.

gevaarlijke apps
Terug naar overzicht
26,963x gelezen

Normaliter schotelen we je apps voor die je beslist moet downloaden voor een bepaald doel. Ditmaal gooien we het roer om en tippen we welke apps je beter niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het gevaarlijke apps zijn, ze gegevens van je ontfutselen, averechts werken of gezondheidsschade kunnen toebrengen.

Zaklamp apps kunnen doorgaans het daglicht niet verdragen

Een zaklamp app hoef je niet apart te downloaden, die zit al op je telefoon. De meeste van de talloze zaklamp apps die worden aangeboden in de app stores – zo schreven we al in ons artikel Misbruiken apps je privégegevens? – bestaan alleen maar om jouw gegevens te ontfutselen. En die kunnen ze dan bijvoorbeeld doorverkopen aan marketingbureaus. Uit onderzoek in 2019 van virusscanner Avast bleek dat zaklamp apps gemiddeld om maar liefst 25 machtigingen vroegen. Bij 2 apps liep de teller op tot zelfs 77. Sommige machtigingen zijn hoogst discutabel, zoals audio opnemen, de contactlijst lezen en zelfs contacten aanmaken. In ons artikel over app-machtigingen leggen we uit wat machtigingen zijn, waarom ze worden gevraagd en hoe je er controle over houdt. Conclusie: zaklamp apps zijn doorgaans gevaarlijke apps.

gevaarlijke apps
Een van de reviews in de Play Store van de beruchte zaklamp app Brightest Flashlight Free.

Weer apps: zie de bui hangen

Zelfde verhaal, ander type app: ook weer apps zijn berucht om het bemachtigen van gegevens. Voor een goede werking hoeven ze alleen je locatie te weten, maar ze halen vaak veel meer informatie over je binnen. Veel weer apps, waaronder grote namen als The Weather Channel, Accuweather en WeatherBug, verkopen die data aan adverteerders en gegevenshandelaren. Accuweather bleek in 2017 bijvoorbeeld locatiegegevens van gebruikers door te sluizen naar derden, zelfs van gebruikers die hadden aangegeven dat de app geen locatiegegevens mag gebruiken.

Weer apps zijn een slimme manier voor kwaadwillenden om gegevens te bemachtigen. Ze zijn namelijk relatief makkelijk te maken en hebben een goede reden om jouw locatiegegevens te vragen: je wilt namelijk het weer op jouw locatie weten. Laatst bleek een populaire app in de Play Store met de naam Weather Forecast—World Weather Accurate Radar locatiegegevens, e-mailadressen en IMEI-nummers te verzamelen én in het geniep gebruikers in te schrijven bij betaalde virtual reality-platformen. Volgens testen van de online privacychecker voor Android apps appcensus.io zijn de populaire Nederlandse weer apps Buienradar en Weeronline een stuk privacyvriendelijker, al werd bij het testen van Weeronline wel de Android ID verzonden.

gevaarlijkse apps
De app Weather Forecast—World Weather Accurate Radar bleek het stoutste jongetje van de klas van alle weer apps.

Batterijbesparende apps: bespaar je de moeite

Veel batterijbesparende apps zijn eigenlijk task killers en het nut daarvan valt te betwijfelen (zie volgend punt). Bovendien moet je de beste manieren om batterij te besparen zelf voor rekening nemen, denk aan de helderheid van je scherm zo laag mogelijk zetten, verbindingen als wifi en bluetooth niet onnodig aanhouden en zorgen dat apps minder vaak synchroniseren. In de praktijk werkt het beter om te begrijpen welke functies veel batterij gebruiken en daarop te anticiperen dan om een batterijbesparende app te gebruiken. Daar bovenop kunnen dit soort apps malware bevatten of je gegevens doorspelen aan derden. Wil je toch een batterijbesparing app? Zorg dan dat je ‘m in de app store downloadt en check goed de reviews van andere mensen.

Wil je weten hoe je moet omgaan met weinig batterij? Check dan ons artikel Batterij bijna leeg? Zo overleef je een dag met 10% of schakel de batterijbesparende modus van Android (uitleg) of iOS (uitleg) in.

gevaarlijke apps
De Play Store barst van de batterijbesparende apps.

