Deze gezondheidsapps helpen je gezond te blijven of weer te worden
Apps moeten een belangrijke rol gaan spelen in de bestrijding van het coronavirus. De Nederlandse overheid wil twee apps inzetten: de eerste detecteert of je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest, nummer twee monitort je gezondheid bij een mogelijke besmetting. Buiten COVID-19 om zijn er een hoop andere waardevolle apps waarmee je gezond kunt blijven of weer worden. Moet ik naar de dokter? Hoe ga ik om met ongevallen? En hoe herken ik teken(beten)? Je komt er allemaal achter dankzij onze 7 handigste gezondheidsapps.
Hoe apps helpen in de strijd tegen corona
De wereld is in de ban van corona, zelden heeft de medische wereld voor zo’n grote opgave gestaan. Als er íets positief is aan de hele coronacrisis, dan is het dat er nieuwe technologieën worden ontwikkeld voor het opsporen en bestrijden van dit soort virussen. De Chinese techgigant Alibaba zegt bijvoorbeeld een kunstmatig intelligent diagnosesysteem te hebben ontwikkeld dat corona-infecties in een paar seconden en met 96 procent accuraatheid kan vaststellen.
Daarnaast zijn er al een hoop corona-apps ontwikkeld. Zo geeft een app van Alipay een kleurcode aan inwoners van China op basis van hun gezondheidsstatus: groen als je gezond bent, geel staat voor zeven en rood voor veertien dagen quarantaine. Deze kleurcodes worden onder meer bij treinstations en flats gebruikt om te controleren of inwoners mogen passeren.
De Nederlandse corona-apps in wording
Minister Hugo de Jonge wil dat we een zogeheten close contact detector-app gaan gebruiken, die aangeeft of we contact hebben gehad met een besmet persoon. In onder andere China, Singapore en Zuid-Korea worden al van dit soort apps gebruikt, die werken met locatiedata van GPS en bluetooth (en in Zuid-Korea zelfs met creditcardgegevens en beelden van beveiligingscamera’s). Is iemand besmet? Dan worden mensen die de afgelopen dagen bij hem of haar in de buurt zijn geweest onmiddellijk geïnformeerd en verzocht om thuis te blijven. Klinkt allemaal behoorlijk Big Brother. In het buitenland is er al veel kritiek van privacy-organisaties, in Nederland volgt dit ongetwijfeld ook.
Geeft app nummer één aan dat je in de buurt bent geweest van een besmet persoon? Dan wordt je gezondheidssituatie gemonitord met app nummer twee, waarmee je vanuit huis contact kunt opnemen met een arts.
Ben je bang dat je besmet bent met het coronavirus? Doe dan een coronazelftest.
Gezondheidsapps: scheid het kaf van het koren
Vooropgesteld: een app kan nooit een dokter vervangen. Toch zijn er wel degelijk apps die behulpzaam kunnen zijn. In de app stores vind je tienduizenden gezondheidsapps, maar uit onderzoek is gebleken dat veel apps niet goed werken. En dat kan voor gezondheidsschade zorgen. Oppassen geblazen dus!
Gelukkig heeft de GGD een eigen ‘app store’ ontwikkeld: www.ggdappstore.nl. Van deze apps weet je zeker dat ze goed in elkaar steken. De volgende 7 gezondheidsapps komen uit de database van de GGD. Kamp je met gezondheidsproblemen? Vertrouw dan niet volledig op een app, maar raadpleeg je huisarts.
Moet ik naar de dokter: beantwoordt één belangrijke vraag
Moet ik hiermee naar de huisarts gaan of niet? Die vraag wordt beantwoord door de app Moet ik naar de dokter (Android en iPhone), die is gevalideerd door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Aan de hand van een aantal korte vragen kom je erachter of je contact moet opnemen met de huisarts of huisartsenpost.
EHBO - Rode Kruis: eerste apphulp bij ongevallen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En je telefoon gelukkig altijd in je broekzak of tas! De app EHBO - Rode Kruis (Android en iPhone) leert je wat je moet doen bij 80 veelvoorkomende ongevallen, van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot hevige bloeding. De duidelijke plaatjes en gesproken instructies helpen je om accuraat te handelen als de paniek je nader staat dan het lachen.
Reanimatie: omdat reanimeren hartstikke belangrijk is
Bij een hartstilstand moet iemand zo snel mogelijk gereanimeerd worden. Met de app Reanimatie (Android en iPhone) van de Hartstichting krijg jij ondersteuning op het moment dat je gaat reanimeren. De app toont de juiste stappen en helpt je om het juiste ritme te houden. Verder kun je de lesstof van reanimatiecursussen oefenen en meldingen krijgen als je reanimatiediploma verloopt.
GGD Reist mee: jouw reisgids op medisch gebied
In de app GGD Reist mee (Android en iPhone) krijg je praktische tips voor op reis, bijvoorbeeld over het voorkomen van muggenbeten of hoogteziekte. Op basis van je locatie kan de app waarschuwingen sturen bij bijvoorbeeld een epidemie, negatief reisadvies of politieke onrust. Verder staan je vaccinaties erin en vind je informatie over tropische ziektes.
UV Radar: een zonneklaar advies over zonnen
Op basis van je huidtype en de zonkracht op jouw locatie geeft de app UV Radar (Android en iPhone) een persoonlijk zonadvies. De app is voorzien van een handige timer zodat je kunt voorkomen dat je te lang in de zon bent. Onder meer KWF Kankerbestrijding en Buienradar hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van deze app.
Tekenbeet: voorkom beten van teken
Een teek is maar een klein beestje, toch kan een beet ernstige gevolgen hebben: de ziekte van Lyme. De RIVM-app Tekenbeet (Android en iPhone) legt uit hoe je een teek herkent, hoe je jezelf kunt controleren op teken en hoe je een teek verwijdert. Verder geeft de app een hoop informatie over teken en de ziekte van Lyme én kun je een (foto)dagboek voor tekenbeten bijhouden.
Pollennieuws en AllerGoGo: wees hooikoorts te slim af
De app Pollennieuws 2020 (alleen beschikbaar voor Android) helpt je om hooikoorts het hoofd te bieden door middel van bijvoorbeeld een pollenkaartje, een 5-daagse hooikoortsverwachting, een bloeikalender en dagelijkse pollenmetingen.
Speciaal voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar met hooikoorts is de app AllerGoGo (Android en iPhone) ontwikkeld. Met de applicatie kunnen ze een hooikoorts- en medicijnendagboek bijhouden en tips krijgen om hooikoortsklachten zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat voor gezondheidsapp zou jij graag ontwikkeld zien?