Daily lifesavers: tips van neurowetenschapper voor minder telefoonstress
Help! Mijn batterij is bijna leeg! Ik kan niets meer met mijn telefoon, omdat ik op 3G zit! Help! Waarom doet de wifi in de trein het niet?! Oh jee… telefoonstress. Misschien heb jij het ook weleens. We vroegen neurowetenschapper Erik Schoppen wat je daartegen kunt doen. In drie video’s vertelt hij over herkenbare situaties én geeft hij advies hoe je van deze stress-situatie een daily lifesaver maakt.
Denken dat je telefoon over gaat, terwijl er niemand belt. In paniek raken, omdat de batterij voor meer dan de helft leeg is. Gestrest raken, omdat je de stroom aan meldingen niet kunt bijhouden. Ja, soms zorgen telefoons voor behoorlijk wat stress. Ook bij jou? Tijd voor een adempauze. Tijd om de controle terug te pakken. Aan telefoonstress kun je namelijk wat doen. In deze daily lifesaver-videoreeks vertelt neurowetenschapper Erik Schoppen je hoe.
Daily lifesaver 1: Relativeringstips tegen telefoonstress
Soms voelt je telefoon als een verlengstuk van je lichaam. Een apparaatje waar je niet zonder kunt. Hem thuislaten? Onmogelijk! Wie weet mis je dan wel iets en heb je straks allerlei meldingen ‘in te halen’. Fear of missing out: brr…
Voor veel mensen is haar of zijn smartphone onmisbaar. Iets als een lege batterij zorgt dan voor heel wat stress. Hoe vermijd je dit en hoe heb je juist zoveel mogelijk plezier van je telefoon? Want daar is ‘ie voor bedoeld, toch? Je voorkomt al een boel stress door onbelangrijke meldingen uit te zetten. Zo piept of trilt je telefoon niet om de haverklap. Meer tips en wetenschappelijk onderbouwde informatie over stress? Kom er alles over te weten in de onderstaande video.
Daily lifesaver 2: Hoe word je niet meer gek van je telefoon?
Tienduizenden rode bolletjes in je e-mail, een oneindige stroom aan pushberichten… je telefoon kan een echte aandachtstrekker zijn. Dit zorgt voor ‘fear of missing out’ (FOMO) krijgt, maar ook tot een overdosis informatie waardoor je door de meldingbomen het bos niet meer ziet.
Je wilt daarom geen melding missen, omdat je bang bent iets leuks of belangrijks te missen. Notificatiestress! Bovendien zorgen meldingen op je telefoon ervoor dat je brein signaalstofjes als dopamine, endorfine en adrenaline aanmaakt. Iets dat verslavend werkt. Zo slokt je telefoon je al snel op en kun je soms gek worden van alle meldingen op je telefoon. Wetenschappelijk onderbouwde tips om je meldingen onder controle te krijgen en niet meer gek te worden van je telefoon? Check de video.
Daily lifesaver 3: always on, maar apart together: de toekomst van telefonie?
Telefoontrends stapelen zich in rap tempo op. Het nieuwste van het nieuwste missen? FOMO! Dat kost klauwen met geld, want telefoons worden steeds duurder. De nieuwste telefoons bevatten de beste camera’s, snelste processoren en grensverleggende extra’s (hoi gezichtsscan, bloeddrukmeter en foto’s maken in het donker!). Daar betaal je dan ook voor en dat zorgt voor stress. Maar heb je dit echt nodig? Er zijn genoeg goedkope smartphones die in de basis precies hetzelfde kunnen als de duurste telefoons.
Vraag het jezelf af of het de moeite is je mee te laten slepen in de zoveelste hype. Telefoons zijn er voor het onderhouden van je sociale contacten. De goedkoopste telefoon kan dat net zo goed als de duurste Samsung of iPhone.
Meer over de toekomst van telefoons en wat je tegen toekomststress kunt doen? In de laatste video gaat Erik Schoppen in op de toekomst van telefonie en dat fysieke telefoons straks misschien wel verleden tijd zijn. Ook geeft hij tips tegen always on-stress, zijn laatste daily lifesaver.
Jouw daily lifesavers?
Er zijn ongetwijfeld meer daily lifesavers dan de drie die Erik in zijn video’s geeft. Welke tips heb jij om telefoonstress te voorkomen? Laat het weten in de reacties!