.

vliegtuigstand telefoon
Terug naar overzicht
116,790x gelezen

Vliegticket in de pocket? Dan komt het moment dat je aan boord wordt gevraagd of je je vliegtuigstand op je telefoon en tablet wilt aanzetten. We horen je denken: waarom moet deze modus eigenlijk aan? En is dit echt nog steeds nodig? In dit blog nemen we je in vogelvlucht mee en vertellen je alles over deze instelling. Ready for take-off?

Wat is vliegtuigstand?

Je hebt je plekje gevonden aan boord, je spullen geordend in het stoelvak voor je. Jij bent klaar voor de vlucht! Je opent je telefoon en begint nog wat laatste Whatsappjes en mails te beantwoorden. Zit je net lekker in je mail of appje, krijg je de vraag of je je telefoon (en tablet of smartwatch) in vliegtuigmodus wilt zetten. Maar wat is vliegtuigstand? De vliegtuigstand is een bepaalde instelling op je telefoon, tablet of smartwatch waarmee je tijdelijk de verbinding verbreekt met jouw mobiele netwerk én wifi-netwerken. Maar waarom moet je telefoon op vliegtuigstand?

Vliegtuigstand telefoon: waarom moet deze aan?

Daar is eigenlijk een heel duidelijke en logische verklaring voor: de navigatie-instrumenten van vliegtuigen kunnen worden verstoord door elektromagnetische straling. Ieder elektronisch apparaat zendt dit soort straling uit, maar bij apparaten met een zender voor bijvoorbeeld gsm, wifi of bluetooth is die straling nog groter.

Eenmaal in de lucht wordt het voor een smartphone steeds moeilijker om verbinding te maken met de zendmast op de grond. Dus stuurt hij steeds meer zendvermogen uit en wordt het risico op verstoring van de vliegtuigapparatuur groter. Daarnaast kan het gebeuren dat de piloten door de aanwezigheid van apparaten met een actieve zender een storend geluid in hun koptelefoon horen. En het laatste wat je wilt doen aan boord van een vliegtuig, is zorgen voor afleidingen van de piloten…

Regels voor elektronica aan boord

Sinds 2014 is het in de EU niet meer verboden om elektronische apparaten in het vliegtuig te gebruiken. Luchtvaartmaatschappijen mogen nu zelf bepalen hoe ze hiermee omgaan. Zo’n beetje alle Europese maatschappijen hebben tegenwoordig hetzelfde beleid. Dat ziet er als volgt uit:

  • Elektronische apparaten mogen aan blijven, mits ze in de vliegtuigmodus staan.
  • Laptops moeten opgeborgen zijn tijdens het taxiën, opstijgen en landen.

Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit, omdat je telefoon daarmee potentieel verstorende elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen, omdat hij door de cabine kan vliegen als er iets misgaat.

Vliegtuigstand telefoon: zo zet je hem aan

Mocht je net een nieuwe telefoon hebben, of gewoon benieuwd zijn hoe je die modus überhaupt aanslingert? Lees dan vooral even verder. We leggen het uit voor iPhone en Android.

Vliegtuigstand inschakelen voor iPhone en iPad

  • Sleep van boven naar beneden over het scherm om het bedieningspaneel te openen.
  • Klik op de knop ‘Vliegtuigmodus’ (te herkennen aan het vliegtuig-icoon).
  • Wordt het icoontje geel/oranje? Dan heb je de modus geactiveerd.

Vliegtuigstand inschakelen voor Apple Watch

  • Druk op de onderkant van het scherm, totdat je het bedieningspaneel ziet verschijnen.
  • Klik op de knop ‘Vliegtuigmodus’ (te herkennen aan het vliegtuig-icoon).
  • Wordt het icoontje geel/oranje? Dan heb je de modus geactiveerd.

Vliegtuigstand inschakelen voor Android

  • Sleep van boven naar beneden over het scherm om het bedieningspaneel te openen (op sommige Android-toestellen moet je van beneden naar boven swipen om het paneel te openen).
  • Klik op de knop ‘Vliegtuigmodus’ (te herkennen aan het vliegtuig-icoon).
  • Nu heb je de modus geactiveerd.

Vliegtuigstand inschakelen voor Android smartwatches

  • Sleep van boven naar beneden over het scherm om je smartwatch te ontgrendelen.
  • Klik op ‘Instellingen’ (op sommige Android-smartwatches moet je hiervoor naar links swipen).
  • Klik op ‘Verbindingen’ en ‘Vliegtuigmodus’.
  • Nu heb je de modus geactiveerd.

Vliegtuigstand telefoon geactiveerd: wat kan je nog wél?

Staat je vliegtuigmodus aan? Dan kun je je bluetooth en wifi aanzetten. Heb jij toevallig een lange vlucht voor de boeg? Dan is de kans groot dat je (soms tegen betaling) gebruik kunt maken van het wifi-netwerk aan boord. Ook kun je al je gedownloade series en films kijken, offline spelletjes spelen, foto’s maken, offline muziek luisteren of een e-book lezen.

Vliegtuigstand versus ‘Niet Storen’

Apple en Android-fabrikanten lanceren regelmatig nieuwe modussen, waarmee je gebruikersgemak naar een hoger level wordt getild. Zo is er ook de ‘Niet Storen’-modus. Deze heeft wat overlappende karaktertrekken met de vliegtuigmodus. Je wordt bij beide instellingen niet gestoord, maar ze werken in de praktijk wel iets anders.

Wanneer je Niet Storen hebt ingeschakeld, heeft je telefoon nog wel verbinding met het netwerk, maar word je alleen ‘niet gestoord’ met alle meldingen van berichtjes en belletjes. Bij de vliegtuigmodus krijg je helemaal niets binnen (tenzij je je wifi wél activeert wanneer je vliegtuigmodus aanstaat).

Altijd de juiste databundel voor onderweg met Simyo

Naast vliegen, is er nóg een reden om je vliegtuigstand te activeren: omdat je bijna door je databundel heen bent. Mocht dat het geval zijn, dan kun je bij Simyo elke maand kiezen of je je Sim Only-bundel die maand wilt ophogen of niet. Via Mijn Simyo of via de Mijn Simyo-app kun je je bundel vliegensvlug aanpassen. Zo zit je onderweg nooit zonder internet, tenzij je in het vliegtuig zit natuurlijk.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.