Augmented reality-apps: dit zijn de beste
Het ene na het andere futuristische hoogstandje rolt van de band, zo ook de slimme augmented reality-apps. Een bank ‘testen’ in je woonkamer, een kleurtje testen op de muur of 3D shoppen; met Augmented reality-apps open je deuren naar een nieuwe wereld vol met nieuwe mogelijkheden.
Wat is AR eigenlijk?
Goede vraag! ‘Augmented reality (AR)’ is letterlijk vertaald ‘toegevoegde werkelijkheid’. De techniek van van AR zit zo in elkaar dat het een 3D-afbeelding in de ‘echte wereld’ kan plaatsen. Zo lijkt het alsof het object écht voor (of op) je neus staat in bijvoorbeeld je woonkamer.
In games wordt AR veel gebruikt, maar inmiddels hebben ook merken en winkels de AR-tool gevonden, om de shopervaring van hun klanten naar een hoger niveau te tillen. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je luie stoel testen of die bank wel past op dat plekje tegen de muur of die nieuwe kleur verf wel matcht bij de rest van de woonkamer. Kortom: de meeste AR-apps hebben een praktische uitkomst, maar zijn natuurlijk erg fun in gebruik.
De leukste Augmented Reality-apps
Nu steeds meer bedrijven de weg naar augmented reality weten te vinden, groeit ook het aanbod in apps. Zo was een tijd Pokémon GO de allerbekendste AR-app. Maar inmiddels prijken er tal van leuke AR-apps aan de horizon. We zetten de handigste, slimste en fijnste apps voor je op een rij van AR apps Android, AR apps Samsung tot aan AR apps iPhone. Veel Instagram en Snapchat-filters zijn inmiddels ook AR, dus grote kans dat je het al hebt gebruikt zonder dat je het doorhad.
Facebook Camera: geef de realiteit een filter met Spark AR
Ook het moederbedrijf van Facebook, Meta, wil met de augmented reality-wind meewaaien. Daarom hebben zij een functie toegevoegd aan Facebook Camera: Spark AR. Met deze software kun je allerlei filters maken op bijvoorbeeld foto’s of video’s. Zo kun je een snor tekenen of een plaatje invoegen die als het ware blijft ‘plakken’ aan de foto. Kortom: je kunt een andere werkelijkheid creëren.
Word (gratis) lid van Spark AR.
Flexa: alle kleuren op je vizier
Zie jij het helemaal voor je: dat muurtje in de slaap-, woon- of eetkamer een likje verf geven? Twijfel je of die kleur wel past bij de rest van je meubels? Dan kun je met de Flexa Visualizer precies zien of die tint die je voor ogen had past, en kom je misschien op ideeën voor heel andere kleuren in jouw interieur. Zo kwast je nooit naast de pot, want je weet precies of en waar je de verf voor gaat gebruiken. Handig!
Download de Flexa Visualizer voor iOS of Android.
Pinterest: thuis proberen, dan shoppen
Pinterest is het Mekka voor mooie plaatjes en inspirationele afbeeldingen. Naast het pinnen van je plaatjes en het maken van moodboards kun je er sinds kort ook terecht voor een shopsessie. Om deze shopervaring nog beter te maken, heeft Pinterest de AR-functie Try On for Home Decor ontwikkeld. Hiermee kun je de mooiste interieuritems eerst met Augmented Reality proberen in je interieur en daarna shoppen, direct vanaf je telefoon. Hoe het werkt? Wanneer je interieuritems aan het bekijken bent in de app zie je drie stipjes verschijnen in de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op ‘Probeer op Pins’ (of ‘Try on enabled Pins’) selecteer de Pin naar keuze en klik op ‘Probeer in jouw ruimte’ (of ‘Try in your space’).
Probeer de Try on for Home Decor in de Pinterest app voor iOS of Android.
Google Lens: een extra paar ogen én Google-informatie ineen
De heilige graal op het gebied van al je vragen is natuurlijk Google. Deze wereldwijde zoekmachine wordt fanatiek gebruikt voor allerhande verzoeken en vragen. Want je vraagt ‘t, en Google weet ‘t. Om niet alleen in de zoekbalk mensen van antwoorden te kunnen voorzien, maar ook een stapje verder te gaan, is Google Lens in het leven geroepen. Een app waarmee je informatie kunt krijgen door je camera op objecten, woorden, dieren, straten enzovoorts te richten. Vraag je je af welke vogel er in je achtertuin aan het tjilpen is? Richt de lens op het diertje, en grote kans dat je een afbeelding plus korte biografie van het dier te zien krijgt. Tenzij jouw achtertuin vol zit met exotische en zeldzame vogels natuurlijk.
