Adblockers voor je smartphone: slim of het einde van je favoriete websites?
Steeds meer mensen blokkeren online advertenties op hun smartphone met een adblocker. Maar hoe werken adblockers nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Vind je het bijvoorbeeld goed als jouw favoriete websites geen inkomsten uit advertenties meer ontvangen?
Weg met ongewenste reclame
Je kijkt drie seconden naar een paar sportschoenen in een webshop en vervolgens word je op alle andere websites bestookt met reclames over soortgelijke schoenen. Of je wil op YouTube je lievelingsliedje bekijken, maar moet je eerst een commercial bekijken. Banners zijn soms leuk en nuttig, maar vaak ook best irritant. Daarom bestaan er adblockers. Die ken je misschien al van je computer, maar ze zijn er ook al een tijdje voor je smartphone en tablet. Benieuwd of een adblocker ook iets voor jou is? Lees dan snel verder.
Image: Daniel Oines
Wat zijn adblockers en hoe werken ze?
Een adblocker is een downloadbare app of browser die voorkomt dat je reclame ziet tijdens het internetten. Deze maakt gebruik van een lange lijst aan trefwoorden die iets met reclame te maken kunnen hebben. Alle elementen op een website met een van die trefwoorden worden geblokkeerd. Hierdoor worden banners (plaatjes, gifjes en video's) niet geladen als je er voorbij surft. Naast advertenties blokkeren adblockers ook trackers. Dit zijn programmaatjes die je bijvoorbeeld op allerlei websites schoenen laten zien als je net op een kledingwebsite geweest bent.
De voordelen en nadelen van een adblocker
Voordelen:
- Minder (irritante) banners;
- Ook malware (kwaadwillende software) wordt geblokkeerd
- Bescherming van je privacy (je surfgedrag en bezochte sites worden niet of minder gevolgd);
Nadelen:
- Je favoriete websites lopen inkomsten mis (behalve als je in je adblocker voor die websites een uitzondering maakt);
- Niet alle advertenties zijn irritant; soms wil je een aanbieding echt niet missen Zeker serieuze websites van betrouwbare bedrijven bieden je vaak relevante, goede advertenties.
De populairste adblockers voor iOS en Android
iOS
- Crystal (0,99): Effectief en met weinig poespas. Installeren en blokkeren maar.
- Adguard (gratis): Een uitstekend gratis alternatief. De filters worden dagelijks ge-geüpdatet en de support is heel goed.
- Blockr (0,99): Perfect voor als je een simpele, gebruiksvriendelijke adblocker zoekt. Bijna alles gaat automatisch. Maar je kunt wel je lievelingssites whitelisten.
Android
- Adblock Plus Browser (gratis): De officiële Android-app van de populaire browser-plugin Adblock Plus. Werkt als een normale browser, met een sectie voor populaire websites, bookmarks en je leeslijst.
- Ghostery Browser (gratis): Android-browser die trackers blokkeert en je anoniemer laat surfen. Je kunt zelf kiezen welke trackers je toelaat of blokkeert.
- Block This (gratis). Vergelijkbaar met Adblock Plus, maar dan geschikt voor alle browsers.
Niet alles blokkeren?
Voor niets gaat de zon op. Veel websites en uitgeverijen zijn voor hun inkomsten afhankelijk van advertenties. Ze bieden je gratis informatie en moeten geld verdienen voor het website-onderhoud en de salarissen van de redacteuren. Gelukkig bestaat er zoiets als whitelisten. Dit is een optie in de meeste adblockers waarmee je voor sommige websites een uitzondering maakt en daar dus wél advertenties ziet. Op die manier steun je websites die je een warm hart toedraagt, maar profiteer op je andere plekken wel van alle adblock-voordelen.
Dus, gebruik jij al een adblocker op je mobieltje of tablet? En maak je uitzonderingen voor je favoriete websites?