? Deze 9 toffe dingen kun je óók doen met emoji ??
Grote kans dat je ’s werelds populairste emoji ? dagelijks intypt. Maar wist je dat je veel meer kunt doen met emoji dan ze gebruiken op WhatsApp, Facebook, Instagram of sms? Van pizza bestellen tot WhatsApp-vier-op-een-rij en van taboes doorbreken tot naam voor je wifinetwerk: dit zijn de 9 verrassendste dingen die je kunt doen met emoji.
1. Emoji als basis voor spelletjes
Emoji, wie kent ze niet? Nou, een hoop mensen. Want in onze emoji-gids kun je lezen dat veel populaire emoji helemaal verkeerd worden gebruikt. Tegenwoordig figureren emoji (of emoji’s, waarover later meer) in tal van films en boeken, maar ook in een paar spelletjes. Op deze site kun je bijvoorbeeld een quiz spelen waarbij filmtitels zijn uitgebeeld in emoji. Ook leuk: WhatsApp-vier-op-een-rij. Creëer het speelveld met 6 verticale en 7 horizontale witte stippen. Om en om copy-pasten jullie het bericht van de andere speler en verander je een witte stip in rood of blauw, zoals in onderstaand voorbeeld. Succes!
Bron: Digitalspy.com
2. Verhaaltjes en gedichten vertellen
Ben jij in een creatieve bui? Pak dat emoji-menu er maar bij op je telefoon en laat de schrijver of dichter in je los! De beeldtaal is een uitstekende vorm om in te dichten, getuige deze site met voorbeelden van emoji-gedichten. Vertel jij liever verhalen? Ook dat kan uitstekend met de welbekende smiley’s, kijk maar naar deze uitbeelding van het kerstverhaal:
Bron: emojipoems.tumblr.com
Heb je tijd over? Vertaal dan eens een boek naar emoji. Zo heeft de nationale bibliotheek van de VS Emoji Dick opgenomen in de collectie, een vertaling in emoji van de Amerikaanse literaire klassieker Moby Dick.
3. Een pizza bestellen
Slimme stunt van Domino’s: nadat je één keer je favoriete bestelling via de website hebt doorgegeven, hoef je als vaste klant voortaan alleen nog maar ‘?’ te sms’en en de maaltijd wordt even later thuisbezorgd.
4. Snel zoeken in Google
We hebben nog niet ontdekt waarom het precíés handig is, maar in Google kun je zoeken via de bekende smiley’s. Al komt het wel van pas om snel – daar is ‘ie weer – pizza te bestellen:
5. Taboes doorbreken en bewustzijn creëren
Naar aanleiding van een grote actie van Plan International heeft het Unicode Consortium, de organisatie die zorgt dat er wereldwijd één standaard voor emoji is, recent een menstruatie-emoji toegevoegd: een druppel bloed (?). De liefdadigheidsinstelling hoopt hiermee het stigma op menstruatie te doorbreken. Uit een onderzoek bleek namelijk dat vrouwen geloven dat een emoji helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken. In 2018 is bovendien een mug (?) toegevoegd aan de standaard-emoji om aandacht te vragen voor ziektes zoals dengue en malaria, die door deze insecten kunnen worden verspreid.
6. Bijzondere naam voor je wifinetwerk
Wifi Soerjadi, TellMyWiFILoveHer, Internetjes: je ziet regelmatig originele namen voor wifinetwerken voorbijkomen. Heb je al eens een smiley overwogen? Tien tegen één dat jouw netwerk de enige in de lijst is. Handig als je vaak een mobiele hotspot opzet in de trein, zodat je razendsnel je eigen netwerk kunt kiezen. Of om op te vallen als bedrijf zijnde:
Je kunt hier lezen hoe het moet.
7. Onhandig maar grappig: als domeinnaam voor je website
Uit de categorie: het kán, maar erg praktisch is het niet. Bij bepaalde domeinextensies zoals .tk, .com.kz en .ws kun je kiezen voor een emoji in je domeinnaam. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www. i❤.ws. Of dit een goed idee is? Ach… Om zo’n site te kunnen bezoeken, moet je de emoji in je adresbalk copy-pasten óf een ingewikkelde ‘punycode’ gebruiken (bijvoorbeeld ‘xn--i-7iq.ws’ voor voornoemde website).
8. Emoji als manier om de apps op je telefoon te ordenen
In ons artikel over apps sorteren leggen we 7 slimme manieren uit om snel je apps te kunnen vinden op de homescreen(s) van je telefoon. Eén daarvan is door emoji te gebruiken. Per appcategorie maak je een mapje aan. Het mapje met Spotify en SoundCloud noem je bijvoorbeeld ?, het mapje met fotogerelateerde apps ? en dat met communicatie-apps ?.
9. Op je kentekenplaat
In de Australische staat Queensland zijn ze wel heel dol op emoji. Lap je daar 500 Australische dollar (ongeveer 310 euro)? Dan kun je een emoji naast het kenteken op je kentekenplaat laten plaatsen. In Queensland denken ze sowieso ruim op kentekenvlak, zo kunnen inwoners al langer het logo van een sportclub of stad laten toevoegen.
Tot slot: emoji of emoji’s?
Is het meervoud van emoji nou emoji of emoji’s? Aan de hand van een mini-geschiedenislesje leggen we het uit. Emoji dateren uit de laatste jaren van het vorige millennium, toen ze verschenen op Japanse mobiele telefoons. Het zijn grafische uitbeeldingen van emoticons (zoals :-D), die al langer populair waren in de digitale wereld. Het woord emoji komt van het Japanse e (絵, oftewel afbeelding) + moji (文字, oftewel karakter) en heeft dus niks met het woord emotie te maken.
In het Japans is het meervoud emoji, in het Nederlands kan zowel emoji als emoji’s. Hoewel de meeste Nederlanders emoji prefereren, lijkt het logischer te zijn om het te hebben over emoji’s. Bij andere leenwoorden gebruiken we namelijk ook niet de meervoudsvorm uit de eigenlijke taal. Vergelijk het met bijvoorbeeld apfelstrudels en cadeaus, in plaats van apfelstrudel en cadeaux zoals in het Duits respectievelijk Frans.
Ken jij nog een andere verrassende toepassing van emoji?