Apple Arcade, streaming en AR: de toekomst van smartphonegames?
Elk jaar worden smartphones krachtiger. En élk jaar komen er betere smartphonegames uit. 2020 belooft een mooi gamejaar te worden, met veel nieuwe trends op het gebied van gamen op je smartphone. Zoals games streamen met Apple Arcade. Je leest hier hoe de toekomst van gamen op je telefoon eruitziet!
Waarom ‘gewoon’ gamen op je smartphone straks verleden tijd is
Het is nu nog de normaalste zaak van de wereld: via de app store gratis een spelletje downloaden en ‘m dan spelen op je telefoon. Inclusief advertenties tussen het gamen door en de mogelijkheid om in-app aankopen te doen, zodat je nieuwe functies en levels ontgrendelt.
Is dit straks verleden tijd? Daar lijkt het steeds meer op. Als gebruiker willen ‘we’ meer dan dit soort spelletjes. Bij de meeste games kom je immers alleen verder als je de portemonnee trekt. Mensen willen op hun telefoon vrijuit gamen zonder beperkingen die pas verdwijnen als je betaalt. Zonder dat reclames je ophouden of dat je dus moet betalen. De toekomst van smartphonegames speelt hierop in, dus de manier waarop we gamen gaat veranderen. Hoe? Wij werpen een blik op de toekomst.
Wat is dan de toekomst van smartphonegames?
De toekomst van telefoonspelletjes spelen, krijgt steeds meer vorm. Hieronder staan de belangrijkste trends.
Onbeperkt ‘premium’ games zonder reclame via abonnementsdiensten als Apple Arcade
Een vast bedrag betalen en dan op je telefoon spelletjes spelen zonder tussenkomst van reclames of beperkingen van in-app aankopen? Het kan met abonnementsdiensten als Apple Arcade. Hiermee speel je échte kwaliteitsspelletjes die door experts van Apple Arcade zijn geselecteerd.
Het mooie daaraan is dat je vooraf precies weet wat je betaalt. In ruil daarvoor kun je een heleboel games downloaden die je zonder beperkingen kunt spelen. Nu is het vaak omgekeerd: je downloadt gratis een spelletje en weet dan niet wat je moet betalen om meer mogelijkheden in de game te krijgen. Zo kunnen de kosten oplopen tot wel tientallen euro’s. Met Apple Arcade weet je vooraf zeker dat de eerste maand gratis is en dat je daarna 4,99 euro per maand betaalt. En het mooie is? Elke maand komen er nieuwe games bij het aanbod.
Games streamen via een streamingdienst als Google Stadia
Een spel spelen dat helemaal niet geïnstalleerd is op je telefoon? Daar gaat het steeds meer naartoe, want games streamen is in opkomst. Je telefoon is op die manier alleen het scherm en controller voor het spel. Het spel zelf draait op een computer op een server ergens anders, die alleen het beeld naar je telefoon stuurt.
Het voordeel daarvan? Je speelt daarmee de beste, mooiste spellen waarvoor je telefoon anders nooit krachtig genoeg zou zijn. Je hebt er alleen snel internet voor nodig. Vooralsnog kun je alleen via wifi games streamen. Onderweg in bijvoorbeeld de trein kun je dit dus nog niet doen. Je kunt dus niet overal games streamen, maar dat is voor de internetbundel van je Sim Only abonnement misschien ook maar beter. Games streamen verbruikt namelijk veel data: met Google Stadia zelfs 4,5 GB per uur.
Klinkt goed, toch? Er zijn steeds meer streamingsdiensten voor games beschikbaar. Deze kosten een vast bedrag per maand, maar daarvoor krijg je niet een onbeperkt aanbod van de nieuwste games. Vaak moet je het spel nog wel zelf kopen voordat je ‘m kunt spelen. Voorbeelden van diensten zijn Google Stadia, NVIDIA GeForce Now en Microsoft xCloud. Stadia en GeForce Now zijn al beschikbaar, xCloud is later dit jaar breed beschikbaar. Met deze diensten kun je games die je al hebt op je computer (GeForce Now) of Xbox (xCloud) streamen naar onder andere je telefoon.
