemen met de batterij. De Pixel 9 komt standaard met Gemini Nano en is er ook beter geschikt voor. Zo zorgen de grotere batterij en de Tensor G4 ervoor dat de functies beter, veiliger en sneller werken op het toestel.

Google Pixel 8 vs. 9: batterijcapaciteit

Met de Google Pixel 9 krijg je een iets grotere batterij, namelijk een van 4700 mAh. Maar, met een batterij van 4575 mAh kom je ook een heel eind, minstens wel het einde van de dag. Moet je alleen niet vergeten je telefoon ‘s op te laden voordat je de deur uit gaat! En natuurlijk kun je altijd boven dat gemiddelde gaan zitten, door veel te gamen of in de hoogste kwaliteit je favoriete film te streamen. Mocht je batterij eerder leeg zijn, dan is dat geen probleem: beide toestellen kunnen namelijk snelladen. Zo is de Pixel 8 in ongeveer uur opgeladen. De Google Pixel 9 heeft dat volledige uur niet eens nodig en zal in een half uur al voor 55% opgeladen zijn.

Pixel 8 vs. Pixel 9: de belangrijkste verschillen

Laten we nog even terugblikken op de belangrijkste verschillen tussen de Pixel 8 en 9.

  • Het design van de Pixel 9 is flink anders. Plat, met vlakke randen en een nieuw cameraeiland.
  • Het iets grotere display heeft nét een hogere resolutie, maar de helderheid kan weer wel een stuk hoger.
  • De camerakwaliteit van de twee Pixels is vrijwel identiek, al heeft de ultra-wide camera van de Pixel 9 48 megapixels in plaats van de 12 van de Pixel 8.
  • Beide Pixels hebben een Google Tensor chip, maar de G4 van de Pixel 9 zal beter kunnen omgaan met de Gemini Nano AI. Ook de batterijcapaciteit van de Pixel 9 ligt hoger en is een betere match voor de AI-taken die meer van je accu vragen.
  • Dan is er natuurlijk ook nog de prijs. Bij een nieuw toestel in dezelfde lijn, is het natuurlijk niet gek dat deze ook een hoger prijskaartje heeft. Dat is bij de Pixel 8 en 9 ook het geval. De prijzen van de Pixel 8 beginnen vanaf € 535,80. Voor de Pixel 9 beginnen de prijzen op dit moment vanaf € 805,60, wat zeker een flink verschil is. Bij Simyo is de Pixel 8 op dit moment beschikbaar voor maar € 480. De Pixel 9 heb je al voor € 552.

Hieronder vind je alle specificaties van beide toestellen nog even op een rijtje.

Google Pixel 8 Google Pixel 9
Display 6,2 inch 120Hz AMOLED display, met Corning Gorilla Glass Victus 6,3 inch 120Hz OLED display met Gorilla Glass Victus 2  
Resolutie 2400 x 1080 2424 x 1080
Afmetingen 150,5 x 70,8 x 8,9 mm 152,8 x 72 x 8,5 mm
Processor Google Tensor G3 Google Tensor G4
Camera
  • Hoofdcamera: 50 megapixel
  • Ultra-wide camera: 12 megapixel 
  • Selfiecamera: 10,5 megapixel
  • Hoofdcamera: 50 megapixel
  • Ultra-wide camera: 48 megapixel 
  • Selfiecamera: 10,5 megapixel
Batterij 4575 mAh 4700mAh
Werkgeheugen 8 GB 12GB
Opslaggeheugen 128 GB of 256 GB 128 GB of 256 GB
Besturingssysteem Android 14 Android 14
Kleuren Obsidiaan (zwart), Grijsgroen, Roze en Mintgroen Porselein, groen, obsidiaan (zwart) en roze.
Adviesprijs los toestel (10-10-2024) Vanaf € 535,80 Vanaf € 805,60 
Prijs in combinatie met een voordelig Simyo-abonnement Vanaf € 480 (128 GB) Vanaf € 552

Shop je Google Pixel 8 bij Simyo

Heb jij na het lezen van dit blog besloten om voor een Google Pixel te gaan als je volgende toestel? Goeie keuze! Om die keuze nog beter te maken, laten we je graag weten dat de Pixel 8 bij Simyo beschikbaar is vanaf € 480 en de Pixel 9 vanaf € 552. Beide in combinatie met een voordelig abonnement. Je stelt zelf je bundels samen en kunt deze makkelijk aanpassen, ook naar beneden.

We hebben ook de budgetvriendelijke Google Pixel 8a. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de Google Pixel 8 en Pixel 8a? Klik op de link om het blog te lezen over de verschillen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.