.

Tips om je telefoongegevens te beschermen
Terug naar overzicht
50,916x gelezen

Vandaag, op 28 januari, is het de Dag van de Privacy. Omdat Simyo privacy erg belangrijk vindt, leggen wij je graag uit hoe jij je telefoongegevens beter beschermt. Zeg vandaag geen ‘dag’ tegen je privacy, maar houdt alles in eigen hand!

Pluk de Dag van de Privacy

Fijne Dag van de Privacy! Sinds 2007 is het ieder jaar op 28 januari de Dag van de Privacy in Europa, de VS en Canada. Het doel van de dag is om burgers te informeren over de rechten die ze hebben bij overheden, bedrijven en andere organisaties die hun persoonsgegevens gebruiken. Wat zij met je gegevens doen, daar heb je niet zoveel grip op. Maar je kunt wél zorgen dat de schat aan gegevens op je telefoon beter is beschermd. Zorg voor een fijne Dag van de Privacy en ga aan de slag met gegevensbescherming op je smartphone!

Een betere gegevensbescherming begint bij jezelf

Wil jij dat de gegevens op je smartphone beter zijn beschermd? Deze tips helpen je op weg:

Tip 1: wis je gegevens na diefstal

Wordt je telefoon gestolen, dan kunnen je gegevens in verkeerde handen vallen. Tenzij jij je telefoon boefproof hebt gemaakt, want dan komt een dief er niet zomaar in. Ben je zeker dat jij je telefoon niet meer terug krijgt? Wis dan alle gegevens op afstand. Lees alles over boefproof maken en wissen op afstand in ons artikel ‘Telefoon gestolen: dit kan je doen’.

Tip 2: back-up, thumbs up!

Wie wat bewaart, die heeft wat. Of het nu gaat om een diefstal of een onfortuinlijke val: met een goede en recente back-up ben je in ieder geval niet je gegevens kwijt. Veel telefoongegevens worden automatisch geback-upt, zoals WhatsApp en foto’s. Maar niet per se alles. En het is ook afhankelijk van je besturingssysteem en instellingen. Bekijk daarom in ‘Alles wat je moet weten over het maken van een back-up’ hoe back-ups jouw redder in nood kunnen zijn.

Tip 3: tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een extra veiligheidsmaatregel naast je wachtwoord. De eerste stap is je gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Bij de tweede stap voer je een unieke code in die naar een vertrouwd apparaat wordt gestuurd en slechts één keer gebruikt kan worden. Steeds meer diensten bieden tweestapsverificatie aan, zoals WhatsApp, Facebook, Google, iCloud en Instagram. Ook de overheid gebruikt het voor DigiD. DigiD heeft tegenwoordig zelfs een aparte app ervoor, die je hier (voor Android) of hier (voor iOS) kunt downloaden.

Tip 4: houd je software up-to-date

Voor software geldt: is het verouderd, dan kunnen er veiligheidslekken in zitten. Zorg daarom dat zowel je besturingssysteem (iOS of Android) als je apps up-to-date zijn. Heb je apps die je nooit gebruikt of waarvan je in de App of Play Store ziet dat ze al heel lang (zeg: meer dan een jaar) niet zijn geüpdatet? Verwijder ze dan van je telefoon.

Tip 5: welke app mag wat?

Installeer je een app, dan geef je 'm vaak toegang tot bepaalde gegevens. Je kunt hier lezen hoe dat precies werkt. Twijfel je erover wat de app met je gegevens doet en/of lees je slechte recensies in de App of Play Store? Dan kun je ervoor kiezen om de app niet te downloaden. Vertrouw je een app niet 100% en kun je een profiel aanmaken in plaats van je Facebookaccount koppelen? Maak dan een profiel aan. De app beschikt dan niet over al je Facebookgegevens.

Tip 6: kijk uit met openbare netwerken

Bij openbare wifinetwerken is de kans groter dat de gegevens die je verstuurt in verkeerde handen vallen. In 2014 schreven we al over slim omgaan met de risico’s van openbare wifinetwerken. De tips die we toen gaven, gelden anno 2020 nog steeds.

Tip 7: apps individueel achter slot en grendel

Zijn er apps of functies met vertrouwelijke informatie die jij extra goed wilt beveiligen? Voor Android-telefoons kan dat met AppLock. Daarmee vergrendel je bijvoorbeeld WhatsApp, je contacten, mobiel bankieren of de fotogalerij met een eigen wachtwoord of swipe-patroon. Op je iPhone zet je apps achter slot en grendel via de functie Beperkingen in het menu Instellingen.

Tip 8: nieuwe telefoon, schone lei

Heb je een nieuwe telefoon en gaat je oude naar een vriend, koper of de recycling? Vergeet je voormalige belkameraad dan niet drastisch schoon te wissen. Je leest hier hoe dat moet.

