.

wereld apps
Terug naar overzicht
31,198x gelezen

Onze apps vormen voor een deel ons universum. Buienradar, 9292, Appie, Tikkie: we gebruiken deze Nederlandse apps een behoorlijk deel van de dag. Je hebt er vast nooit over nagedacht, maar ieder land heeft zijn eigen apps. Welke apps zijn dit eigenlijk? We nemen je mee de wereld over in 7 apps.

Uganda: veilig achterop de motortaxi met SafeBoda

We trappen af in Afrika, rond de evenaar. In Uganda, waar mensen gemiddeld 540 euro per jaar verdienen, hebben veel mensen geen eigen vervoersmiddel. Achterop springen bij een motortaxi (‘boda boda’) is een van de belangrijkste transportmanieren. Probleem: de motortaxirijders hebben vaak geen rijbewijs en je krijgt als passagier geen helm. Met jaarlijks tientallen doden tot gevolg.

De app SafeBoda (iOS en Android) kun je zien als de Uber voor motortaxi’s. Zo kun je namelijk snel een chauffeur oproepen op basis van locatie en weet je vooraf al wat je gaat betalen. Waarom het dan een safe boda is? Nou, omdat de chauffeurs een rijvaardigheids- en een EHBO-training hebben gevolgd én je gegarandeerd een helm (met wegwerphaarnetje) krijgt. 

Veel veiliger allemaal, dus niet gek dat dit aanslaat. Nu SafeBoda vier jaar aan de weg timmert, is de app honderdduizenden keren gedownload en hebben ze ruim 5000 chauffeurs in dienst.

wereld apps

Kenia: een betere positie voor boeren dankzij M-Farm

We reizen wat oostelijker, naar Uganda’s buurland Kenia. In Afrika zijn boeren in
de regel afhankelijk van tussenpersonen, die hun oogst kopen maar daarvoor vaak te lage prijzen betalen. Voor de boeren is het echter onmogelijk om zelf in contact te komen met groothandelaren. Bovendien weten de boeren niet wat de actuele marktprijzen zijn.

Met de Keniaanse app M-Farm kunnen boeren direct in contact komen met groothandelaren. Daarnaast kunnen ze zien wat momenteel de prijzen zijn én korting krijgen op bijvoorbeeld kunstmest en zaden. En daardoor worden boeren veel onafhankelijker.

wereld apps

China: meer dan een miljard mensen gebruiken WeChat

Door naar het Verre Oosten! De Chinese app Weixin (in het Engels: WeChat) wordt wel de ‘app voor alles’ genoemd. Niet alleen is het een soort Twitter, WhatsApp, Facebook en Tinder. Je kunt er ook betalingen mee verrichten en hotels mee boeken. En je kunt er zelfs een foto mee maken na een ongeluk zodat de verzekeringsmaatschappij je meteen uitbetaalt via WeChat Pay. Grappig: in WeChat zit een functie die ‘Go Dutch’ heet, dat is een soort Tikkie.

WeChat (iOS en Android) heeft meer dan een miljard gebruikers in China. Omdat de app zo compleet is, gebruiken Chinezen daarnaast maar weinig andere apps. Overigens kúnnen ze het leeuwendeel van de apps die jij op je telefoon hebt ook helemaal niet gebruiken, omdat die door de Chinese overheid worden geblokkeerd. Chinese apps zoals WeChat censureren politiek gevoelige berichten en delen gegevens van gebruikers met de overheid. 

Wordt de app ook in Nederland gebruikt? Nauwelijks, alleen door enkele Chinezen die zo contact houden met het thuisfront. Experts verwachten dat de app hier ook niet zal aanslaan. Er zijn namelijk te veel culturele verschillen én wij zijn te gehecht zijn aan onze oude en vertrouwde apps zoals Facebook, WhatsApp en Tinder.

wereld apps

Noord-Korea: Van Paektu naar Hanna, zo’n beetje de enige mobiele game

De grens over naar ’s werelds meest geïsoleerde land: Noord-Korea. Veel smartphonegebruikers spelen daar een spelletje waarin je op een motor van de Paektu-berg naar de Hanna-berg racet. De game is niet per se populair omdat ‘ie zo goed is, maar omdat het zo’n beetje het enige spelletje is dat je daar kunt spelen. 

