.

telefoon onderdelen verborgen krachten simyo
Terug naar overzicht
21,281x gelezen

Een smartphone is als een puzzel, maar dan met ontelbare onderdeeltjes. Worden deze onderdeeltjes allemaal door de fabrikant van de telefoon gemaakt? Nee. Daarvoor klopt de fabrikant bij andere producenten en zelfs concurrenten aan. Interessant, toch? Daarom duiken wij in de wereld van de verborgen krachten achter elke smartphone.

Waarom maakt een fabrikant niet zelf alle telefoon onderdelen?

telefoon onderdelen waarom simyoSmartphonefabrikanten zijn echte ‘concullega’s’. Ze proberen weliswaar allemaal van elkaar te ‘winnen’ door zo veel mogelijk telefoons te verkopen, maar hebben elkaar uiteindelijk ook nodig. Zo gebruiken ze heel vaak elkaars onderdelen of uitvindingen. Uiteraard met toestemming of als onderdeel van een deal voor het gebruik van elkaars patenten.

Nu denk je misschien: waarom maakt een fabrikant niet zelf alle onderdelen voor zijn telefoon? Dat kan wel, maar het is gewoon niet handig. Voor een boel telefoon onderdelen zijn er gespecialiseerde bedrijven of een andere telefoonfabrikant die dit beter kunnen dan de fabrikant zelf. Het is dan veel slimmer (en goedkoper) om telefoon onderdelen te kopen dan ze zelf proberen te maken.

Dat scheelt de fabrikant veel tijd en onderzoek om zelf net zo’n goed onderdeel te maken. Bovendien is het nog maar de vraag of, als een fabrikant alles zelf maakt, de onderdeeltjes net zo goed zijn. Een voorbeeld van een smartphone met onderdelen van andere fabrikanten? De iPhone X. Apple gebruikt voor deze telefoon een OLED-scherm dat gemaakt is door Samsung.

Wie zijn de verborgen krachten achter (de meeste) smartphones?

Zoek je een nieuwe Sim Only telefoon die het beste is voor jouw prijs? Dan vergelijk je waarschijnlijk hardware van verschillende smartphones. Grote kans dat je stuit op veel overeenkomsten. Dit komt onder andere omdat er een paar verborgen krachten achter de meeste telefoons zitten.

Qualcomm: de beste telefoonhersens

telefoon onderdelen qualcomm processor simyoDe processor is het brein van elke smartphone. En de meeste ‘hersens’ worden gemaakt door Qualcomm, een Amerikaanse chipfabrikant. Qualcomm is de fabrikant van Snapdragon-processors, die in het merendeel van de smartphones zitten die vandaag de dag uitkomen.

Samsung, LG, Sony… telefoons van deze fabrikanten hebben allemaal een Snapdragon-processor. Overigens brengt Samsung steeds vaker smartphones uit met zelfgemaakte processors uit de Exynos-lijn. Ook Huawei maakt zelf processors, maar hierover later meer. Een concurrent van Qualcomm is MediaTek, waarvan de processoren vooral in goedkopere Chinese telefoons zitten.

Samsung: leverancier van schermen

telefoon onderdelen schermen samsung simyoSamsung is een specialist op het gebied van OLED-displays. Dit is een relatief nieuw schermtype dat extra helder is en een hoog kleurcontrast heeft. Het gebruikt deze schermtechnologie in veel van zijn telefoons. Daarnaast krijgt Samsung steeds meer klanten in de vorm van concurrenten die ook dit schermtype willen gebruiken. Voorbeeldje? Gaven we net al: het scherm van de iPhone X!

LG: andere topleverancier van schermen

Ook LG is een topper op het gebied van displays. Zo gebruikt Apple voor meerdere iPhones de LCD-displays van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Daarnaast is ook LG bezig met de ontwikkeling van OLED-schermen. Dit beperkt zich momenteel vooral tot televisies (zoals de nieuwe OLED-tv’s van Sony).

Sony: de beste camera’s voor telefoons

telefoon onderdelen sony camera simyoSony is van oudsher al bezig met camera’s. Lang voordat de eerste smartphones uitkwamen, bracht Sony al topcamera’s uit. Mobiele telefoons van Sony kregen al snel camera’s en daarmee was de Japanse fabrikant er dus als de kippen bij op het gebied van !

Die expertise resulteert in goede camera’s in de eigen telefoons. Neem bijvoorbeeld de Xperia XZ1, die een 19-megapixelcamera heeft. Hiermee maak je super slowmotionvideo’s in 960 frames per seconde: uniek voor smartphones en iets dat normaal gesproken alleen hartstikke dure camera’s kunnen!

