Een beter milieu begint in je broekzak dankzij deze 5 apps!
In Nederland produceren we jaarlijks per persoon gemiddeld 490 kilo afval en stoten we 3,6 duizend ton (oftewel 3,6 miljoen kilo) van het broeikasgas CO2 uit. Daardoor groeit bijvoorbeeld de plasticsoep en warmt de aarde op. Wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dankzij deze 5 apps begint een beter milieu – met weinig moeite – gewoon in je broekzak!
Huisje Boompje Beter: huis-tuin-en-keukentips
Wist je dat je met kleine verbeteringen in je huis en tuin flink kunt bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering? Hoe meer huis-tuin-en-keukentips uit de app Huisje Boompje Beter (iPhone, gratis) jij uitvoert, hoe hoger je eco-score wordt. Als maatje van het klimaat zorg jij natuurlijk dat je meer eco-punten scoort dan je vrienden. Zodra je jouw woonsituatie doorgeeft, heeft de app legio praktische tips voor je in petto. Per tip wordt uitgelegd hoe makkelijk het is, wat je ervoor nodig hebt, hoeveel het kost én wat de effecten op het milieu zijn.
Beat the Microbead: neem microbolletjes op de korrel
Microbolletjes zijn minuscuul van formaat, maar de milieuschade is groot. Deze plastic korreltjes in bijvoorbeeld zeep, tandpasta en scrubs zijn namelijk zo klein dat ze niet uit het afvalwater zijn te filteren. En daardoor komen ze in zee terecht, waar ze veel schade aanrichten aan het onderwaterleven. Gelukkig vervangen steeds meer fabrikanten de korreltjes voor biologisch afbreekbare alternatieven. Maar er staan nog altijd verzorgingsproducten met microbolletjes in de schappen.
Met de app Beat the Microbead (Android en iPhone, gratis) versla jij de microbolletjes. Hoe? Eenvoudig: scan met je camera de streepjescode op het product en je ziet meteen of er microplastic in zit.
Groente- en fruitkalender: vruchtbare app tegen verspilling
Eet jij asperges in november en blauwe bessen in januari? Dan koop je groente en fruit uit het buitenland. Vanwege het transport is dat niet bepaald duurzaam. Net zo min als voedsel dat is geteeld in niet-duurzaam verwarmde kassen in Nederland.
Met de app Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal (Android en iPhone, gratis) ontdek je gemakkelijk of een bepaalde groente- of fruitsoort duurzaam is in deze tijd van het jaar. Voor iedere soort wordt uitgelegd hoeveel energie, brandstof en landbouwgrond er nodig is voor de teelt en het transport. Wil je spijkers met koppen slaan in de supermarkt? Per maand zie je in één oogopslag welke soorten verantwoord zijn.
Oroeco: word de anti-klimaatveranderingskoning
Heel veel Nederlanders maken zich zorgen om het klimaat. Betrekkelijk weinig mensen zijn echter bereid daar hun gedrag voor te veranderen. De app Oroeco (Android en iPhone, gratis) maakt dat makkelijker. Eten, shoppen, stroomverbruik: voor iedere keuze die je maakt, zie je in de app welke invloed het heeft op je CO2-voetafdruk. En dat kun je meteen omzetten in actie, want de app geeft tips om het milieu te sparen en geld te besparen.
Voor extra motivatie kun je sharen, strijden en samenwerken met al je vrienden: wie is de anti-klimaatveranderingskoning? Het is de makers van deze app trouwens menens. Om de actiebereidheid te verhogen, geven ze namelijk regelmatig mooie prijzen (zoals een smart Nest-thermostaat) weg aan mensen die werk maken van het klimaat.
JouleBug: omdat duurzaamheid (g)een spelletje is
De app JouleBug (Android en iPhone, gratis) maakt duurzamer leven leuk. Wimpel jij een wegwerpbeker af, neem je het openbaar vervoer of douche je korter (of samen!)? Dan krijg je punten. Uitdagend zijn ook de challenges die jij en je vrienden kunnen aangaan. Winnen van je vrienden is leuk. Zien hoeveel je het milieu ontlast én gaat besparen op bijvoorbeeld stroomkosten? Dat is nog veel leuker!
Vind jij het belangrijk om bij te dragen aan een beter milieu? Zo ja, wat doe je daaraan?