Download Google Lens als functie van de Google-app voor op iOS of voor Android (deze app staat op veel moderne Androids standaard geïnstalleerd).
IKEA Place: probeer dat ene meubelstuk thuis
Eén van de handigste Augmented Reality-apps is IKEA Place. Hiermee plaats je IKEA-meubels in je huis nog voordat je ze koopt. Zo zie je of die bank die je op het oog hebt, past bij de rest van je interieur. En of dat mooie kleed goed ‘gaat’ bij het salontafeltje. Zo voorkom je miskopen én kun je zonder gedoe ‘thuis passen’.
Download IKEA Place voor iOS.
Meten: altijd meetgereedschap bij de hand
Ben je in huis aan ’t klussen? Dan moet je zo nu en dan ongetwijfeld wat opmeten of ergens een hoek van uitrekenen. Daar heb je allerlei gereedschap voor en tegenwoordig kun je jouw telefoon daar ook toe rekenen. Met de iOS-app Meten haal je namelijk een gereedschapskist van Augmented Reality naar je telefoon. Nadat je de app hebt afgesteld op jouw smartphonecamera, maak je kloppende metingen en berekent je telefoon de juiste hoek tussen bijvoorbeeld twee muren.
Meten staat ook als standaard app op je iPhone. Voor Android is de Ruler-app een alternatief.
Ink Hunter: virtuele tatoeages zetten
Benieuwd hoe je eruitziet als je tatoeages had? Of overweeg je een nieuwe tattoo te nemen en wil je alvast zien hoe ‘ie staat tussen andere tattoos op je lichaam? Ink Hunter is daarvoor een van de beste Augmented Reality-apps. Hiermee zet je virtueel tatoeages op je lichaam. De slogan van de app is toepasselijk: try before you ink! Met deze tattoo-app kun je jouw eigen ontwerpen in Augmented Reality op je lichaam tatoeëren of kiezen uit het aanbod van de app zelf.
Ink Hunter is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Google Translate: scannen en vertalen
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de handige vertaal-app Google Translate is een Augmented Reality-app. Via de camerafunctie herkent de app teksten die je via de camera ziet. Handig om een Koreaanse menukaart te vertalen of als je de metro in Barcelona wilt nemen. Google Translate kan live de geschriften voor je vertalen, zodat jij iets lekkers uitkiest of weet waar je moet uitstappen.
Google Translate is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Google Maps Live View: check je omgeving
De fijne en bekende navigatie-app Google Maps heeft al een paar jaar geleden de weg naar de augmented reality-apps gevonden. Want het blauwe balletje op de kaart werkte niet altijd even nauwkeurig om aan te geven waar je bent of welke kant je nu eigenlijk op moet lopen, met de Live View is daar een einde aan gekomen. De AR-extensie zorgt ervoor dat de app je live omgeving bekijkt om te zien waar je bent. Door te klikken op het blauwe bolletje kun je de optie ‘Kalibreren met Live View’ aanzetten in het menu. Handig!
Download Google Maps (en dus Live View) voor iOS. Op Android staat Google Maps al standaard geïnstalleerd.
Hoe zit het met augmented reality-apps en je data?
Met augmented Reality gebeurt er het nodige op het scherm van je telefoon. Het klopt dat het draaien van de meeste AR-apps intensief is voor veel smartphones. Maar wat betekent het voor je dataverbruik voor je Sim Only internetbundel? Dit valt wel mee.
De meeste AR-apps downloaden geen informatie en verbruiken niet veel data, al kan het nooit kwaad om dit goed in de gaten te houden. Augmented reality verbruikt wel veel energie. Dit komt omdat je camera tijdens het gebruiken van zo’n app altijd aan staat en er vaak ook GPS gebruikt wordt. Daarnaast is het mengen van de echte beelden met de virtuele beelden een zware opdracht voor de processor in je telefoon. Hierdoor gaat de batterij sneller leeg. Als je dagelijks vaak augmented reality-apps gebruikt, is het misschien slim om een powerbank of je oplader mee te nemen! Zo kun je zonder zorgen virtueel gamen, tekenen en shoppen. Maar is je batterij (en je telefoon) sowieso toe aan vervanging? Dan kun je eens rondneuzen in de telefoonshop van Simyo.