.

Telefoon gaat niet meer aan

Je telefoon gaat niet meer aan, toont alleen een leeg scherm, wordt niet opgeladen of valt na het opstarten direct uit. Als je telefoon niet meer opstart heb je genoeg redenen om gefrustreerd te zijn. Gelukkig zijn er ook oplossingen. Daarom leggen we je in dit blog uit wat de oorzaak kan zijn en wat je moet doen als je telefoon niet meer opstart, zowel voor iPhones, Androids als Samsung-toestellen. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij je telefoon opnieuw opstart.

Telefoon start niet op: oorzaken en oplossingen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw telefoon niet meer opnieuw opstart. Natuurlijk kun je waterschade hebben, of start je telefoon niet meer nadat deze een flinke val heeft gemaakt. Maar er kunnen ook andere problemen zijn die wat minder voor de hand liggen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende oorzaken, waar je gelukkig ook wat aan kunt doen.

1. Problemen met de oplader

Je oplader kan om verschillende redenen slecht contact maken met je telefoon. Als je telefoon niet oplaadt, zelfs als deze een nacht aan de lader heeft gehangen, dan kun je deze natuurlijk niet meer opstarten.

Probeer altijd je telefoon met een andere kabel op te laden en check of de kabel ook goed is aangesloten op de lader en je toestel. Check daarna ook of de oplaadpoort van je telefoon geen stof of pluisjes bevat. Dat kan namelijk een goede verbinding voorkomen. Je kunt de oplaadpoort schoonmaken door er zachtjes in te blazen.

2. Een vastgelopen telefoon

Is je interne opslag vol en blijft je telefoon vastlopen? Zorg er dan voor dat je eerst je telefoon opnieuw opstart en opschoont. Verwijder daarna apps en andere bestanden die je niet meer gebruikt. Verwijder ook het cachegeheugen van de apps die je wél gebruikt om extra ruimte vrij te maken.

3. Je batterij is toe aan vervanging

Weigert je telefoon om op te laden. Het kan ook komen door een defecte batterij. De accu van je telefoon heeft namelijk een beperkte levensduur en kan na een paar jaar gewoon volledig op zijn. Om dit op te lossen, raden we aan om langs een specialist te gaan die, indien nodig, de accu ook kan vervangen.

4. Malware en andere onveilige apps

Malware is de verzamelnaam voor schadelijke software die je per ongeluk hebt geïnstalleerd. Je kunt het zien als een virus voor je telefoon die je bijvoorbeeld via een app die je buiten de App Store of Play Store hebt gedownload op je telefoon hebt gekregen. Behalve dat je telefoon er traag van kan worden of niet meer opstart, betekent de malware ook dat de hackers achter de malware toegang krijgen tot de apps en gegevens op je telefoon. Heb je het vermoeden dat je telefoon is gehackt? Door je telefoon in de veilige modus op te starten, kun je direct zien of de app die je als laatst gedownload hebt, onveilig is en kun je deze schadelijke app verwijderen.

Telefoon gaat niet meer aan: wat kan ik doen?

Je kunt bij de meeste toestellen twee dingen proberen, namelijk een ‘soft reset’ en de telefoon volledig resetten, waarbij je ook je gegevens verwijdert. Bij een soft reset forceer je je toestel om opnieuw op te starten. Met name als je de de oorzaken en oplossingen hierboven bent nagelopen, kan een soft reset je problemen al snel verhelpen. Hieronder vind je hoe je een soft reset uitvoert voor je iPhone, Samsung of Android toestel.

Naast de soft reset, kun je ook je toestel volledig resetten via een ‘hard reset’. Dat is niet zonder gevolgen, want de hard reset verwijdert gelijk alle gegevens van je telefoon. Daardoor ben je dus wel al je foto’s, video’s en apps kwijt. Het is de laatste mogelijkheid om je telefoon weer tot leven te wekken. Omdat je je telefoon niet normaal kunt opstarten, kun je natuurlijk geen back-up maken.

Telefoon gaat niet meer aan: iPhone herstellen

Bij een iPhone kunnen er in principe twee dingen gebeuren: je scherm is zwart geworden of vastgelopen terwijl je met iets bezig was, of je iPhone loopt vast tijdens het opstarten.