Andere fabrikanten gebruiken graag Sony’s kwaliteiten. Zo zit er in de camera van de Samsung Galaxy S8 een Sony-sensor die het licht opvangt. Ook in de camera’s van veel iPhones en bijvoorbeeld HTC-smartphones zitten onderdelen van Sony.

Uitzonderingen op de regel

Sommige fabrikanten willen minder gebruikmaken van de kennis van verborgen krachten. Zij kiezen er daarom tóch voor om zelf veel geld te investeren in het maken van telefoon onderdelen.

Huawei

telefoon onderdelen huawei simyoZo maakt Huawei zijn eigen smartphoneprocessoren. Aanvankelijk presteerden telefoons van Huawei hierdoor wat minder goed dan de beste concurrenten met Snapdragon-chipsets. Inmiddels is het gat heel wat kleiner (en misschien wel gedicht): Huawei’s kunnen zich tegenwoordig meten met de beste telefoons en dat is ook te danken aan de zelfgemaakte Kirin-processors.

Een slimme investering van Huawei: het hoeft zo nooit meer bang te zijn dat de verkoper van processoren opeens veel meer geld vraagt voor zijn chipsets. Hierdoor kan Huawei voor een betere prijs zijn telefoons op de markt blijven zetten. Omdat het zelf de processor maakt, hoeft er één ander bedrijf minder geld aan de verkochte telefoon te verdienen. De volgende stap? Wie weet zitten er straks ook in andere telefoons Kirin-processors, maar zeker is dat niet.

Samsung

Net als Huawei maakt ook Samsung zelf processors. Dit doet het in de Exynos-lijn. Van de topmodellen gebruikt Samsung vaak nog wel Snapdragon-chipsets, maar het brengt dan ook een exemplaar uit met een zelfgemaakte processor. Zo kwam de Galaxy S8 in Europa uit met een Exynos 8895 Octa-processor.

Dit doet Samsung om dezelfde reden als Huawei. Daarnaast heeft het zo een alternatief als de processor van de externe leverancier niet zo krachtig als gehoopt is. Dit kwam Samsung in 2015 goed uit toen bleek dat de Snapdragon 810-processor snel oververhit raakte. Het gebruikte voor de Galaxy S6 toen niet deze processor, maar de eigen Exynos 7420 Octa: een prima alternatief.

Apple

telefoon onderdelen apple processor simyoOok Apple is zelf (deels) verantwoordelijk voor het maken van zijn eigen processoren. Dit doet het bedrijf nét ietsje anders dan Samsung en Huawei. Apple ontwikkelt namelijk zelf zijn eigen processor, maar laat ‘m vervolgens door andere fabrikanten maken. Waarom? Het bedrijf heeft, in tegenstelling tot Huawei en Apple, niet een eigen processorfabriek.

Apple ontwikkelt zijn eigen processor omdat het ook zelf het besturingssysteem voor de iPhone maakt. Het weet precies hoe het iOS zo optimaal kan laten presteren en ontwikkelt daarom speciaal een processor hiervoor. Mede hierdoor is een iPhone altijd ontzettend snel én energiezuinig.

Leuk weetje: het gebeurt weleens dat Samsung verantwoordelijk is voor de productie van Apple-processoren. Het verdient daarmee hartstikke veel geld als zo’n iPhone goed verkoopt. Stel je voor: je bent elkaars grootste concurrenten, maar hebt dus baad bij het succes van je aartsrivaal! In de smartphonewereld kijkt niemand daar van op.

Zal het ooit veranderen?

Sommige fabrikanten proberen de ontwikkeling van steeds meer onderdelen voor eigen rekening te nemen. Toch lijkt het erop dat de meeste fabrikanten veel telefoon onderdelen van concullega’s blijven kopen. Dat is simpelweg makkelijker, betaalbaarder en slimmer.

Of dat ooit zal veranderen, dat is dus de vraag. Waarschijnlijk worden telefoon onderdelen sowieso steeds meer inwisselbaar. Steeds meer partijen, waaronder Google en LG, werken aan modulaire telefoon onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een scherm dat je gemakkelijk zelf kunt vervangen.

Wie weet is dat straks ook mogelijk met andere telefoon onderdelen. Dat je bijvoorbeeld zelf een nieuwe processor voor je telefoon koopt als je vindt dat hij te langzaam is! Of als je graag mooiere foto’s maakt. Je kunt dan gewoon een betere sensor bestellen bij Sony en die past vervolgens in je modulaire smartphone. Straks is dat misschien dus allemaal mogelijk. Het Nederlandse Fairphone geeft in ieder geval alvast een mooi voorproefje.

Welk onderdeel van jouw telefoon komt – zo ver je weet – bij een andere fabrikant vandaan?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.