Tip 9: kiekjes in de cloud

Waarschijnlijk staat je telefoon vol met toffe foto’s. Mogelijk zelfs bomvol, want foto’s nemen veel ruimte in. De oplossing? Automatisch synchroniseren met een clouddienst, zodat je de foto’s daarna meteen kunt verwijderen. Google Foto’s is ideaal. In tegenstelling tot bij andere clouddiensten zoals iCloud, Microsoft OneDrive en Dropbox krijg je namelijk gratis onbeperkte opslagruimte. De cloud is heel veilig, dus is je privacy gewaarborgd. Toch wat extra veiligheid? Vergrendel de cloudapp op je telefoon dan via de apps AppLock (Android) of Beperkingen (iOS).

Tip 10: privacy screen protector

Stel je voor dat je in de trein zit en je even digitaal een vriend(in) wil terugbetalen voor dat etentje van gisteravond. Dan is het wel zo fijn als niet iedereen kan zien dat je je persoonlijke code intoetst op het moment dat je het geld via internetbankieren wilt overmaken. Je kan dit voorkomen met een zogenaamde privacy screen protector, die ervoor zorgt dat mensen die van de zijkant je scherm bekijken niet meer kunnen zien wat je op je telefoon doet. Je hebt er al eentje op AliExpress voor een euro! Let wel goed op dat je hem voor het juiste model toestel bestelt.

Tip 11: verander al je wachtwoorden

Het kan nooit kwaad om eens in de zoveel tijd al je wachtwoorden te veranderen. Overbodige luxe? Kijk dan voor de grap eens op HaveIBeenPwned.com om na te gaan of je wachtwoord in het verleden al eens buit is gemaakt door hackers. Niet echt een fijne gedachte! Gelukkig is het makkelijk te voorkomen door je wachtwoorden te wijzigen. Gebruik een wachtwoord dat door Google of Apple wordt voorgesteld, die zijn namelijk willekeurig en veilig. 

Tip 12: gebruik niet overal je eigen e-mailadres

Soms vraagt een website om je e-mailadres terwijl je maar één keer iets van ze nodig hebt. Je kan dan wel je eigen e-mailadres gebruiken, maar je kan natuurlijk ook een tijdelijk e-mailadres gebruiken dat na tien minuten weer komt te vervallen. Dat is precies wat 10MinuteMail.com doet. Zo krijg jij alsnog wat je hebben wilt, maar hoef je niet bang te zijn dat je vervolgens allemaal reclame op je persoonlijke e-mailadres ontvangt.

Tip 13: incognito modus

Je kan op je telefoon in een soort privéstand browsen op het internet. Als je in deze modus het internet op gaat, dan wordt je zoekgeschiedenis niet bijgehouden. Sommige websites kunnen je zoekgedrag ook niet volgen op die manier. Wel zo fijn als je bijvoorbeeld op zoek bent voor een weekendje weg om je partner mee te verrassen! Meer informatie over privé browsen vind je hier (Android) of hier (iOS).

Tip 14: advertentietracking

Veel advertenties die je op je toestel te zien krijgt, worden weergegeven op basis van de apps op je telefoon en de dingen die je doet op het internet. Gelukkig kan je deze toegang tot persoonlijke informatie beperken als je even het menu van je mobieltje induikt. Voor Android-toestellen vind je hier meer info, voor iOS daar. Ook locatiegebonden advertenties kunnen op je toestel worden uitgeschakeld. Gaat je accu nog wat langer mee ook!

Tip 15: veilige map (Samsung)

Mensen met een wat nieuwer toestel van Samsung hebben toegang tot een zogenaamde Veilige Map. Hier kan je al je bestanden, foto’s, filmpjes en apps achter slot en grendel zetten. Je kan deze veilige map zelfs verbergen op je Home-scherm, zodat iemand niet eens van het bestaan van je veilige map af weet. Kijk hier even als jij nog geen Veilige Map hebt ingesteld op je Samsung!

Extra tip: voorkom dat je online rondslingert

Gokje: jij wilt niet dat je foto’s zomaar overal online rondslingeren. Zorg daarom dat je Instagram- en Facebookfoto’s niet door Jan en alleman kunnen worden bekeken. Op Mijnonlineidentiteit.nl wordt uitgelegd hoe je op Instagram en Facebook instelt wie wat kan zien. Staat er ergens een foto van jou online waar je niet blij mee bent? Lees dan in ons artikel ‘Foto’s en video’s online publiceren: wat mag er allemaal (niet)?’ wat je daaraan kunt doen.

Fijne Dag van de Privacy!

Wat is jouw beste tip om de gegevens op je telefoon te beschermen?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.