Je telefoon sneller maken met deze 10 tips
Niets is zo vervelend als dat je favoriete apps maar met moeite willen laden, omdat je telefoon bijvoorbeeld verouderd is. Het liefst wil je natuurlijk je telefoon weer sneller maken. Om ervoor te zorgen dat je oude toestel snel blijft, hebben wij 10 tips voor je verzameld.
Een nieuwe start
Het ligt misschien voor de hand, maar een oplossing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zet je smartphone uit en start ‘m opnieuw op. Hierbij worden alle achtergrondprocessen stopgezet en komt er weer meer werkgeheugen vrij. Zie het als een soort snelle reset, waarbij je instellingen en bestanden uiteraard bewaard blijven. Toch mag je geen onrealistische verwachtingen hebben van je telefoon. Als hij bijvoorbeeld over minder dan 2 GB RAM beschikt en op Android 7 versie draait dan kun je geen wonderen verwachten. Vergeet daarom ook niet steeds de laatste updates te installeren.
Zet je wifi-modus uit
Maak je even geen gebruik van een WiFi-netwerk? Zorg er dan voor dat je de WiFi-modus uitschakelt wanneer je de deur uitgaat. Je telefoon is namelijk continu op zoek naar WiFi-netwerken, wat de snelheid van je smartphone beïnvloedt en daarnaast slecht voor je accu is. Vergeet dan uiteindelijk niet om je WiFi ook weer aan te zetten. Zo voorkom je onnodig verbruik van MB’s uit je internetbundel. Sinds iOS 12 kun je dit op iPhones automatiseren via shortcuts.
De grote schoonmaak
Heel leuk dat je meer dan vijfduizend foto’s en 500 video’s op je telefoon hebt verzameld, maar eigenlijk staan ze ook prima op je computer. Een grote schoonmaak is raadzaam. Je kunt je telefoon opschonen met deze tips uit dit blog. Video’s nemen bovendien veel ruimte in beslag. Wat dacht je van een back-up op Google Foto’s, Dropbox of iCloud? Je kunt ook op andere manieren uit dit blog je foto’s uploaden en een back-up maken van foto’s en video’s.
Naast al die foto’s zijn er ook vaak nutteloze bestanden te vinden op je toestel. Gelukkig bestaat er gratis apps om deze bestanden van je telefoon af te halen. Voor Android-gebruikers is de app Files by Google een geschikte app. De app Phone Cleaner is voor iPhone-gebruikers de oplossing. Zo maak je je telefoon binnen de kortste keren weer sneller.
'Slapende’ Android-apps
Druk jij ook altijd op je home-knop als je klaar bent met een spelletje of na het lezen van je laatste WhatsApp-bericht? Om stroom te besparen, kiezen veel Android-telefoons ervoor om apps te laten ‘slapen’. Notificaties en andere meldingen komen hierdoor later of niet binnen. Toch meldingen blijven ontvangen? Deze slaapfunctie kun je eenvoudig uitzetten door op ‘niet optimaliseren’ in je geavanceerde instellingen van ‘apps en meldingen’ te klikken.
Apps verwijderen
Denk na welke apps je wel of nauwelijks gebruikt voordat je apps verwijdert. Zo kan het zijn dat jij eenmalig of minder gebruik maakt van bijvoorbeeld een bezorgdienstapp als Deliveroo. Je kunt in de instellingen ook terugvinden wanneer je een bepaalde app voor het laatst hebt geopend. Dit is echter alleen beschikbaar voor iPhones en niet voor Androidtoestellen.
Apps verwijderen iPhone:
- Ga naar ‘Instellingen’
- Kies vervolgens voor ‘Algemeen’
- Ga nu naar ‘iPhone opslag’
- Onder elke app lees je wanneer de app voor het laatst gebruikt is.
- Druk op een app om ruimte vrij te maken op je telefoon. Dit doe je door te kiezen voor ‘Ruim op’ of ‘Verwijder app’.
- Je kunt ook op de achtergrond van je beginscherm drukken en het ingedrukt houden totdat de app beweegt. Vervolgens verschijnt er een minnetje. Als je daarop drukt, verwijder je de app.
Apps verwijderen Android:
- Ga naar ‘Instellingen’
- Kies vervolgens voor ‘Apps’
- Druk op een app om ruimte vrij te maken op je toestel. Dit doe je door te kiezen voor ‘‘uitschakelen’. Dit kan alleen bij apps die niet al automatisch op je telefoon staan.
Aan de Lite
Heb je een Android-toestel op leeftijd? Dan is het raadzaam om Lite versies van verschillende apps te installeren. Deze optie is tot nog toe alleen beschikbaar voor Androidgebruikers. Lite-apps zijn lichtere versies van bestaande apps en nemen minder geheugen in beslag. Zo zijn de apps een stuk minder zwaar en werken ze ook prima op een wat oudere telefoon. Wil je graag Facebook gebruiken, maar wordt je telefoon daar erg traag van? De afgeslankte versie van de Facebook-app is dus een goede vervanger. Naast een Lite versie voor Facebook zijn er ook Lite versies voor YouTube, Twitter en Skype en TikTok. Extra tip: maak een bladwijzer bijvoorbeeld van de Facebookwebsite en voeg deze site als een snelkoppeling toe op je homepagina. Je kunt de Facebook-app verwijderen en rechtstreeks inloggen via Safari.
Verwijder gedownloade bestanden
Naast het verwijderen van je weinig gebruikte apps, kun je ook losse gedownloade bestanden verwijderen. Zoals de Spotify lijsten, Netflix series of Videoland films die je voor offline gebruik had gedownload. Voor iOS-toestellen ga je naar je iPhone-opslag en klik je per applicatie aan of je gedownloade bestanden wil verwijderen. Zo maak je in een handomdraai meer ruimte op je telefoon vrij. Meer weten over offline downloaden? Lees hier alles over hoe je offline films en series kunt kijken.
Extra tip voor de fanatieke bingewatcher: de Netflixfunctie ‘Smart Downloads’. Je beheert hiermee je gedownloade series. Het verwijdert automatisch de aflevering die je hebt gekeken en downloadt vervolgens de volgende aflevering, alleen op wifi. Via de Netflix app-instellingen zet je deze functie handig aan of uit.
Zeg Siri vaarwel
Genoeg van Siri-meldingen? Zet Siri voor je geïnstalleerde apps uit. Je stelt dit eenvoudig in voor elke app via je eigen telefoon-instellingen ‘Siri en zoeken’. Zo sta je Siri niet meer toe om op basis van je gebruik app-suggesties te geven.
Schakel bluetooth uit
Eén van de grote boosdoeners is het aan laten staan van je bluetooth. Het is natuurlijk handig om bluetooth te gebruiken als je met apparaten moet verbinden, maar heb je het niet nodig zet hem dan gewoon uit. Ook het aan hebben staan van je locatie slurpt ontzettend veel batterij en maakt je telefoon ook trager.
Terug naar de basis
Je hebt alles geprobeerd, maar niets helpt. Wil je alsnog je telefoon sneller maken? In dat geval kun je je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Let er wel op dat je eerst een back-up maakt, want alle apps, bestanden en overige informatie worden verwijderd. Ook als je je smartphone aan iemand anders geeft of het toestel verkoopt is het raadzaam om ‘m terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
Heb jij nog een extra goede tip om je telefoon sneller te maken?