Gamen in Augmented Reality
De manier waarop we gamen op onze smartphone verandert. Steeds vaker blijft de spelwereld niet beperkt tot het scherm van je telefoon. Via Augmented Reality betrek je namelijk ook de echte wereld om je heen bij het spel. Hiermee voeg je spelelementen via de camera van je telefoon toe aan je game.
Het beste voorbeeld? Dat is misschien wel Minecraft Earth. Hiermee kun je op straat virtuele Minecraft-creaties bouwen. En het leuke is: dit kun je samen met anderen doen. Wie zegt dat gamen niet verbindt? Minecraft Earth bewijst het tegendeel! Ook Pokémon Go is een spel dat Augmented Reality gebruikt.
In de toekomst gaat gamen via Augmented Reality waarschijnlijk nog een stapje verder. Dan ruil je het telefoonscherm in voor een Augmented Reality-bril. Hiermee zie je tegelijkertijd de echte wereld én de gamewereld.
Legendarische titels van console naar smartphone
Voor gameontwikkelaars worden smartphonespelletjes steeds belangrijker. Daarom komen steeds vaker grotere titels naar je telefoon. Denk bijvoorbeeld aan Mario Kart, dat alleen voor Nintendo-consoles werd gemaakt. Nintendo piekerde er niet over om dat te veranderen, maar inmiddels is er toch een Mario Kart-game voor je telefoon. Ook titels als FIFA zijn nu beschikbaar op je telefoon. De verwachting? Dat is dat ontwikkelaars steeds vaker ‘smartphone first’ gaan denken. Iedereen heeft zijn telefoon de hele dag bij zich. Daarmee is dit de ‘game console’ die iedereen het vaakst bij zich heeft. Interessant genoeg om mooie titels voor uit te brengen.
Hoe kan het dat smartphonegames steeds mooier en beter worden?
Elk jaar worden spelletjes op je telefoon mooier en beter. Hoe kan dat?
Betere hardware
De hardware in telefoons wordt krachtiger en krachtiger. De processor krijgt meer rekenkracht en de videokaart wordt beter en beter. Hierdoor kan je telefoon mooiere games aan. Zo is er dus steeds meer mogelijk. Van realistischere games tot grotere spelwerelden.
Er zijn zelfs speciale gamesmartphones, met ingebouwde koeling voor extra goede prestaties. De processor kan dan extra intensief gebruikt worden, omdat hij goed wordt gekoeld. Een voorbeeld is de Nubia Red Magic 5G. Ook is het tegenwoordig makkelijk om een PlayStation- of Xbox-controller via Bluetooth te koppelen met je telefoon. Dat scheelt gepiel met je vingers op het scherm, waardoor je een stuk nauwkeuriger (en dus beter) je spel bestuurt.
Bereid te betalen
Ontwikkelaars doen steeds meer moeite voor het maken van telefoonspelletjes. Dat komt, plat gezegd, omdat er meer te verdienen valt. Mensen zijn namelijk vaker bereid om te betalen voor een mooi spel. Zeker omdat ze dan geen last van reclame hebben en niet beperkt worden door in-app aankopen. Daarom gamen we steeds meer op onze smartphones en zijn spellen steeds mooier. Omdat het voor fabrikanten loont hier wat mee te doen.
Gamen op je telefoon: laat de toekomst maar komen!
De toekomst van gamen op je smartphone ziet er rooskleurig uit. Zeker nu je voor een vast bedrag per maand de mooiste spellen onbeperkt kunt spelen. Steeds vaker kun je deze games nog streamen ook. Waar je ook bent. Al blijft het daarmee letten op het verbruik van je Sim Only internetbundel.
Wat ga jij eerder doen: een abonnement op een gamedienst nemen of games streamen?