Klaar met Facebook? Dit zijn de leukste nieuwe social media apps
Zou jij je liever je Facebook deactiveren? Of ben je uitgekeken op Instagram? Tijd om nieuwe social media apps te ontdekken! Wij zochten de leukste nieuwe apps voor je uit. Van de opvolger van Vine tot een app die mensen met dezelfde bucketlist met elkaar in contact brengt.
Vero: concurrent van Facebook met ‘gewoon’ chronologische tijdlijn
Een social media app die waarde hecht aan je privacy en waarbij je geen last hebt van advertenties? Dat is Vero. De app bestaat al sinds 2015, maar steeg het afgelopen jaar sterk in populariteit. Onder andere omdat je er hetzelfde mee kunt als met Facebook en Instagram.
Eén groot verschil: de inhoud van je tijdlijn is chronologisch. Net als vroeger bij Facebook en Instagram. Handig, want bij Vero bepaalt dus niet een onpersoonlijk algoritme wat voor jou wel of niet interessant is. ‘True Social’ noemt de app dat. Je kunt foto’s uploaden en verhalen delen, maar ook aangeven hoe ‘close’ je met een Vero-vriend bent. Ook kun je delen welk boek je leest, welke muziek je luistert en waar je bent geweest.
Vero is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Raftr: niet jij, maar je verhaal centraal
Vrienden, volgers, likes: het is hét recept voor de meeste social media apps. Bij Raftr pakken ze het iets anders aan. Deze app draait niet om mensen, maar om verhalen. Raftr bestaat sinds 2017 en is dus relatief nieuw. Het is bedacht door voormalig Yahoo-topvrouw Sue Decker.
Het doel van Raftr is om het gesprek met elkaar aan te gaan, want daar ontbreekt het volgens Decker op andere sociale media aan. Via de app kunnen mensen met gelijke interesses elkaar vinden en meer van elkaar te weten komen. ‘Rafts’ noemen we de gebruikers die elkaar op deze manier leren kennen. Zeg maar gedag tegen tags en hallo tegen rafts!
Raftr is gratis te downloaden voor Android en iOS.
EyeEm: verdien geld met je foto’s
Staat jouw telefoon ook vol met de mooiste foto’s? Bijvoorbeeld van mooie landschappen of close-ups? Met de social media app EyeEm kun je er geld mee verdienen. Via deze app bied je je foto’s te koop aan. Ook kun je in contact komen met andere fotografen. Wel zijn er kwaliteitseisen voor je foto’s: slimme software met kunstmatige intelligentie analyseert je kiekjes voordat ze te koop worden aangeboden. De lat ligt dus hoog! Deze tips voor smartphone fotografie komen je misschien wel van pas. De app bestaat sinds 2011 en heeft inmiddels 22 miljoen gebruikers. Ben jij daar binnenkort een van?
EyeEm is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Bucketlist: inspiratie voor jouw originele bucketlist
Geef toe: ook jij denkt er vást weleens over na. Je bucketlist. Dingen die je in je leven ab-so-lúút nog een keer wilt doen. Met Bucketlist.org deel jij de jouwe en kom je in contact met anderen die dezelfde dingen op hun lijstje hebben of die al hebben gedaan. Ideaal voor tips, tricks en om soulmates vinden. De site bestaat sinds 2010 en groeit gestaag.
En daarom is Bucketlist ideaal om… inspiratie te krijgen voor jouw bucketlist! Je kunt namelijk kiezen uit vier miljoen ideeën die anderen aandroegen. Zo vind je écht de leukste en origineelste dingen die je nog een keer gedaan moet hebben.
TikTok: waardige opvolger van Vine
Eén van de nieuwste apps on the block is meteen ook één van de populairste nieuwe social media apps: TikTok. Een video-app waarmee je korte filmpjes met een lengte van drie tot vijftien seconden het web opslingert. Ideaal, want dat is qua streamen dus niet zo slecht voor je dataverbruik. Al blijft het altijd opletten geblazen voor je Sim Only internetbundel.
TikTok bestaat sinds 2016 in China en is sinds 2017 ook buiten China beschikbaar. Binnen een jaar zat de app al op honderd miljoen gebruikers. Razend populair. De verklaring hiervoor? De populaire app Vine stopte in 2017 en TikTok bleek een prima vervanger. Je maakt er heel makkelijk korte video’s mee. Vervolgens kun je er een muziekje opzetten. Ja, ook van je favoriete artiest! Ook kun je een heleboel filters downloaden zodat jouw TikTok uniek is. Mooie extra: je kunt ze niet alleen delen op je TikTok-profiel, maar ook op Facebook en Instagram. Schiet jij straks ook nieuwe, korte video’s met deze Vine-opvolger?
TikTok is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Anchor: zelf makkelijk podcasts maken
Podcasts luisteren: het is heel populair. Zelf er eentje opnemen, dat kan natuurlijk ook! Podcasts zijn booming, dus waarom is podcasts maken alleen weggelegd voor mensen die hiervoor de (dure) apparatuur hebben? Dat is de gedachte bij Anchor, een van de nieuwste apps die je zeker moet uitproberen als je graag een podcast wilt maken. Want dat kan met deze app als de beste: zelf gemakkelijk podcasts maken. Handig is dat de je ook de mogelijkheid biedt om luisteraars hun vragen in te laten spreken. Die kun je dus meenemen in je volgende podcast!
Extra handig: met Anchor kun je de podcast gemakkelijk publiceren op grote platformen als Apple Podcasts. Ook hou je makkelijk in de gaten hoeveel mensen je podcasts luisteren. Stem klaar? Casten maar!
Anchor is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Nieuwe social media apps: steeds specialistischer
Ja, apps als Instagram en Facebook blijven onverminderd populair. Omdat de meeste mensen er een profiel hebben, blijven dit soort social media apps een soort digitale ontmoetingsplaats. Toch zie je steeds vaker dat mensen daarnaast een speciale social media app hebben die past bij hun interesses. Hardlopers? Die ontmoeten elkaar via Strava en dagen elkaar uit. Wijndrinkers? Die houden via Vivino bij welke wijnen ze drinken en aanbevelen. Meer van het bier? Untapped is hiervoor weer een social media app.
Welke bijzondere social media app gebruik jij?