.

Terug naar overzicht
26,809x gelezen

Tijdens het fietsen snel een appje lezen of het volgende nummer opzetten? Dat mag niet meer vanaf 1 juli 2019. Althans: als je daar je handen voor nodig hebt. Voortaan mag je namelijk geen enkel elektronisch apparaat meer vasthouden op de fiets. Wat mag je allemaal wel en niet op de fiets? Hoe hoog is de boete? Plus: met deze tips gebruik jij je telefoon veiliger tijdens het fietsen. 

Appverbod op de fiets: vasthouden mag niet

Het hing al jaren in de lucht, maar per 1 juli 2019 is het een feit: het appverbod op de fiets. De basisregel is simpel: tijdens het fietsen mag je geen telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden. Het maakt dus niet uit of je een appje leest, telefoontje opneemt of ander nummer opzet: zolang je het apparaat erbij vasthoudt, is het verboden.

Bedienen zonder handen mag nog wel

Hoewel het veiliger is om je elektronische apparaten helemaal links te laten liggen in het verkeer, mag je ze nog wel gebruiken als je je handen er niet voor nodig hebt. Je apparaat bedienen via spraakbesturing of knoppen op de oortjes? Mag. Je telefoon in een houder plaatsen om de navigatie – handsfree – te bekijken? Mag, maar het is nog steeds relatief gevaarlijk. Een appje sturen als je voor het stoplicht staat te wachten? Mag ook, want je neemt niet actief deel aan het verkeer.

Let op: luister je naar muziek of de navigatie? Dan moet je omgevingsgeluiden nog steeds kunnen horen. Doe dus één oortje uit of zet het volume een stuk lager.

Bellen op de fiets

Bijna 100 euro boete

Word jij al append betrapt door de politie? Dan wordt dat een duur appje. De boete bedraagt namelijk 95 euro. Minister Ferd Grapperhaus stelt dat er streng gecontroleerd gaat worden. Hij zei daarover: ‘Vooral in de eerste periode moet je er echt rekening mee houden dat je staande wordt gehouden. We willen heel duidelijk laten zien dat je een gevaar in het verkeer bent als je appt op de fiets.’

Niet veel meer doden, wel degelijk gevaarlijk

Hoewel onderzoek niet aantoont dat er op dit moment veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door telefoongebruik op de fiets, zijn experts het erover eens dat het wel degelijk gevaarlijk is. Het allergevaarlijkst zijn activiteiten waarbij je ogen lang niet op de weg zijn gericht, zoals appen. Maar ook handsfree bellen en muziek luisteren leiden tot slechter weggedrag, aangezien het een deel van je aandacht in beslag neemt én je het andere verkeer minder goed hoort.

https://youtu.be/3RxwpuWUbl8

Hoeveel zie je als je WhatsAppt op de fiets? Bron: NOS op 3

Houd het veilig met deze 4 tips

Wil jij toch handsfree je smartphone of een ander apparaat gebruiken in het verkeer? Dankzij deze 4 tips houd je het veilig:

  • Dankzij de spraakbesturing van virtuele assistenten zoals Google Assistent, Siri en Bixby kun je je telefoon zo nodig bedienen zonder ‘m aan te raken.
  • Als je je telefoon (toch) gebruikt voor navigeren of muziek luisteren, zet dan zowel geluid als trillen uit. Zo kun je de muziek of navigatie nog horen, maar word je niet gestoord door WhatsAppjes en andere pushberichten.
  • Een bluetooth headset is beter dan oordopjes met een kabel, omdat het kabeltje in de weg kan zitten. In de winterkou is een bluetooth-muts een goede oplossing.
  • Smartphonehouders voor op het stuur zijn niet verboden. Het blijft gevaarlijk om er tijdens het fietsen op te kijken, maar het is in ieder geval veiliger dan je telefoon in je hand houden. De Velo X is een smartphonehouder die geschikt is voor iedere fiets en zo’n beetje alle smartphones.

Rij MONO, fiets MONO

Je hebt vast al iets van de MONO-campagne voorbij zien komen. In het najaar van 2018 is deze overheidscampagne begonnen. Het doel: onveilig gebruik van smartphones in het verkeer tegengaan door weggebruikers te verzoeken hun telefoon voor vertrek op stil te zetten. MONO betekent één of alleen. De boodschap: focus je op één ding tegelijk, namelijk het verkeer. Wat BOB is voor drank, moet MONO voor de smartphone worden.

Vind jij een appverbod voor fietsers terecht? Waarom wel of niet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.