Task killers zijn allang niet meer nodig

Vroeger was het een geliefd gebruik onder smartphonebezitters: handmatig alle openstaande apps ‘killen’. Zo zorgde je ervoor dat de batterij niet te snel opging en je telefoon niet te traag werd door de grote aanslag op het werkgeheugen. Apps waarmee dit heel makkelijk ging waren razend populair, zo stond Advanced Task Manager zelfs een tijdje op nummer één in de Android Market. Tegenwoordig hoef je apps niet meer te sluiten omdat Android en iOS automatisch slimme task managers hebben. Apps gebruiken in principe geen stroom als ze niet actief zijn, tenzij ze op de achtergrond bijvoorbeeld downloaden of synchroniseren. Sterker nog: sluit je je apps zelf, dan verdwijnen ze uit het werkgeheugen en moet je telefoon ze later opnieuw opstarten. En dat kost juist veel batterij.

gevaarlijke apps
Advanced Task Manager stond zelfs een tijd op nummer één in de Android Market.

Niet-betrouwbare anti-virus apps doen meer kwaad dan goed

iPhones hebben sowieso geen anti-virus app nodig (sterker nog: ze bestaan niet eens). Bij Android anti-virus apps moet je goed uitkijken. Uit onderzoek van anti-virustestbedrijf AV-Comparatives naar 250 apps uit de Play Store, bleek dat slechts 80 daarvan aan de basisnorm voldeden. Ze detecteerden minimaal 30 procent van de 2000 kwaadaardige apps die ze moesten checken. Waarom er zoveel nep anti-virus apps in de Play Store staan? Nou, omdat deze apps om vergaande machtigingen kunnen vragen, waardoor ze veel gegevens kunnen doorspelen aan derden. En dat is dan ook wat een groot deel van deze Android-apps doet. Uit de test van AV-Comparative kwamen vooral apps van bekende namen als F-Secure, Bitdefender en Symantec heel goed uit de bus, dus speel liever op safe en kies een bekende naam. Meer weten? Lees dan ons artikel Zijn virussen een bedreiging op mijn telefoon?.

gevaarlijke apps
F-Secure: een van de beste anti-virus apps voor Android volgens AV-Comparative.

Gezondheidsapps zonder gedegen onderzoek

In de app stores vind je tienduizenden gezondheidsapps. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel apps helemaal niet of niet goed genoeg werken. Dit kunnen daardoor gevaarlijke apps zijn: misschien doen mensen daardoor de verkeerde dingen of blijven ze weg van de reguliere gezondheidszorg. Veel beter kun je gegarandeerd goede apps gebruiken. Zo heeft de GGD een eigen ‘app store’: www.ggdappstore.nl. Al deze apps bevatten betrouwbare informatie en zijn getest door medische professionals. De handigste gezondheidsapps lichten we uit in ons artikel Deze gezondheidsapps helpen je gezond te blijven of weer te worden.

gevaarlijke apps
GGD App Store: gegarandeerd betrouwbare gezondheidsapps.

Simpele beeldbewerkings apps: teken aan de wand

Iets markeren, een pijl tekenen, een afbeelding bijsnijden of de kleuren aanpassen? Het kan allemaal met de standaardfuncties van Android en iOS. Hier hoef je dus geen app voor te installeren. Je raadt het al: ook dit soort apps zijn berucht om de machtigingen die ze vragen, zoals toegang tot je contacten, appgeschiedenis en locatie. Wil je toch meer functies dan je telefoon bevat? Check dan ons artikel over design apps.

gevaarlijke apps
Je smartphone bevat een aantal basisfuncties voor beeldbewerking.

Apps die klinkklare onzin beweren

Apps die röntgenfoto’s, een leugendetector, opladen door je telefoon te schudden of een vertaling van je huisdier aanbieden? Klinkklare onzin natuurlijk. Grote kans dat ze misbruik willen maken van de digibeten onder ons. Blijf weg van dit soort apps, zelfs als de app duidelijk aangeeft dat het grappig bedoeld is. Klinkt misschien als een overbodige tip, maar voor de jongere, oudere en minder digitaal geschoolde gebruikers is het minder vanzelfsprekend. Twijfel je of telefoon een functionaliteit heeft? Kijk dan naar de specificaties op de website van de fabrikant.

gevaarlijke apps
Een app die vertaalt naar en van kattentaal? Klinkklare onzin!

Weet jij nog meer apps die we maar beter niet kunnen gebruiken?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.