Maak het jezelf gemakkelijk met een spraakassistent op je telefoon
Wist je dat je met de microfoon in je telefoon meer kunt dan alleen bellen? Dankzij de microfoon kun je gebruikmaken van de ingebouwde spraakassistenten. Met een spraakassistent kun je je wekker zetten, een taxi bestellen en met sommige zelfs handsfree whatsappen. Benieuwd welke spraakassistenten er op dit moment beschikbaar zijn? Wij zochten het uit en zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.
Een assistent met karakter: Siri
Siri is dé spraakassistent voor iOS-apparaten. Daarmee vraag je praktische informatie op zoals het weer of de uitslag van een wedstrijd. Je kunt er zelfs een timer mee zetten, wanneer je staat te koken. Bij meer ingewikkelde informatie verwijst Siri naar de zoekmachine Bing. Roep je voor je zoekopdracht ‘Google’ dan gaat ‘ie naar Google. Je kunt de vragen zo gek niet bedenken. Of toch wel? Want zelfs dáár heeft Siri een antwoord op. Stel de Apple-assistent eens de vraag of het gedachten kan lezen, een stukje kan rappen of wat de zin van het leven is. Handig is dat je met Siri ook handsfree kunt whatsappen. Let wel op dat je minimaal iOS 10.0 hebt geïnstalleerd en de laatste versie van WhatsApp op je telefoon hebt staan. Hoe werkt het?
- Geef Siri toestemming om WhatsApp te gebruiken via Instellingen > Siri > Appondersteuning > WhatsApp.
- Laat Siri een bericht voorlezen door te vragen: ‘Hey Siri, lees mijn laatste WhatsApp-bericht voor.’
- Daarna vraagt Siri of je hierop wilt reageren en kun je reageren met ‘ja’. Handig als je bijvoorbeeld op de fiets of in de auto zit.
Vraag het Google Assistant
Maak je veel gebruik van Google-apps? Dan mag deze spraakassistent niet ontbreken op je toestel. Een voordeel ten opzichte van Siri is dat Google Assistant samenwerkt met andere apps van Google. Vraag naar een route en de stemgestuurde assistent opent meteen Google Maps. Erg handig is dat je naast het inspreken van zoekopdrachten, ook je eigen foto’s kunt doorzoeken. Wil je controleren of de Google Assistant al beschikbaar is op jouw Android-toestel? Doe dan eerst de check.
- Je hebt Android 6.0 of hoger
- Van de Google app heb je versie 6.13 of hoger. Dit check je door de Google app te openen, ga naar Menu, vervolgens naar Settings en daarna About.
- Je hebt Google Play Services
- Daarnaast heb je minstens 1.5 GB aan vrij geheugen
- En de taal staat ingesteld op U.S. English
Houd dan de homeknop 1 seconde ingedrukt. Als het goed is verschijnt de vraag of je Google Assistant wilt activeren. Ook is het mogelijk om je Google Assistant in te schakelen door:
- de Google app te openen
- Ga naar Menu
- Vervolgens naar Settings
- Onder Google Assistant druk je op Settings
- En kies ‘Turn on’ om Google Assistant aan te zetten
Google Assistant voor iOS is sinds kort ook beschikbaar voor gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In Nederland moeten we nog even geduld hebben, maar dat zal vast niet lang meer duren.
Cortana wil jou beter leren kennen
Cortana is de spraakassistent van Microsoft die beschikbaar is voor Windows, Android en iOS. Wat het voordeel van Cortana is ten opzichte van andere spraakassistenten? Je kunt het integreren met de Microsoft-software. Daarnaast profileert Cortana zich steeds meer als jouw ‘personal assistant’. Stel, je wisselt van laptop naar desktop. Dan biedt het aan om de browservensters en documenten waar je mee bezig was, te openen. Doel is dat Cortana je uiteindelijk werk en tijd scheelt in plaats van kosten. Net als de andere spraakassistenten onthoudt het de locaties die je bezoekt, de mensen met wie je communiceert, de uren waarop je het meest actief bent en je interesses. Wel met jouw toestemming uiteraard. Deze informatie gebruikt Cortana om je nog persoonlijkere antwoorden te kunnen geven. De stemgestuurde assistent Cortana is voorlopig alleen nog beschikbaar in het Engels, wat betekent dat het alleen op Engelse opdrachten reageert.
Bestel je taxi met Bixby
Deze digitale assistent is speciaal ontworpen voor de Samsung Galaxy S8. Je opent ‘m door op de speciale Bixby-knop aan de zijkant van je toestel te drukken. Heb je een vraag? Houd dan de knop ingedrukt, terwijl je de vraag stelt. Ook activeer je de Samsung-assistent door ‘Hey Bixby’ te roepen. Pas eenvoudig de helderheid van je scherm aan, plan je afspraken in met Bixby en open je notificaties. Daarnaast werkt de assistent ook in andere apps, waardoor je gemakkelijk een bericht verstuurt zonder gebruik te maken van je touchscreen of een taxi bestelt met de Uber-app. Bixby is alleen nog beschikbaar in het Engels en Koreaans. Het is nog niet bekend wanneer er een Nederlandse versie van Bixby verschijnt.
Welke spraakassistent bij jou past, hangt dus vooral af van het toestel dat je hebt. Wat is het leukst dat jij hebt ontdekt aan een spraakassistent?