.

coronamelder corona app
Terug naar overzicht
16,513x gelezen

Met maatregelen, oplettendheid en onze gezonde, eigen verantwoordelijk is heel Nederland druk bezig het coronavirus eronder te krijgen. Een nieuw wapen in de strijd tegen COVID-19: de CoronaMelder-app. Wat moet je weten over deze corona-app? Hoe werkt het precies en is je privacy goed beschermd? Wij praten je bij.

Wat is de CoronaMelder?

wat is coronamelderDe CoronaMelder is een app van de overheid die moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. De app waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus én die de CoronaMelder-app ook gebruikt. Je kunt je dan voor de zekerheid laten testen, om te weten te komen of jij het virus ook hebt. Op die manier voorkom je dat je het virus verder verspreidt.

Niet verplicht en op elk moment te verwijderen

Iedereen kan de CoronaMelder gebruiken en hij werkt in heel Nederland. Belangrijk om te weten: de app is niet verplicht. Het is dus aan jou of je de app downloadt en gebruikt. Ook kun je de app op elk moment verwijderen.

Hoe werkt de corona-app en hoe zit het met jouw privacy?

Om het gebruik van de CoronaMelder-app en je privacy was het nodige te doen. Volgt de app al je bewegingen? Weet de overheid nu waar ik ben geweest? Wat gebeurt er met mijn data? Het zijn stuk voor stuk zorgen die bij mensen leven.

hoe werkt corona app privacyGoed om te weten: de CoronaMelder is een privacyvriendelijke app die in Nederland is ontwikkeld volgens het ‘privacy by design’-principe. Dit betekent dat je bij het installeren en instellen van de app geen persoonlijke informatie hoeft in te vullen. Niemand krijgt dus je naam te weten. Ook ziet niemand via de app waar je bent geweest, want de app gebruikt geen gps en legt geen locatiegegevens vast.

De app werkt met Bluetooth Low Energy, een zeer zuinig Bluetooth-signaal dat per lading ongeveer 1 of 2 procent van je batterij-inhoud verbruikt. Zodra je telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen de telefoons onderling een code uit. Deze code is willekeurig gegenereerd en altijd anoniem. Dit betekent dat de code niet tot jouw persoon is terug te leiden, want je geeft geen persoonsgegevens door via de app. Voor het gebruik van de app staat Bluetooth op je telefoon aan, maar je telefoon wordt niet actief verbonden met andere telefoons die de CoronaMelder-app hebben. Voor een actieve Bluetooth-verbinding geef geef je altijd zelf toestemming. De corona-app wisselt onderling alleen de unieke codes uit.

De CoronaMelder onthoudt de codes die zijn uitgewisseld voor veertien dagen, maar weet niet van welke persoon de code afkomstig is of wat de locatie was toen de code werd uitgewisseld. De app weet dankzij de anonieme code alleen of je in de buurt bent geweest van een andere telefoon met daarop de CoronaMelder.

Android van Google en iOS van Apple hebben een soortgelijke CoronaMelder-functie ingebouwd voor landen of gebieden zonder CoronaMelder-app. Nederland gebruikt deze mogelijkheid niet, omdat het zelf een app heeft ontwikkeld. Er komt dus geen Techgigant aan te pas als je de app gebruikt.

Wanneer krijg ik een melding van de CoronaMelder?

corona app wanneer meldingJe kunt een melding krijgen zodra iemand waarbij je in de buurt bent geweest positief is getest op het coronavirus. Diegene moet hiervoor ook de CoronaMelder op zijn telefoon hebben.

Je krijgt niet zomaar een melding. Pas als je minstens vijftien minuten dicht bij iemand in de buurt was, kun je een melding krijgen. Je krijgt geen melding als iemand voorbijfietste, maar wél als je bijvoorbeeld in de trein in de buurt van iemand met het virus hebt gezeten. Hoe dichtbij, dichtbij is? Dat bepaalt de CoronaMelder aan de hand van de sterkte van het Bluetooth-signaal. Het bereik van Bluetooth Low Energy is vaak tien tot twintig meter.

Ik krijg een melding van de corona-app, en nu?

In de praktijk zal je merken dat je nauwelijks omkijkt naar de corona-app. Het is een kwestie van instellen, daarna zul je de app waarschijnlijk niet vaak openen. Tot je opeens een melding krijgt… Je krijgt een melding zodra je in de afgelopen veertien dagen in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.

Wees gerust: dit betekent natuurlijk niet dat jij ook automatisch het virus hebt. Wel heb je extra kans gelopen op besmetting. De officiële instructie van de overheid is dat je dan tien dagen in thuisquarantaine gaat. Zo voorkom je dat je het virus mogelijk doorgeeft aan andere mensen. Heb je klachten of vertoon je symptomen van het virus, zoals verminderde smaak en een droge hoest? Laat je dan testen. In de CoronaMelder-app staat hoe je zo’n test aanvraagt.

Ik ben positief getest, wat gaat de app nu doen?

coronamelder positief getest wat nuBen je positief getest op het coronavirus en gebruik je de CoronaMelder-app? Bij een positieve test word je gebeld door een medewerker van de GGD met verdere instructies.

Omdat jij de CoronaMelder-app gebruikte, kun jij nu je steentje bijdragen door de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De app onthoudt veertien dagen de uitgewisselde codes. Dit zijn de codes van de CoronaMelder-app op andere telefoons. In het telefonische gesprek met de GGD-medewerker geef je GGD-sleutel van jouw CoronaMelder-app door. Aan de hand van deze sleutel kan er een melding gestuurd worden naar andere apparaten met de app die een kwartier of langer bij jou in buurt waren.

Zo vraag je de sleutel op:

  • Open de CoronaMelder-app.
  • Scroll naar beneden.
  • Druk op ‘GGD-sleutel doorgeven’.
  • Onder de eerste stap zie je jouw GGD-sleutel. Deze bestaat uit zes hoofdletters die gesplitst worden door een streepje, bijvoorbeeld: ABC-DEF.

Verbruikt de CoronaMelder-app data?

dataverbruik coronamelder corona appHet uitwisselen van codes met andere CoronaMelder-apps kost geen data, want dit gaat via Bluetooth. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de app veel data van je Sim Only internetbundel verbruikt. De app verbruikt pas data als je de met Bluetooth verzamelde informatie deelt zodra je positief getest bent.

Ga jij de app ook gebruiken? Inmiddels gingen al 3,3 miljoen Nederlanders (per medio oktober, red.) je voor. En vergeet niet: de app komt je persoonlijke gegevens en locatie niet te weten én je kunt ‘m op elk moment verwijderen. Heb je nog meer vragen over de app? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van de CoronaMelder.

Je kunt de corona-app hier gratis downloaden voor Android en iOS. Succes!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.