eSIM en veiligheid: hoe zit dat?
Steeds meer smartphones, zoals de iPhone 12, hebben eSIM. Dit is een nieuw soort simkaart die digitaal is ingebouwd in je telefoon. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van eSIM? En wat kun je doen in geval van diefstal? Ontdek het in dit blog.
Wat is eSIM?
De eSIM is een ingebouwde, digitale simkaart die in steeds meer van de nieuwste telefoons zit. Hij werkt precies hetzelfde als een gewone, ‘ouderwetse’ simkaart. De eSIM maakt verbinding met het mobiele netwerk van je provider en zorgt ervoor dat je op jouw telefoon mobiel kunt bellen, sms’en en internetten.
In tegenstelling tot een fysieke simkaart is een eSIM is niet gebonden aan een provider. Je hoeft dus niet te wachten tot je ‘m met de post krijgt om over te stappen op een andere provider. Simyo is de eerste provider waarbij je eSIM met Sim Only én Prepaid kunt gebruiken.
Hoe zit het met de veiligheid van eSIM?
Steeds meer smartphones hebben eSIM. Over een paar jaar is de digitale simkaart waarschijnlijk de standaard en kun je met de meeste telefoons zelfs geen fysieke simkaart meer gebruiken. Je maakt dan altijd via de ingebouwde, digitale simkaart verbinding met het mobiele netwerk van je provider.
eSIM is nu nog relatief nieuw. Veel mensen zijn daarom benieuwd hoe het zit met de veiligheid van eSIM. Is deze digitale simkaart wel goed beveiligd? Kan ik mijn eSIM veilig activeren? Kun je ‘m makkelijk blokkeren bij diefstal van je telefoon? En ben ik goed beschermd tegen sim-swapping? We kunnen natuurlijk niet al onze beveiligingsmaatregelen prijsgeven, maar we beantwoorden de vragen zo goed mogelijk voor je. Want het belangrijkste vinden we dat je zonder zorgen bij ons mobiel kunt bellen, sms’en en internetten!
Downloaden en installeren eSIM goed beveiligd dankzij SM-DP+
Het downloaden en installeren van je eSIM is goed beveiligd dankzij de zogenaamde Subscription Management Data Protection (kortweg SM-DP+). Deze technologie wordt wereldwijd gebruikt door providers en telefoonfabrikanten. Met de SM-DP+-beveiliging stuurt je telefoon na het downloaden van een eSIM een unieke code naar een onafhankelijke server. Een slim systeem controleert daarna of de juiste simkaart is gedownload. Subscription Management Data Protection zorgt ervoor dat je de gedownloade simkaart alleen kunt gebruiken als hij ook écht van jou is. Dus niet van iemand anders of wanneer iemand anders zonder jouw medeweten een simkaart installeert.
Mijn telefoon is gestolen: kan ik mijn eSIM makkelijk blokkeren?
Is je mobiele telefoon gestolen? Het eerste dat je dan altijd doet is je simkaart blokkeren. Met een digitale eSIM is dat net zo makkelijk als met een ouderwetse simkaart. De eSIM blokkeer je makkelijk en snel op Mijn Simyo of door onze klantenservice gratis te bellen op 0800-8007. Lees hier alles over het blokkeren van je simkaart.
Ben ik met eSIM goed beveiligd tegen sim-swapping?
Met sim-swapping overtuigt een hacker je provider om jouw telefoonnummer over te zetten naar zijn simkaart. Op die manier kan de hacker op jouw kosten bellen en internetten, maar ontvangt hij ook per sms toegestuurde verificatiecodes voor tweestapsverificatie. Bijvoorbeeld om in te loggen op je internetbankieren. Ben je met eSIM hier meer of minder goed voor beveiligd? Even goed als met een normale simkaart, want we hebben een heleboel voorzorgsmaatregelen die sim-swapping onmogelijk maken.
eSIM: goed beveiligd
Je eSIM is bij Simyo net zo goed beveiligd als een traditionele simkaart. Wordt je telefoon toch gestolen? Dan doe je met eSIM precies hetzelfde als met een fysieke simkaart: je blokkeert ‘m. Zo kan de dief niet op jouw kosten bellen, sms’en en mobiel internetten. Ook niet als hij toegang tot de telefoon krijgt nadat hij hem terugzet naar de fabrieksinstellingen.
Bij iPhones kun je met het resetten ook de gedownloade eSIM verwijderen. Bij sommige Android-telefoons blijft deze eSIM op je telefoon staan na een reset. Ook als hij geblokkeerd is. In dit geval heeft de dief niets aan je telefoon. Die beveiliging mag bést elke telefoon met eSIM krijgen!