Ladyphones, game-telefoons en andere bijzondere telefoons van vroeger
De mobiele telefoon: sinds een jaar of twintig niet meer weg te denken, toch? Talloze telefoons kwamen er al uit. Van grijze muizen tot flagships en alles daar tussenin. Waaronder ook een heleboel ladyphones en andere gekke, bijzondere toestellen. Wij zochten de opmerkelijkste concepten voor je uit!
Korte trip down memory lane met de mobiele telefoon
De mobiele telefoon gaat dus alweer een tijdje mee. Een korte geschiedenis van de mobiele telefoon: in de jaren ’70 zagen de eerste mobiele telefoons zoals we die nu kennen het levenslicht. Met het formaat als een baksteen, maar wél baanbrekend. Vanaf de jaren ’80 konden consumenten voorzichtig aan mobieltjes gaan gebruiken. Vooral onder zakenmensen in de financiële sector was het een gewild item.
In de jaren ’90 volgde de échte doorbraak. Mobiele telefoons werden een stuk betaalbaarder en daardoor waren ook de gewone vrouw en man om. Mobiele telefoons kwamen in alle soorten en maten uit en kregen ook steeds meer functies. Uiteindelijk luidde de jaren ’00 daarmee het tijdperk van de smartphone in en in de jaren ’10 zit vrijwel iedereen aan de smartphone.
Een greep uit de gekste mobiele telefoons
Ontelbare mobiele telefoons kwamen er in de afgelopen veertig jaar al uit. Daartussen zaten ook een boel bijzondere exemplaren. Wij konden het niet laten en zochten een paar gekke apparaten voor je uit.
Ladyphones: hevige trend in de ‘zeroes’
Opeens waren ze er, vooral tussen 2005 en 2010: ladyphones, mobiele telefoons speciaal voor vrouwen. Kleurrijke toestellen die vooral opvielen door hun opvallende ontwerp en die vaak extra apps hadden speciaal gericht op vrouwen. Denk daarbij aan shop-apps of een sport-app waarbij je calorieën telt. Rondom deze op de vrouw gerichte telefoons werden zelfs hele evenementen georganiseerd, zoals het Samsung LadyPhone Event in Amsterdam in 2009. Hier werd de Samsung Allure S gelanceerd, een van de vele telefoons voor vrouwen. Rond 2010 verdween dit type mobieltje steeds meer. De reden? De opkomst van smartphones maakten het overbodig. Smartphones kon je immers ook steeds beter naar eigen wens aanpassen. Niet alleen qua software, maar ook aan de buitenkant met allerlei verschillende hoesjes.
Eén van de markantste Nokia-creaties: Nokia 7600
Zoals je in dit lijstje kunt zien, is Nokia een van de hofleveranciers van gekke, opvallende telefoons. Eentje die niet mag ontbreken is de markante Nokia 7600. Inderdaad, een ronde telefoon! Hij kwam uit in 2003 en viel op met zijn kleurenscherm en de knoppen die daar omheen waren geplaatst. Nokia experimenteerde op dat moment druk met telefoons en dit is misschien wel een van de opvallendste. Handig was anders: zo moest je twee handen gebruiken om te sms’en. In de T9-tijd eigenlijk een doodzonde natuurlijk ;-). Compleet was ‘ie wel, zo had de Nokia 7600 ook een 0,3-megapixelcamera en startknop, vergelijkbaar met de homeknop zoals we die nu kennen.
Nog een opmerkelijke Nokia: de N-Gage
We blijven nog even bij Nokia, want in 2003 bracht het nóg een opvallende smartphone uit: de Nokia N-Gage. Hetzelfde jaar, maar een totaal ander type telefoon. De Nokia N-Gage was namelijk een echte gametelefoon die qua design was vormgegeven als controller. In het midden? Een 2,1-inch scherm om op te gamen. Over spelletjes gesproken, daaraan was ook geen gebrek. Rally rijden met Colin McRae Rally 2005? Check. Potje voetballen? Kon met FIFA 2004 en 2005. En je kon óók nog eens The Sims spelen. Toch werd de telefoon geen succes: Nokia verkocht ongeveer 2 miljoen exemplaren van de N-Gage, wat ver onder de doelstelling lag. De verklaring? Echt praktisch was de telefoon niet. Zo moest je bellen door de onderkant van de N-Gage tegen je gezicht te houden. Gezien de vorm die de telefoon daardoor had, werd de N-Gage daarom ook wel de ‘Taco Phone’ genoemd.
