.

Terug naar overzicht
23,828x gelezen

Stel, je hebt een gesprek over de Euromast. Volgens één gesprekspartner het hoogste gebouw van Nederland. De ander denkt dat dit toch echt de Maastoren in Rotterdam is. Vroeger had je het hierbij gelaten; ander onderwerp. Nu kan dit feitje in een paar seconden gecheckt worden. Maar wat gebeurt als ik dit een week lang niet doe? Ik ging op Google-dieet.

“Papa, ik wil met je praten”

In een artikel uit de New York Times (toepasselijk getiteld Stop Googling. Let’s talk) wordt een meisje genoemd die tijdens een etentje aan haar vader vraagt of hij alsjeblieft wil ophouden passende feitjes te zoeken bij hun gespreksonderwerpen. “Stop met googelen pap, ik wil gewoon met je práten.” Autsj. Volgens dit verhaal zoeken we in gezelschap expres naar gespreksonderwerpen waar mensen op kunnen ‘inspringen’, maar ook makkelijk weer uit kunnen stappen als ze iets willen googelen. ‘Even googelen’ is dan ook zo met ons dagelijks leven verweven; het is al jaren een officieel werkwoord.

Dit filmpje laat zien wat er gebeurt als Google niet een online zoekmachine zou zijn, maar gewoon een man achter een bureau die de meest gezochte zoektermen beantwoordt.

Even googelen: waar komt de naam vandaan?

Wist je dat de domeinnaam Google in 1997 is geregistreerd? Dat is al 19 jaar geleden! De zoekmachine is opgericht door twee Amerikaanse studenten. De naam ‘Google’ komt van het wiskundige getal ‘googol’: een één met honderd nullen. Dit getal staat voor de missie om alle informatie in de wereld toegankelijk te maken. De uiteindelijke naam Google ontstond door een spelfout tijdens de registratie van het bedrijf.

Ooit… zonder Google…

Wat gebeurde er voor het Google-tijdperk? Nou, toen was er de Gouden Gids en de Telefoongids. Of een bibliotheek waar je heenging om informatie voor je spreekbeurt te verzamelen. En laten we ook voorgangers van Google niet vergeten. Ken je de zoekmachines van het eerste uur nog? Zoals Ilse, de Nederlandse zoekmachine op internet. Opgericht door de slimme informaticastudent Wiebe Weikamp in 1996. Inmiddels bestaat alleen het bedrijf Ilse Media nog, dat onderdeel is van Sanoma.

Afbeeldingboekfeitjes

Tja, zonder Google zoek je dingen op in boeken met allerlei feitjes. Of de honden-encyclopedie natuurlijk!

Dat zoeken we (niet) op: een week op Google-dieet

Een week lang geen nuttige én zinloze weetjes opzoeken via Google: vol goede moed ging ik de uitdaging aan. Na een paar dagen kon ik voorzichtig concluderen dat het haast onmogelijk is. Los van hoe vaak ik, en vast vele anderen met mij, Google gebruik voor mijn werk, zoek ik daarnaast nog ontelbaar veel andere dingen op. ‘Beste schoenen hardlopen’, ‘Leuke koffietent bij Amsterdam Centraal’, ‘Inktvlek verwijderen kleding’, ‘Ben & Jerry ijs aanbieding’ (tja) – de lijst in eindeloos. Het zit zó ingebakken dat ik de hele week telkens vergeet dat het eigenlijk niet mag.

Tijdens een etentje met vrienden wilden we een medisch feitje checken. Wat gebeurde er toen het niet kon? Eigenlijk niks wereldschokkends: iemand riep ‘ik zoek het thuis op’ en daarna gingen we over op een ander onderwerp. Geen onderbreking van telefoons. En eigenlijk is het niet zo erg om even iets niet te weten.

Overleefde ik een week zonder Google?

Wat bleek na een week? Er zijn nog steeds vele anderen manieren om aan informatie te komen. Via mensen die ergens een hoop vanaf weten bijvoorbeeld. Je loopt met een inktvlek in je kleding even langs de stomerij. En of Ben & Jerry ijs in de aanbieding is zie je vanzelf wel in de supermarkt. Daarnaast: vrienden, moeders, opa’s, oma’s, je huisarts; ze blijken een onuitputtelijke bron van informatie. Dus overleef je het? Ja. Is het lastig? Ja, dat ook. Om echt op Google-dieet te gaan zal ik het langer dan een week moeten proberen, vrees ik.

Afbeelding1

3 tips voor minder Google in je leven:

Wil je minder Googelen? Of liever alternatieve gebruik voor deze dominante zoekmachine? Hierbij drie tips:

  1. Laat tijdens een etentje feitjes checken voor wat het is. Na een minuut doet het er niet meer toe en ben je het onderwerp vergeten. Dit gaat een stuk makkelijker als je ook geen telefoons op tafel hebt liggen. In deze blog vind je tips om telefoons van tafel te houden.
  2. Voor alle Google-platformen zoals de zoekmachine, e-mail, Google Drive en noem maar op, zijn er alternatieven én mensen die deze alternatieven op websites verzamelen. Even googelen, maar dan blijkt er echt een wereld te bestaan naast Google. Zie deze website voor alternatieven.
  3. Vraag dingen eerst aan mensen in je omgeving, zij weten meer dan je denkt. Uiteindelijk staat op internet ook héél veel onzin; soms is een advies van een echte ervaringsdeskundige meer waard.

Zomaar Google uit je leven bannen blijkt dus nog best lastig, althans voor mij. Gebruik jij Google? Of een andere zoekmachine?

Sanny Visser is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren en boodschappen doen op de markt. Voor Simyo duikt ze in allerlei telefoonvraagstukken.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.