De elite beschikt over de nieuwste iPhones, maar de gewone Noord-Koreaan moet het doen met lokaal geproduceerde rip-offs van iPhones en Samsungs – als ze die al kunnen betalen. Het internet is hier nog verder aan banden gelegd dan in buurland China. In Noord-Korea zijn slechts enkele honderden websites te bezoeken, die vooral gevuld zijn met staatspropaganda. En er zijn maar een paar apps beschikbaar, waaronder een foto-app en spelletjes zoals Van Paektu naar Hanna.

Bizar gegeven: om een app te krijgen, moet je naar een fysieke ‘app store’ in Pyongyang. Daar zet een winkelbediende voor een paar euro een app op je telefoon of tablet. Vanzelfsprekend worden apps strikt door de overheid gecontroleerd. In alle mobiele software zit zelfs een watermerk om aan te tonen dat de software is goedgekeurd.

wereld apps

Midden-Oosten: Anghami, de Arabische Spotify

In het midden van onze trip reizen we af naar het Midden-Oosten. Anghami (iOS en Android) kun je zien als de Spotify van de Arabische wereld. Naast internationale hits staat er ook veel Arabische muziek op dit platform. Inmiddels heeft de dienst al meer dan 75 miljoen gebruikers, die maandelijks ruim een miljard nummers streamen. 

Wat verklaart dit succes? Anghami heeft 120 medewerkers, die zijn verspreid over alle landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daardoor zegt het bedrijf veel beter te kunnen inspelen op lokale behoeften.

wereld apps

Verenigde Staten: House of Cats en andere (on)presidentiële ongein

Voordat we huiswaarts keren, steken we nog even de Atlantische Oceaan over. De Amerikaanse president Donald Trump is, om maar een understatement te gebruiken, niet onomstreden. En dat inspireert een hoop appmakers. 

Zo zijn er een stuk of wat spelletjes waarbij je met Trump de grensmuur moet bouwen. Zoals Trump Wall en Trumpy Wall voor Android en Great Wall of America voor iOS. In Trump Wall moet je bijvoorbeeld een ‘fantastic’ muur plaatsen en wegrennen voor een woedende Hillary Clinton. 

Star Trek-acteur en internetcultlegende George Takei heeft de app House of Cats (iOS en Android) ontwikkeld. Daarin schitteren de (on)presidentiële katten Trumpy Cat en Vladdy Putin. Je kunt foto’s nemen met deze katten erin, je eigen teksten met de stem van Trump laten uitspreken en Trumpy Cat beroemde quotes van de Amerikaanse president laten zeggen.

wereld apps

Nederland: nooit een nat pak met Buienradar en Buienalarm

Oost, west, thuis best. Hoewel… gaat die vlieger wel op voor ons kikkerlandje waar jaarlijks gemiddeld 800 millimeter neerslag valt? Gelukkig hebben we de geweldige neerslagapps Buienradar en Buienalarm. Voor wie onder een steen heeft gelegen (wat trouwens wel lekker droog is ☺): met Buienradar (iOS en Android) zie je de huidige en toekomstige buien op een plattegrond, terwijl Buienalarm (iOS en Android) je waarschuwingen stuurt voor naderende buien.

Zeker: in het buitenland heb je ook neerslag én neerslagapps. Maar die werken niet op lokaal niveau zoals Buienradar en Buienalarm. En dus heb je er veel minder aan. Nederland loopt dus voorop met neerslagapps ten opzichte van andere landen, wie had dat gedacht! Voortaan mag je jezelf dus gerust gelukkig prijzen als het giet en je dankzij deze briljante apps met een paraplu of regenjas de deur bent uitgegaan!

wereld apps

Ken jij nog andere apps die typisch zijn voor Nederland of een ander land?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.