Alles over bouwtelefoons en andere stevige telefoons
De sterkste telefoons? Die zijn niet van Samsung, Apple of Huawei. Nee, voor stevige telefoons moet je zijn bij fabrikanten als CAT. Die maken namelijk bouwtelefoons: échte krachtpatsers die tegen meer dan alleen een licht stootje kunnen. Tijd om er alles over te weten te komen!
Wat is een bouwtelefoon?
Een bouwtelefoon is een gepantserde telefoon die waterdicht en schok- en valbestendig is. Hij kan dus tegen een stoot en dat zie je aan het uiterlijk. Bouwtelefoons zijn vaak grof van stuk en hebben dikke randen rondom het scherm die de klappen opvangen.
Wat zijn de voordelen van een bouwtelefoon?
Sterkere toestellen dan bouwtelefoons ga je niet vinden. Ideaal als je in de buitenlucht werkt of van avontuurlijke buitensporten houdt. Kortom: de perfecte telefoon voor situaties waarbij je telefoon nog weleens fysiek op de proef wordt gesteld. Het grote voordeel van bouwtelefoons is dat ze tegen een stoot kunnen en extra stof- en waterdicht zijn. Ze zien er met hun robuuste behuizing stoer uit en hebben vaak ook een lange batterijduur. Zodat je het toestel minder snel hoeft op te laden.
Tips om op te letten bij het uitzoeken van een bouwtelefoon
Maken de bovenstaande voordelen een bouwtelefoon voor jou de perfecte telefoon? Check dan deze tips voor het uitzoeken van een goed exemplaar.
Stoot- en valbestendig: ze kunnen écht tegen een stootje
Een beetje bouwtelefoon kan écht tegen een stootje. Sterker nog: een beetje bouwtelefoon is daar op getest. Deze krachtpatsers herken je aan het MIL-STD-810-keurmerk. Dit is een militaire standaard die garandeert dat een telefoon een val van minimaal anderhalve meter op beton overleeft. Iets wat je niet met een gewone telefoon wil proberen.
Stof- en waterdicht: van de regen niet meer in de drup
Tegenwoordig zijn veel telefoons stof- en waterdicht. Van een bouwtelefoon mag je dat natuurlijk al helemáál verwachten, zodat ‘ie het niet begeeft als je op de bouw in de regen werkt. Of als je tijdens een lange trektocht door weer en wind wandelt. Bouwtelefoons hebben vaak een IP68- of IP69-cerficaat, iets dat normale telefoons ook steeds vaker hebben. Met dit certificaat is bewezen dat de telefoon een bepaalde tijd onder water kan blijven. Meestal is dat voor minimaal een halfuur tot een diepte van anderhalve meter. Geen paniek dus als je telefoon in het water valt!
Kou- en hittebestendig: bouwtelefoons houden hun hoofd koel
Telefoon te lang in de zon laten liggen? Dan kan de hardware het zomaar begeven vanwege oververhitting. Een bouwtelefoon kan extreme weersomstandigheden aan. Van temperaturen van ver onder nul tot ver erboven. Ook plotselinge, grote temperatuurschommelingen zijn geen probleem voor een bouwtelefoon. Al moet je ‘m natuurlijk niet in het vuur gooien. Maar als het per ongeluk gebeurt en je er snel bij bent? Dan maak je meer kans dat ‘ie het nog doet dan met een gewone telefoon.
Welke fabrikanten maken deze stevige telefoons?
Een goede bouwtelefoon herken je aan een paar kenmerken, maar tussen welke fabrikanten kun je kiezen? De belangrijkste bespreken we hieronder.
CAT: bekend van de bouw
Het is een naam die je vaak ziet op de bouw: CAT. Fabrikant van bouwvoertuigen en machines. Inmiddels verdient de fabrikant ook al heel wat jaren zijn sporen met goede bouwtelefoons. Toestellen die sterk zijn en goed presteren, zoals de CAT S52. Deze bouwtelefoon kan alles wat een gewone smartphone ook kan en voldoet aan alle eisen voor een bouwtelefoon. De prijs van de CAT S52 is op moment van schrijven 444 euro. Een ander goed voorbeeld is de CAT S61, die iets ouder (en goedkoper) is, en bijvoorbeeld een hittecamera heeft. Handig in de bouw!
Hammer: geduchte concurrent met stevige telefoons
Een geduchte concurrent van CAT is Hammer. Voor het grote publiek relatief onbekend, maar een echte specialist in bouwtelefoons. Het pronkstuk van dit moment is de Hammer Blade 2 Pro. Deze smartphone is ijzersterk en heeft nog een snelle processor met veel werkgeheugen ook: 6 GB. Voor een bouwtelefoon is dat bovengemiddeld goed, aangezien de nadruk bij de meeste modellen vooral op de sterke behuizing ligt. Zijn prijs is op moment van schrijven 399 euro. Een andere goede Hammer-telefoon? Dat is de Explorer. Deze bouwtelefoon van 299 euro heeft een ingebouwde laserpointer. Slim gereedschap.
Evolveo: stijlvolle en sterke telefoons
Voor een bouwtelefoon is de fabrikant Evolveo ook het overwegen waard. Deze telefoons zien er stoer uit en vooral de Evolveo StrongPhone G8 springt er met zijn kwaliteiten uit. Door relatief veel werkgeheugen (4 GB) werkt hij soepel, maar de batterij is met 3000 mAh niet bijzonder groot. Andere telefoons heeft Evolveo ook en daarmee zijn er dus drie goede fabrikanten die bouwtelefoons maken. Aan keuze geen gebrek!
Geen bouwtelefoon? Zo is jouw toestel ook een stevige telefoon
Als je al een telefoon hebt die je voor je Sim Only abonnement gebruikt, is het natuurlijk zonde een nieuwe te kopen als deze het nog prima doet. Bovendien zijn er veel manieren waarop je van jouw telefoon een fort maakt. Je huidige telefoon een fysieke krachtpatser maken? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een hoesje, maar ook met een screen protector die het scherm beschermt. Wie weet heb je dan nog geen bouwtelefoon nodig, maar kan dat mooi je volgende telefoon worden!