Draadloos opladen: dit moet je weten over deze flitsende techniek
Je smartphone op een plateautje of een standaard leggen, waarop ‘ie vervolgens oplaadt. Klinkt futuristisch, maar is alláng iets van nu. Je kunt namelijk steeds vaker je telefoon draadloos opladen. Maar wat is het precies? En is het eigenlijk wel handig? Wij praten je bij over de voor- én nadelen van deze nieuwe oplaadmethode.
Wat is draadloos opladen?
Draadloos opladen is je telefoon opladen zonder kabel. De oplader verzendt de stroom via een magnetisch veld naar de accu van je telefoon.
Hoe werkt draadloos opladen?
Draadloos opladen gaat op dezelfde manier als waarmee je kookt of een elektrische tandenborstel oplaadt. Namelijk door… inductie! Hiermee wekt een magnetisch veld elektrische spanning op. Zo draag je stroom over van het oplaadpunt naar het apparaat.
Telefoons hebben een speciale oplader nodig om via inductie draadloos op te laden. Vaak is dit een plateau of een standaard en zodra je daar je telefoon op legt, ‘voelt’ de oplader dat de telefoon erop zit. Het opladen begint dan automatisch. Als je een telefoonhoesje gebruikt, dan moet je je telefoon hier meestal eerst uithalen.
Wat zijn de voordelen van draadloos opladen?
Het is niet voor niets dat je steeds meer telefoons draadloos kunt opladen? Aan voordelen namelijk geen gebrek. Zo heb je geen gedoe meer met kabels die niet in je telefoon passen. Draadloos opladen gaat met een universele standaard. Dit betekent dat je iedere telefoon die draadloos opladen ondersteunt, kunt opladen in dezelfde standaard. Een ander voordeel: omdat er geen kabels meer aan te pas komen, zit je dus ook niet meer met kabels die stuk kunnen gaan. En tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, opladen zonder kabel ziet er ook nog eens flitsend uit.
Heeft draadloos opladen ook nadelen?
Er kleven ook nadelen aan draadloos opladen. Het is bijvoorbeeld langzamer dan ouderwets opladen via de kabel, want er kan minder energie tegelijkertijd worden overgebracht. Meestal duurt draadloos opladen ongeveer de helft langer dan ouderwets opladen. Daarnaast neem je een Qi-oplader, het oplaadstation dat je nodig hebt, minder snel ‘even’ mee. Een draadloze oplader is vaak ook duurder en meestal is het niet standaard meegeleverd met je smartphone. Je moet ‘m dus zelf kopen.
Welke telefoons kun je draadloos opladen?
Veel telefoons die nu uitkomen kunnen draadloos opladen. De meeste dure ‘high end’-telefoons, zoals de iPhone 11 en Samsung Galaxy S10 ondersteunen de mogelijkheid, maar er zijn steeds meer betaalbare smartphones die het kunnen. Zoals de Xiaomi Mi 9 van 339 euro. Ook veel oude vlaggenschepen, zoals de Samsung Galaxy S7, kunnen draadloos opladen. Handig als je voor je Sim Only abonnement een goede, betaalbare smartphone zoekt met een mooi extraatje.
Goede draadloze opladers
Draadloze oplaadstations zijn er in alle soorten en maten. Maar welk zijn ook écht goed? Wij gingen op onderzoek uit en vonden een paar betaalbare opladers die het goed doen.
Zo is de Ikea Nordmärke niet alleen betaalbaar, maar ook goed. Lege telefoons laadt hij in 2,3 tot 3,5 uur op. En hij kost slechts 19,95 euro. Een andere goede draadloze oplader? Dat is de Mophie Qi Wireless Base van 27,95 euro. Deze heeft een neutraal, zwart uiterlijk én is voorzien van antislip. Zo glijdt je telefoon er dus niet zomaar af.
Kan ik mijn telefoon ook draadloos opladen?
Ondersteunt je smartphone de mogelijkheid om draadloos op te laden niet? Geen probleem, daar kun je zelf verandering in brengen! Er zijn handige accessoires waarmee jij je toestel alsnog draadloos oplaadt. Bijvoorbeeld met een draadloze oplader-ontvanger, oftewel een ‘wireless charger receiver’. Zo’n Qi-ontvanger werkt met alle draadloze opladers. Waar je op moet letten? Welke ingang deze ontvanger heeft. Die moet hetzelfde zijn als het kabeltje waarmee je nu nog je telefoon ‘ouderwets’ oplaadt. Op die manier laad je telefoons die het eigenlijk niet kunnen tóch draadloos op!
Is opladen zonder kabel schadelijk voor mijn telefoon?
Sommige mensen denken dat het contactloos opladen van je telefoon schadelijk kan zijn. Schadelijk voor de batterij of schadelijk voor jezelf. Over dat laatste kunnen we duidelijk zijn: je telefoon opladen zonder kabeltje is niet schadelijk voor jou of je omgeving. ‘We’ doen het al jaren met elektrische tandenborstels en daarover zijn geen meldingen van klachten bekend.
Of het contactloos opladen slecht is voor de batterij van je smartphone? De algemene opinie onder specialisten luidt: als je je telefoon de hele dag aan de oplader houdt, dan is het slecht voor de batterij. Daarbij maakt het niet uit of je het met of zonder draad doet. Een opgeladen batterij die aan de oplader blijft, boet na verloop van tijd meer aan capaciteit in. Iets om op te letten dus! Als je op je bureau op werk zo’n oplaadstation hebt, leg je waarschijnlijk ook je telefoon erop. Dat wordt door veel kenners afgeraden.
Wat brengt de toekomst ons?
Je telefoon opladen zonder kabel is inmiddels al best ‘gewoon’. Fabrikanten werken hard aan het breed uitrollen van de techniek naar meerdere (en goedkopere) smartphones. Daarnaast wordt het steeds sneller, waarmee een belangrijk nadeel steeds kleiner wordt. Een ander dingetje blijft het benodigde oplaadplatform: blijft dat altijd nodig? Voorlopig wel, al zijn er steeds slimmere manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld al bureaus en bijzettafels beschikbaar die een ingebouwd oplaadplatform hebben. Deze zijn mooi in het meubel verwerkt en vallen niet op.
Maar er is meer op komst. De toekomst van je batterij opladen? Die ligt niet bij fast charge of andere technieken, maar bijvoorbeeld bij opladen via wifi! In 2017 werd al bekend dat dit in theorie mogelijk is. Wij zeggen: kom maar op met de praktijk. Want hiermee sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen word je telefoon dan opgeladen via wifi, je bespaart ook meteen MB’s van je Sim Only internetbundel.
Kun jij je telefoon al draadloos opladen?