.

Terug naar overzicht
89,813x gelezen

‘Video killed the radio star’, zongen The Buggles in 1978. Met de opkomst van mp3 en Spotify leek het fenomeen radio voorgoed een stille dood te sterven. Niets blijkt minder waar! Iedere ochtend luisteren 4 miljoen Nederlanders naar de radio. Het medium blijft onverminderd populair, mede dankzij het succes van digitale radio. Ook op je smartphone kun je digitale radio luisteren. Met een speciale DAB+-telefoon, of gewoon via apps. De app TuneIn Radio biedt zelfs meer dan 100.000 zenders aan.

Digitale radio, drie manieren

Vroeger, toen het signaal nog uitsluitend analoog was, luisterden we radio via radio-ontvangers of de kabel. Dat kan natuurlijk nog steeds. Sinds audio ook in bits en bytes kan worden opgeslagen en verstuurd, zijn er drie digitale manieren bijgekomen om naar de radio te luisteren:

  1. ether (DAB+);
  2. internet;
  3. digitale televisie (via de kabel of satelliet).

DAB+: FM, maar dan meer als mp3

Als term klinkt DAB+ niet bepaald spannend, maar de audio klinkt wel heel goed. De afkorting staat voor ‘digital audio broadcasting plus’. Het is de revolutionaire opvolger van FM. Bij beide radiomethodes wordt het geluid omgezet naar elektromagnetische radiogolven, die dan door de lucht (‘de ether’) worden verstuurd. Het grote verschil? Bij FM is het radiosignaal analoog. Bij DAB+ wordt de audio als het ware omgezet naar mp3 en dan pas verzonden (verpakt als radiogolven).

De voordelen van DAB+

DAB+ heeft ongelooflijk veel voordelen ten opzichte van AM en FM:

  • Je hoort helemaal geen ruis bij (redelijk) goede ontvangst en veel minder ruis bij slechte ontvangst.
  • Er is meer ruimte in de ether: bij FM kunnen maar zo’n 30 zenders tegelijk uitzenden, bij DAB+ zijn dit er vele malen meer.
  • Je hoeft nooit meer naar radiozenders te zoeken, de frequentie is in heel het land gelijk. Handig als je onderweg bent.
  • Radiostations geven veel extra informatie in tekstvorm, zoals file-informatie, nieuws en sportuitslagen.
  • Er zijn veel extra zogeheten digital only-kanalen: van jazz tot rock, van klassiek tot r&b en van nieuws tot kinderradio.

Door al deze voordelen wordt DAB+ gezien als de toekomst. Op de middellange termijn zal het zelfs, zo is aangekondigd, FM helemaal gaan vervangen.

Bovenstaand overzicht geeft de geplande DAB+ dekking weer en is afkomstig van World DAB.

De nadelen van DAB+

Kleven er ook nadelen aan DAB+? Jazeker. Zo kun je DAB+ alleen luisteren op (auto)radio’s die na 2014 zijn gemaakt, al zijn ze er lang niet allemaal geschikt voor. En het netwerk van DAB+-zendmasten is nog in ontwikkeling, waardoor het bereik nog niet overal optimaal is. In heel Nederland heb je momenteel buiten prima ontvangst. In de auto kun je bijvoorbeeld feilloos digitale radio luisteren, als je tenminste een bijbehorende DAB+-antenne hebt geplaatst. Binnenshuis kan het tegenvallen, vooral in sommige landelijke gebieden. De komende jaren worden er veel DAB+-zendmasten bijgebouwd, waardoor het bereik optimaal wordt. Waar je ook bent in Nederland.

Kun je DAB+ luisteren op je smartphone?

Alleen als je een LG Stylus 2 DAB+ hebt. Tot nu toe is dat de enige smartphone met een DAB+-chip. Het grote voordeel: met DAB+ kun je altijd digitale radio met hoge audiokwaliteit luisteren, zonder dat het van je databundel afgaat. Luister je digitale radio via internet, dan verbruik je ongeveer 1 MB per minuut. En dat kan flink aantikken als je veel onderweg bent. Luister dus zoveel mogelijk radio via wifi. Bovendien heb je op afgelegen plekken beter DAB+- dan 3G/4G-bereik en is de geluidskwaliteit vaak beter dan bij internetradio. Nu er op steeds meer plekken wifi is en mobiele data steeds goedkoper wordt, is het de vraag of smartphonefabrikanten veel toestellen met DAB+ gaan uitbrengen. Aan de andere kant: de chips worden steeds massaler geproduceerd, dus worden ze snel goedkoper. Dus wie weet is DAB+ op je telefoon of tablet ooit net zo normaal als FM dat nu is!

Digitale radio via internet

Een andere manier om op je smartphone naar digitale radio te luisteren, is via internet. En dat is ongelooflijk populair. Zo’n 6 miljoen Nederlanders luisteren regelmatig online naar de reguliere stations. Alle FM-radiozenders hebben een livestream via hun site of een app, al dan niet met webcambeelden. Maar naast de traditionele radiostations zijn er natuurlijk ook honderdduizenden internetzenders, die alleen online uitzenden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op internet-radio.com, waar je ruim 38.000 internetradiokanalen kunt luisteren. Meestal draaien die alleen muziek en zijn er dus bijvoorbeeld geen dj’s of nieuwsbulletins.

Apps voor internetradio

Over naar de apps. Eigenlijk alle FM-radiozenders hebben er wel één. Daarmee zet je de zender in een handomdraai op. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de audio pauzeren, playlists samenstellen, de geluidskwaliteit aanpassen en notificaties ontvangen. De apps van Radio 538, Radio 1 en Sky Radio zijn het populairst. De Sky Radio-app is zelfs al meer dan 1,4 miljoen keer gedownload. Erg handig: met de app Nederland.fm (Android en iOS) heb je in één klap alle Nederlandse radiozenders bij elkaar. Apps zijn er niet alleen voor de gevestigde FM-radiozenders, maar ook voor de stations die alleen online uitzenden. Heb jij een onstilbare honger naar online radio? De app TuneIn Radio (Android en iOS) biedt meer dan 100.000 (internet)zenders aan, maar je kunt er ook audioboeken en podcasts mee luisteren.

Bovenstaand het huidige zenderoverzicht voor DAB+  (bron: Digital Radio).

Radio in drie verrassende feiten

  1. Al in 1895 kwam de eerste radioverbinding tot stand. Radio heeft niet één uitvinder. Onder anderen Nikola Tesla en Guglielmo Marconi leverden belangrijke bijdrages.
  2. Denk je aan radio, dan denk je aan Hilversum. Maar waarom deze plaats? Daar stond namelijk de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, waar ontvangers en zendinstallaties werden gemaakt. Dat was dus een logische plek voor openbare radio-uitzendingen. In 1923 was de eerste uitzending, vanaf 1924 werden er publieke omroepverenigingen opgericht.
  3. Tot 2000 moest je betalen om naar de radio te luisteren (en tv te kijken). Het zogeheten ‘kijk- en luistergeld’ was een vorm van belasting waarmee publieke radio- en televisiezenders werden betaald.

Tot slot

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren en ga je nu fanatiek online radio luisteren? Let dan goed op je internetverbruik. We wensen je vooral heel veel digitaal luisterplezier!

Wat is jouw favoriete manier om digitale radio te luisteren?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.