Alles over Android Oreo, de nieuwe Android-versie
Tegelijkertijd twee verschillende apps gebruiken, meldingen van apps beheren en aanpassen én een verbeterde accuduur van je Android-smartphone. Het is slechts een kleine greep uit de nieuwe functies en verbeteringen van Android Oreo. Dit is de allernieuwste versie van het Android-besturingssysteem en we vertellen je er graag alles over!
Wat is Android?
Eerst even kort over wat Android ook alweer is. Android is het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones en tablets, en wordt in steeds meer verschillende elektronische apparaten toegepast. Een besturingssysteem stuurt de hardware aan en regelt alles wat je met een toestel kan, zoals bijvoorbeeld bellen, apps gebruiken en foto’s maken. Het wordt ontwikkeld door Google en mag door elke fabrikant worden gebruikt.
Wat zijn de voordelen van Android?
Android heeft een aantal voordelen waardoor het een zeer populair besturingssysteem is. Allereerst mag, zoals gezegd, elke fabrikant het gebruiken en op eigen manier inrichten. Hierdoor heb je voor vrijwel elke prijs wel een Android-telefoon. Ook betaalbare smartphones draaien op Android, waarmee het ideaal voor een Sim Only abonnement is waarbij je zelf de telefoon koopt.
Veel mensen vinden het fijn dat ze Android naar eigen smaak kunnen aanpassen. Je kunt de schermachtergrond aanpassen en met thema’s het uiterlijk van Android compleet aanpassen naar iets wat je zelf mooi vindt. Bovendien heeft Android het grootste app-aanbod van alle besturingssystemen. Hier lees je precies wat de verschillen tussen Android en andere besturingssystemen zijn.
Wat is Android Oreo?
Android krijgt elk jaar minimaal één grote update en dat is nu Android Oreo. Het versienummer is officieel Android 8.0, maar de roepnaam is Android Oreo. Het is Google’s traditie om een Android-versie naar een zoete lekkernij te vernoemen. Het begon in 2009 met 1.5 Cupcake en sindsdien is telkens de eerstvolgende letter uit het alfabet aan de beurt. Na Android Nougat was dus de ‘O’ aan de beurt en koos Google voor de smakelijke naam Android Oreo, vernoemd naar de beroemde koekjes.
Krijgt mijn telefoon Android Oreo?
Met Android is het niet zo dat elke telefoon de update naar Android Oreo krijgt. Het hangt van de fabrikant van de telefoon af of deze een software-update maakt die de telefoon geschikt maakt voor Android Oreo. Dit is ook de verklaring waarom Android zo veel verschillende gezichten heeft.
Deze telefoons krijgen Android Oreo
Van de volgende toestellen is door de fabrikant bevestigd dat ze op korte termijn van een update naar Android Oreo worden voorzien.
Beschikbaar in Q4 2017:
- Google Nexus 5X
- Google Nexus 6P
- Google Pixel
- Google Pixel C
- Google Pixel XL
- HTC U11
Deze telefoons krijgen de update ook binnenkort, al is nog onbekend wanneer precies:
- Samsung Galaxy S8
- Samsung Galaxy S8 Plus
- Asus Zenfone 3
- Asus Zenfone 4
- OnePlus 3
- OnePlus 3T
- OnePlus 5
- Nokia 3
- Nokia 5
- Nokia 6
- Nokia 8
- Motorola Moto G5s
- Motorola Moto G5s Plus
- Motorola Moto Z2 Play
- Motorola Z2 Force:
- Motorola Moto X4
- Honor 6X
- Honor 8 Pro
- Honor 9
- HTC U Ultra
- HTC 10
Deze vernieuwingen brengt Android Oreo met zich mee
Ook dit jaar bevat de update weer veel vernieuwingen. Tijd om de belangrijkste voor je op een rij te zetten!
Wachtwoordbeheerder
‘Huh, wat was mijn wachtwoord voor deze app ook alweer?’ Het gebeurt jou vast ook wel eens dat je een wachtwoord niet meer weet. Android Oreo heeft daar een mooie oplossing voor: een wachtwoordbeheerder! Hierin kun je jouw wachtwoorden veilig opslaan. De functie onthoudt welk wachtwoord bij welke gebruikersnaam en app of website hoort. Zo log je snel én makkelijk in en sta je niet meer voor een dichte digitale deur. Goed om te weten: je bepaalt zelf of de wachtwoordbeheerder je wachtwoord onthoudt. Als je ‘m niet wil gebruiken, kan dat natuurlijk ook.
Multitasken
Telefoons met Android Oreo kunnen standaard twee apps tegelijkertijd op het scherm laten zien. Sommige smartphones konden dit al omdat de fabrikant hiervoor aanpassingen aan Android deed, maar nu kan dat dus op elke telefoon met Android Oreo. En dat is handig, want zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd een mailtje typen en aantekeningen bekijken. Of tegelijkertijd een video kijken en een WhatsApp-bericht beantwoorden. Kortom: handig als je twee dingen tegelijkertijd wil doen! Android is hiermee weer iets veelzijdiger.
Meldingen van apps sneller bekijken en beter beheren
Per app kun je precies bepalen op wat voor manier je een melding krijgt. Wil je bijvoorbeeld dat je telefoon alleen bij een WhatsApp-berichtje trilt? Dan kan je dat zelf regelen. Je hebt hierover nu de volledige controle. Ander nieuwigheidje: Op het startscherm zie je bij een app-icoon een klein bolletje als deze app een melding heeft. Dit is vergelijkbaar met hoe iOS op het startscherm meldingen toont.
Verbeterde batterijduur
Ontwikkelaars van besturingssystemen zoeken altijd naar manieren om hun systeem zuiniger te maken. Dit zit ‘m in piepkleine verbeteringen die je zelf waarschijnlijk niet door hebt. Hierdoor wordt de inhoud van een smartphonebatterij steeds beter benut. Ook Android Oreo bevat weer allerlei optimalisaties waardoor je jouw telefoon straks nog langer meegaat. Apps die op de achtergrond draaien verbruiken nu bijvoorbeeld minder energie dan voorheen.
Slimmere wifi-assistentie
Het kan handig zijn om wifi uit te zetten als je onderweg bent. Je gebruikt deze functie dan toch niet en het bespaart energie. Nadeel is dat je dan misschien weleens vergeet wifi op je telefoon weer aan te zetten zodra je thuis bent. Je blijft dan MB’s verbruiken uit je Sim Only internetbundel. Zonde, toch? Gelukkig is de wifi-assistentie van Android Oreo slimmer geworden en maakt hij automatisch verbinding met je wifi-modem zodra je thuis bent. Ook als je wifi zelf op je telefoon hebt uitgezet. Natuurlijk kun je de wifi-assistentie ook uitzetten als je dat niet wil.
Updaten van Android blijft mogelijk ondanks ruimtegebrek
Het gebeurt mensen weleens dat ze een update niet kunnen installeren vanwege ruimtegebrek. Ze moeten dan eerst apps of foto’s verwijderen om voldoende opslagruimte voor de update te hebben. Met Android Oreo is dat verleden tijd. Zodra je deze versie hebt, kun je updates in het vervolg ‘streamen’ vanaf de servers van Google. De software-update wordt dan direct vanaf het internet op je telefoon geïnstalleerd.
Hoe installeer ik Android Oreo?
Je krijgt een melding zodra de update voor jouw telefoon beschikbaar is. De smartphone downloadt de update dan als hij verbonden is met wifi. Het installeren kan vervolgens even duren. Daarna kun je genieten van het moois dat Android Oreo te bieden heeft.
Naar welke functie kijk jij het meeste uit?