Siemens Xelibri 6: high-tech poederdoos
2003 lijkt het jaar te zijn waarin alles op gebied van telefoonontwerpen kon. Een van de gekste creaties was misschien wel de Siemens Xelibri 6. Dit was een uitklaptelefoon met het ontwerp van een poederdoos. Daarmee zou je het inderdaad een ladyphone kunnen noemen. De ultieme ladyphone misschien wel, want hij beschikte over twee ingebouwde spiegels.
Toshiba G450: uniek in zijn (gekke) soort
De Toshiba G450 uit 2008 is ook zo’n one of a kind telefoon. Qua uiterlijk lijkt het niet eens op een telefoon, maar meer op een MP3-speler. En dat was ook precies wat deze telefoon óók was. Eigenlijk een MP3-speler waarmee je ook kon bellen. Supercompact en daardoor makkelijk mee te nemen, maar behalve muziek luisteren bood ‘ie niet veel meer. Tóch een leuke, opmerkelijke telefoon!
Vierkant Android-toestel: de Motorola Flipout
Vierkante telefoons zijn er ook, zoals de Motorola Flipout uit 2010. Deze telefoon bewijst dat ook toestellen uit het smartphonetijdperk nogal afwijkende designs konden hebben. De Flipout draaide namelijk op Android, versienummer 2.1 Eclair om precies te zijn. Hij had zowel een touchscreen (van 2,8 inch) als QWERTY-toetsenbord. Omdat het uitdraaibaar was, was het een heel compacte telefoon waarbij je het scherm uit het toestel kon draaien. Ook had de telefoon best aardige specificaties. Zo had ‘ie 512 MB werkgeheugen en een 3,15-megapixelcamera. Opmerkelijk apparaat uit vervlogen tijden!
Telefoon met twee schermen: LG DoublePlay
Ronde telefoons, uitdraaibare vierkante telefoons… dacht je alles gezien te hebben? Dan ken je de LG DoublePlay nog niet. Een Android-telefoon uit 2011 met 2 GB opslag, 512 MB werkgeheugen én… twee schermen, mét een QWERTY-toetsenbord. Het ene scherm zat tussen het toetsenbord in, het andere scherm was uitschuifbaar met een formaat van 3,5 inch. Nóg zo’n type telefoon die je niet vaak ziet!
De twee gezichten van de Yotaphone 2
Een smartphone en e-reader in een, dat is eigenlijk de beste samenvatting van de Yotaphone 2 uit 2014. Op het oog was dit een doodnormale smartphone: rechthoekig ontwerp, normaal scherm… tot je ‘m omdraaide. Aan de achterkant van deze telefoon zat namelijk een e-inkt scherm. Inderdaad, het scherm van een e-reader. Een display dat nauwelijks stroom verbruikte en waarop je prima mails kon lezen of foto’s op kon tonen. Leuke gimmick, maar vanwege zijn hoge prijskaartje geen doorslaand succes.
Ladyphones en gekke toestellen: iets van vroeger?
Zo zie je maar weer: over de jaren heen kwamen er een boel gekke, opmerkelijke telefoons uit. ‘Vroeger’ stond het ‘concept’ van de mobiele telefoon nog niet zo vast als nu. Daarom werd er druk geëxperimenteerd. Nu staat het wel vast hoe een telefoon eruit moet zien: rechthoekig, met touchscreen en dan ben je er wel.
Veel geëxperimenteerd wordt er daardoor niet, al komen er sporadisch buigbare telefoons, zoals de LG G Flex, uit en zijn fabrikanten voorzichtig bezig met opvouwbare schermen. Jammer? Of toch niet? In elke prijsklasse is er nu wel een goede smartphone verkrijgbaar, waardoor je sneller een Sim Only abonnement kunt nemen omdat je het bedrag voor een telefoon makkelijker in een keer kunt betalen. Niet lenen, maar kopen: een goede ontwikkeling, toch?
Wat vind jij de gekste telefoon ooit?