Als het scherm zwart of vastgelopen is, kun je de iPhone opnieuw inschakelen via de volumeknoppen. Je voert dan een soft reset uit, waarbij je niets kwijtraakt. Voor iedere iPhone vanaf de iPhone 8 of nieuwer moet je het volgende doen:

  1. De volume-omhoogknop kort indrukken en loslaten
  2. De volume-omlaagknop kort indrukken en loslaten
  3. De zijknop indrukken ongeveer 10 seconden indrukken, totdat je het Apple logo ziet.

Werkt dit niet? Laad je toestel dan minstens één uur op voordat je het opnieuw probeert

Als je iPhone wel aangaat, maar bij het opstarten vastloopt, kun je andere stappen doorlopen. Onderstaande stappen zijn voor een iPhone 8 of nieuwer.

  1. Sluit je iPhone aan op je computer.
  2. Selecteer je iPhone om deze te verbinden.
  3. Druk de volume-omhoogknop kort in en laat deze weer los.
  4. Druk de volume-omlaagknop kort in en laat deze weer los.
  5. Druk de zijknop in voor ongeveer 10 seconden, totdat je het scherm van de herstelmodus ziet.
  6. Kies bij de optie om je iPhone te herstellen ‘Werk bij’.
  7. De software voor je iPhone wordt gedownload. Als dit langer dan vijftien minuten duurt, wordt de herstelmodus uitgeschakeld.

Telefoon gaat niet meer aan: Samsung herstellen

Om je Samsung te resetten kun je de volume-omlaagknop en de aan/uit-knop voor 10 seconden tegelijk inhouden om deze te forceren om opnieuw op te starten. Daarnaast kun je een gedwongen hard reset uitvoeren met behulp van je computer, waarmee je deze volledig reset en ook alle gegevens van je telefoon verwijdert.

  1. Verbind je Samsung telefoon met je computer via een USB-kabel.
  2. Houd de volume-omhoogknop en aan/uit-knop tegelijk ingedrukt
  3. Wanneer je telefoon trilt en het Samsung-logo verschijnt kun je de knoppen loslaten
  4. Gebruik de volume-omlaagknop om de ‘Wipe date/factory reset’ te selecteren.
  5. Druk op de aan/uit-knop om de optie te selecteren.
  6. Al je gegevens worden verwijderd en je telefoon wordt opnieuw opgestart.

Telefoon gaat niet meer aan: Android

Gaat je Android niet meer aan? Dan is het ‘t beste om een soft reset uit te voeren en deze te forceren om opnieuw op te starten. Daarvoor moet je de aan/uit-knop vijf tot zeven seconden indrukken. Vaak kun je daarmee je toestel opnieuw opstarten.

Werken de soft reset en opstarten in veilige modus niet? Dan kun je een hard reset uitvoeren. Zoals we al zeiden ben je dan wel al je gegevens kwijt, wat een groot nadeel is als je geen back-up hebt gemaakt. De stappen voor een hard-reset zijn als volgt:

  1. Houd de aan/uit-knop en de volume-omlaagknop tegelijkertijd in.
  2. Wacht totdat je het Android-logo ziet verschijnen.
  3. Laat de aan/uit-knop los.
  4. Houd de volume-omlaagknop nog steeds ingedrukt.
  5. Gebruik vervolgens het herstelmenu via je volumeknoppen en de aan/uit-knop om een optie te selecteren.
  6. Je kunt de optie "Wipe data/factory reset" selecteren om al je gegevens te verwijderen en je telefoon opnieuw op te starten.

Tijd voor een nieuwe telefoon? Koop ‘m bij Simyo

Of je nu een iPhone, Samsung of een andere Android wilt, Simyo heeft verschillende toestellen voor je klaarliggen, voor scherpe prijzen. Je stelt zelf je budget samen en kunt dit maandelijks aanpassen, zodat je bundel altijd past bij wat je nodig hebt.

Is het gelukt om je huidige telefoon opnieuw op te starten en weer veilig te gebruiken? Je kunt bij Simyo ook terecht voor een Sim Only abonnement. Ook dan heb je zelf je bundel in de hand en pas je deze gemakkelijk zelf aan, ook naar beneden!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.